Hopp til innhold

Attenborough skadet av farlig kaktus

Den 95 år gamle dokumentaristen fikk nærkontakt med den dødeligste av alle ørkenens planter.

Sir David Attenborough ble stukket av kaktus

Den tjukke hansken klarte ikke å beskytte Sir David Attenborough mot cholla-kaktusens pigger.

Foto: PAUL WILLIAMS / BBC Studios

Under innspillingen av dokumentarserien «The Green Planet» fikk Sir David Attenborough seg et smertefullt møte med en plante i ørkenen i California.

Filmskaperne ville vise fram hvor farlig cholla-kaktusen er. Det poenget fikk de vist fram mye tydeligere enn de hadde tenkt.

Kaktusens pigger stakk tvers igjennom den spesialsydde hansken som Attenborough ble utstyrt med.

– David synes ideen var genial og holdt ingenting tilbake. Men da han stakk hånden inn, viste det seg at hansken ikke var tykk nok. Piggene gikk tvers gjennom hansken og penetrerte huden. Men vi fortsatte filmingen selv om han ble skadet, for så proff er han, forteller produsent Paul Williams.

Under innspilling av BBC-serien «The Green Planet» går det galt i ørkenen i California.

Under innspilling av BBC-serien «The Green Planet» går det galt i ørkenen i California.

Dersom et dyr ikke klarer å rive ut piggene, som har mothaker, kan kaktusen feste seg og begynne å vokse i kroppen på dyret. Noen cholla-arter kan til og med skyte ut pigger om du tar på dem. Den er ikke giftig, men sårene etter den kan fort bli infisert.

Lar seg ikke stoppe

For en som har blitt slått bevisstløs av delfiner, nesten druknet i en malstrøm, og hatt nærkontakt med ville gorillaer, er stikkende kaktuser ingen show-stopper.

Programlederen fortsetter sitt resonnement om den farlige kaktusen mens piggene står ut av hånden hans.

Etterpå får filmteamet fjernet de farlige piggene som satt fast i hånden.

– Disse piggene kan sammenlignes med knust glass, når de først fester seg, slipper de ikke. Forskerne kaller kaktusen «den mest dødelige planten i ørkenen». Når dyr blir stukket av den, dør de bare, forklarer Williams.

Og det må man kunne si om hendelsen: Oppdrag fullført! Attenborough har klart å gi en detaljert beskrivelse av den evolusjonære fordelen ved å ha pigger.

Sir David Attenborough i ørkenen i California

Sir David Attenborough rett før han stikker seg på cholla-kaktusen. «The Green Planet» vises på BBC Earth søndager klokken 18.

Foto: Paul Williams / BBC Studios / Paul Williams

Planteriket

I fem episoder viser BBC-serien fram oppsiktsvekkende historier fra planteriket. Den er spilt inn i over fire år i nærmere 30 land.

– Det er litt som å hoppe inn i en parallell verden der man får oppleve utenomjordiske vesener som lever et helt annet liv enn oss. Jeg føler vi viser TV-seerne en helt ny verden, og det i seg selv fascinerer meg, sier filmprodusenten.

Tristerix

CCB-serien «The Green Planet» viser hvordan den parasittiske planten tristerix fester seg i en kaktus og blomstrer, etter at en fugl har spiste frø fra planten og bæsja dem ut på kaktusen.

Foto: BBC Earth

SISTE NYTT

Siste nytt