Hopp til innhold

Aung San Suu Kyi: – Vi frykter ikke internasjonal gransking

Myanmars leder og nobelprisvinner, Aung San Suu Kyi sier hun og regjeringa er fullt klar over at verden følger med på volden i delstaten Rakhine. Hun fordømmer alle brudd på menneskerettigheter og vold.

Hva er det som egentlig skjer i Myanmar og hvorfor gjør ikke Aung San Suu Kyi noe for å stanse volden?

SE: video om hvorfor rohingyane er uønsket i Myanmar.

– Myanmar frykter ikke internasjonal gransking av rohingya-krisa, sa Aung San Suu Kyi i sin TV-sendte tale tirsdag morgen.

Nesten en halv million mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten har flyktet fra Myanmar til Bangladesh som følge av en militæroffensiv i delstaten Rakhine.

– Vi føler dyp sympati for dem som lider og er fanget i denne konflikten. Det er ikke bare rohingyar, men også andre minoriteter. Vi fordømmer alle brudd på menneskerettigheter og vold, sa Suu Kyi.

Men hun legger til at flertallet av Rohingya-landsbyene ikke har blitt rammet av volden.

Myanmars leder Aung San Suu Kyi

Myanmars leder Aung San Suu Kyi holdet tirsdag morgen en tale til folket og verden på engelsk om problemene for befolkningen vest i Myanmar.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Vi er et ungt demokrati

Ifølge Aung San Suu Kyi arbeider myndighetene hardt for å bedre forholdene i den turbulente Rakhine-delstaten, blant annet ved å bygge ut infrastruktur, skoler og skape arbeidsplasser.

– Men vi er et ungt demokrati i overgang etter et halvt århundre med autoritært styre. Regjeringa har kun sittet ved makta i 18 måneder. Det er veldig kort tid.

Hun sier Myanmar ikke må bli splittet av religiøs tro, men arbeide for å leve i harmoni.

– Vi ønsker slutt på lidelsen for vårt folk, så raskt som mulig. Vi inviterer derfor det internasjonale samfunnet til å diskutere og finne løsninger sammen med oss på problemer som har ridd landet vårt mange år.

Ifølge Suu Kyi er Myanmar klar til å starte en flyktningprosess for de rohingyane som ønsker å returnere fra Bangladesh «når som helst».

Kritisert for taushet

Suu Kyi har fått kritikk for å være stilltiende om militæroffensiven mot folkegruppa som startet etter et angrep fra noen av rohingyane.

Fredsprisvinneren har vært under stort internasjonalt press for å kritisere militæret i Myanmar, og for å ikke gripe inn i konflikten.

Søndag ba FN landets leder Aung San Suu Kyi om å stanse volden som de kaller for volden for etnisk rensing.

Under talen tirsdag morgen rettet Myanmars leder heller ikke denne gang pekefingeren mot militæret, men inviterte isteden observatører utenfra til å komme og se situasjonen med egne øyne. Ifølge Suu Kyi bor fortsatt over halvparten av rohingyane igjen i Rakhine:

– Jeg forstår at mange av våre venner internasjonalt er bekymret over nyheter om brennende hus og så mange på flukt. Vi er også bekymret, men det er mange beskyldninger om hva som har skjedd, og vi må være sikre på og finne ut hva som stemmer først, sa Aung San Suu Kyi.

SISTE NYTT

Siste nytt