NRK Meny
Normal

Aung San Suu Kyi vil til Norge

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi sier til NRK at hun kommer til Norge etter valget i april. Først da kan hun få tatt imot fredsprisen og holde sitt Nobelforedrag.

Jonas Gahr Støre og Aung San Suu Kyi

Utanriksminister Jonas Gahr Støre besøkte i dag Aung San Suu Kyi og inviterte henne til Norge. Hun håper å komme etter valget i april.

Foto: Bi Sheng / NRK

Myanmar: Anders Magnus
Foto: NRK

«The Lady» har nok et besøk fra Norge. I dag var utenriksminister Jonas Gahr Støre i Yangon – den tidligere hovedstaden i Myanmar – landet som Suu Kyi fortsatt kaller Burma.

Med seg hadde han en invitasjon fra statsminister Jens Stoltenberg om å komme til Norge.

Håper å komme etter valget

– Etter valget i april håper jeg situasjonen i Burma blir slik at jeg vil være i stand til å reise til Norge, og jeg håper å møte deg der, sa Suu Kyi, til NRKs korrespondent.

Aung San Suu Kyi ble tildelt Nobelsfredpris for 1991, men kom ikke til Oslo for å ta imot prisen av frykt for ikke å kunne reise hjem igjen.

Tidligere på dagen var Støre i den nybygde hovedstaden Nay Pyi Taw, hvor han møtte landets president, en rekke ministre og parlamentspresident Shwe Mann.

Shwe Mann

Myanmars parlamentspresident Shwe Mann.

Foto: Bi Sheng / NRK

Han var den første som annonserte frigivelse av politiske fanger – til Dagsrevyen i oktober.

Kan bli flere løslatelser

– Kan du nå fortelle oss om det blir flere løslatelse i nær framtid?

– Hvis det blir lagt fram flere lister med navn på politiske fanger, vil vi vurdere flere frigivelser, sier han.

Aung San Suu Kyi håper å komme inn i parlamentet etter suppleringsvalget 1. april. Etter den datoen ligger veien åpen for at verden kan fjerne sanksjonene mot Myanmar.

Aung San Suu Kyi sier at oppfatningen i EU nok er at de bør vente til etter valget før de bestemmer seg for om sanksjonene kan bli hevet.

– Det syns jeg er en sunn holdning. Måten valget gjennomføres på vil gjenspeile hvor langt på veien mot demokrati vi har kommet, sier fredsprisvinneren.

Aung San Suu Kyi sier at hun tror valget blir fritt og rettferdig, og har veldig sterk tro på endringen i retning av demokrati som skjer nå. Samtidig advarer hun om at vi må se resultatet først før vi kan fortelle verden at Myanmar har satt i gang en endelig demokratiseringsprosess.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt