Siste gjenlevende av attentatmennene mot Hitler død

Ewald-Heinrich von Kleist er død, 90 år gammel. Han var den siste gjenlevende av dem som forsøkte å ta livet av Adolf Hitler 20. juli 1944.

Ewald-Heinrich von Kleist

Ewald-Heinrich von Kleist fotografert i 2010.

Foto: Henning Schacht / AP

Ewald-Heinrich von Kleist

Ewald-Heinrich von Kleist i 1978

Foto: Hartmut Reeh / AP

Som 22 år gammel løytnant i den tyske hæren tilbød Ewald-Heinrich von Kleist å ha på seg en bombevest og sprenge seg selv i luften under et møte med Adolf Hitler.

Det attentatforsøket ble det ikke noe av, men senere samme år var von Kleist en av deltagerne på det mest kjente attentatforsøket mot Hitler.

Attentatforsøket 20. juli var kjent som Operasjon Valkyrie, og er blant annet filmatisert i en Hollywood-film med Tom Cruise i hovedrollen.

Kom fra junkerklassen

Von Kleist døde fredag 8. mars i sitt hjem i München, opplyser hans kone Gundula von Kleist til nyhetsbyrået Ap.

Ewald-Heinrich von Kleist ble født 10. juli 1922 på familiegodset Schmenzin i Pommern, i en del det nordøstre Tyskland som i dag tilhører Polen.

Von Kleist-familien kom fra en lang rekke prøyssiske landeiere, kjente som junkere, som hadde tjent den tyske stat gjennom århundrer som militære og ledende statsansatte.

Familiemotstand mot Hitler

Von Kleists far, Ewald von Kleist, var en av de tidlige motstanderne av Hitler og ble arrestert mange ganger etter at nazistene kom til makten i Tyskland i 1933.

Til tross for familiens motstand mot Hitler fulgte Ewald-Heinrich von Kleist familietradisjonen og gikk inn hæren i 1940 og han ble såret på Østfronten i 1943.

Grev Claus Graf Schenk von Stauffenberg

Grev Claus Graf Schenk von Stauffenberg, mannen som prøvde å sprenge Hitler i luften 20. juli 1944.

Foto: GEDENKSTAETTE DEUTSCHER WIDERSTA / AFP

Mens han var rekonvalesent skulle han være modell for en ny hæruniform som skulle vises frem for Adolf Hitler.

Han ble spurt av en familievenn, grev Claus Graf Schenk von Stauffenberg, om han kunne tenke seg å bruke en selvmordsvest under møtet med Hitler og sprenge seg selv i luften.

Etter krigen fortalte von Kleist at han hadde nevnt forespørselen om selvmordsaksjonen for sin far, og faren hadde svart «Ja, du må gjøre det».

– Fedre elsker alltid sine sønner, og det gjorde i hvert fall min far, og jeg var helt sikker på at han ville svare nei, men jeg undervurderte ham, fortalte von Kleist etter krigen.

Operasjon Valkyrie

Det ble likevel ikke noe av attentatforsøket, men måneder senere ble von Kleist igjen spurt av grev Claus Graf Schenk von Stauffenberg om han ville være med på et nytt forsøk.

Von Kleist skulle etter planen bære med seg en koffert med sprengstoff til et møte med Hitler i hans hovedkvarter i Øst-Preussen.

Senere ombestemte von Stauffenberg seg og valgte selv å ta med kofferten med sprengstoff.

Hitler unnslapp imidlertid eksplosjonen med mindre skader fordi noen skjøv bomben bak et bordben, noe som beskyttet nazilederen.

Von Kleist var selv i Berlin under Operasjon Valkyrie der han hadde ansvaret for å arrestere offiserer som støttet naziregimet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hitler og Mussolini

Hitler og Mussolini (t.v.) er på skadene etter eksplosjonen i hovedkvarteret Ulvehiet 20. juli 1944.

Foto: AP

Overlevde konsentrasjonsleir

Etter at det ble kjent at Hitler hadde overlevd ble opprøret slått med og von Stauffenberg, von Kleists far og mange andre ble drept, noen med en gang og andre etter langvarig tortur.

Også von Kleist ble arrestert og avhørt i lang tid av Gestapo.

Han ble sendt til en konsentrasjonsleir, men ble av uforklarlige grunnet sluppet fri og gikk inn i hæren igjen, der han var resten av krigen.

Privat begravelse

Etter hæren startet von Kleist et forlag, og involverte seg i arbeidet med å styrke forholdet mellom Vest-Tyskland og USA.

I 1963 grunnla han det som er den årlige sikkerhetskonferansen i München, en begivenhet som fortsatt går av stabelen hvert år og tiltrekker seg internasjonale toppolitikere.

Hans kone Gundula opplyser at Ewald-Heinrich von Kleist vil bli gravlagt i en privat seremoni.

– Min mann ville ikke ønsket seg noe stort, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt