– Velkommen tilbake. Dere var verdt ventingen!
Musikk, blomster og skilt med vennlige ord møtte passasjerene som var om bord på de første flyene som kom til Sydney i dag.
Etter nesten to år med stengte grenser og strenge regler, tar landet imot både turister, familie og venner som ikke har sett hverandre på lenge. Barn er blitt født, noen har feiret bryllup, andre har gått glipp av begravelser. Nå får mange endelig møtes igjen.
Har ikke sett sønnen på to år
I Melbourne tok en overlykkelig mor imot sønnen sin som hun ikke hadde sett på 724 dager:
– Nå vil jeg ikke slippe ham. Han er min eneste sønn og jeg er enslig, så dette betyr alt for meg, sier Sue Wittonn etter å ha knuseklemt Simon lenge og vel.
Sue Witton har ikke sett sønnen sin på to år.
Foto: AP– Ventetiden er over. Dette er en dag vi har gledet oss lenge til, sa statsminister Scott Morrison, som søndag hadde tatt turen til den internasjonale flyplassen i Melbourne.
– Mer enn 1,2 millioner mennesker verden rundt har visumet i orden og kan komme. De neste 24 timene kommer 56 fly til å lande i Australia, og antallet kommer bare til å øke, sa han.
Det nasjonale flyselskapet Qantas sier at de regner med å fly inn minst 14.000 bare denne første uka.
Endelig får besteforeldre se barnebarnet
Åshild Tessnes fra Gudbrandsdalen bor i Melbourne. Hun er strålende fornøyd i dag og sier gjenåpningen er helt fantastisk.
– Og det er på tide. Etter to år er det på tide at vi får lov til å bevege oss utenfor landegrensene og få besøk av familie igjen, sier hun til NRK.
Hun forteller det i løpet av disse to årene heller ikke har vært mulig å reise internt i Australia, så livet har vært ganske begrenset under koronapandemien.
Åshild driver et treningssenter og mener hun har opplevd verdens lengste nedstenging.
– På det verste fikk vi nesten ikke lov til å gå ut. Vi var ute én time om dagen og fikk gå på butikken én gang i uka. Det var ganske stusslig.
Åshild Tessnes fikk barn for seks måneder siden. Nå gleder hun seg til å vise den vesle jenta til familien i Norge.
Foto: PrivatMen nå ser alt lysere ut. Nå planegger hun selv en reise.
Det er snart tre år siden hun har sett familien i Norge. For seks måneder fikk hun og mannen en datter, så nå er de hjemme gira på at hun skal komme hjem, forteller hun.
– Gudskjelov har vi hatt Facetime og sånne ting. Nå skal jeg hjem, sannsynligvis i mars, sier hun.
Tessnes sier hun nesten ikke vært ute av Melbourne på to år, så nå skal det bli supert å komme ut og se noe annet.
Klemmene satt løst på australske flyplasser i dag.
Foto: SAEED KHAN / AFPStrenge regler
Australia har hatt strenge regler som ikke bare har holdt besøkende utenfra borte. de har også vært kontante krav til å overholde karantene og avstand. I juli fjor satte myndighetene i Sydney inn soldater i sentrum av byen. De skulle påse at folk holdt seg hjemme under en nedstengning.
Nå slipper man inn i landet med to vaksinedoser. Uten vaksiner, må man tilbringe to uker i karantene.
Klar beskjed på T-skjorten til denne passasjeren.
Foto: WILLIAM WEST / AFPFremdeles stengt i vest
Australias delstater har ulike karanteneregler og antallsbegrensninger.
I Western Australia blir det ikke åpnet før 3. mars. Der holder de lokale myndighetene seg til en streng «null-covid»-politikk.
– Nå er det enklere å reise ti Paris enn til Perth, blir det sagt, og beslutningen har ført til at flere har varslet søksmål, melder AFP.
Turisme er en av Australias viktigste næringer. 5 prosent av befolkningen er sysselsatt der og det omsettes for rundt 535 milliarder kroner i året, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Rudolf and Julianna Nemeth fra Ungarn klemmer barnebarnet etter ankomst til Brisbane.
Foto: STRINGER / Reuters