Australia advarer mot vilkårlige fengslinger i Iran

Et bloggerpar og en universitetslektor sitter fengslet i det beryktede Evin-fengselet utenfor Teheran. Australske myndigheter har jobbet i det skjulte uten å få til noen løsning.

Kylie Moore-Gilbert

FENGSLET: Britisk-australske Kylie Moore-Gilbert sitter i Evin-fengselet i Iran.

Foto: Handout / PA

Mens spenningen økter mellom Vesten og Iran, kommer det nå nye opplysninger om hittil ukjente fengslinger.

Tidligere i uken ble det kjent at de australske bloggerne Jolie King og Mark Firkin sitter fengslet, angivelig for å ha tatt dronebilder ulovlig.

I helgen ble navnet på den tredje fengslede offentliggjort av australske myndigheter. Kylie Moore-Gilbert, som har både britisk og australsk pass, sitter i likhet med de to andre fengslet i det beryktede Evin-fengselet utenfor hovedstaden Teheran.

Hva Moore-Gilbert sitter fengslet for er uvisst, BBC melder at heller ikke australske myndigheter vet. Flere medier skriver at hun er dømt til ti års fengsel. Dette er ikke bekreftet.

Moore-Gilbert underviser i islamstudier på universitetet i Melbourne. I 2011 skrev hun om den arabiske våren, autoritære regimer og den nye medieteknologiens rolle i politisk aktivisme, skriver The Guardian.

Ifølge universitetets nettside har hun spesialisert seg i Midtøsten-politikk, med særlig fokus på de arabiske golfstatene.

Evin-fengselet er kjent for å holde politiske fanger.

Ville holde det skjult

Det er australske myndigheter som leder forhandlingene med å få alle tre løslatt.

Moore-Gilbert skal ha sittet fengslet opp mot et år, mens bloggerne King og Firkin ble arrestert for ti uker siden. Paret er anklaget for å ha tatt ulovlige bilder med en drone.

Ifølge The Times skal den kvinnelige bloggeren ha fått vite av iranske myndigheter at hun var blitt pågrepet for å gjøre det mulig med en fangeutveksling med Australia.

Myndighetene i både Storbritannia og Australia har fram til nå hold identiteten til de tre hemmelig, i håp om at det da skulle være lettere å få til en diplomatisk løsning.

Utenriksdepartementet offentliggjorde lørdag en uttalelse fra familien til Moore-Gilbert.

«Vi har vært og er fortsatt i tett kontakt med den australske regjeringen. Familien takker regjeringen og universitetet i Melbourne for støtten i denne urovekkende og vanskelige tiden. Vi tror at den beste sjansen for å sikre Kylies trygge retur er gjennom diplomatiske kanaler.»

Utover dette ba de om at familien skulle bli skjermet.

Avviser politisk fengsling

Australias utenriksminister Marise Payne sier hun flere ganger har tatt opp saken med sin iranske kollega Javad Zarif.

Hun benekter at arrestasjonene er politisk motiverte, selv om det er blitt spekulert i at arrestasjonene er et pressmiddel mot vestlige land.

Australia er ett av bare tre land som har gitt sin tilslutning til det USA-ledede initiativet for å sende krigsskip til å patruljere i Hormuzstredet.

– Vi har ingen grunn til å tro at disse arrestasjonene er knyttet til internasjonal bekymring rundt Irans atomprogram, FN-sanksjoner eller sikkerhetssituasjonen for sivil skipsfart, sier Payne.

Iranske myndigheter har ikke kommentert arrestasjonene.

Bloggerparet var på reise rundt i Iran da de skal ha campet på et militært område ved Jajrood i Teheran-området.

Det er mange bilder av reisene deres på Intagram, men kontoene er ikke oppdatert siden slutten av juni.

Advarer mot vilkårlig fengsling

Australske myndigheter advarer nå mot reiser til Iran.

«Révurder behovet ditt for reisen, på grunn av risikoen for at utlendinger, inkludert australiere, kan bli arrestert vilkårlig.»

«Personer med to statsborgerskap er også i faresonen. Vi kan ikke garantere tilgang til konsulære eller juridisk bistand,» skriver myndighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt