NRK Meny
Normal

Åtte millioner døde i naturkatastrofer

Naturkatastrofer har kostet åtte millioner mennesker livet og verdenssamfunnet svimlende 57 tusen milliarder kroner siden 1900.

Vulkanutbrudd i Indonesia
Foto: ANTARA FOTO / Reuters

Jordskjelvet i Ecuador forrige uke ble en påminnelse om hvilke katastrofale følger naturens farlige krefter får for mennesker som blir rammet.

Nå viser en ny studie at naturkatastrofer som skred, flom, stormer, jordskjelv og flodbølger har forårsaket i alt åtte millioner dødsfall i perioden 1900–2015.

Ødeleggelsene etter naturkatastrofene har kostet verdenssamfunnet drøye 57.000 000 000 000 norske kroner. Det viser beregningene som er gjort av forskere ved Karlsruhe Institute of Technology (KIT), melder BBC.

35 000 naturkatastrofer

Forskerne ved tyske universitetet har samlet inn data fra – og studert – 35.000 naturkatastrofer som har inntruffet de siste 115 årene. De har kartlagt hvor mange menneskeliv og materielle verdier naturkatastrofene har kostet.

Studiene skal ha pågått i mer enn ti år og dataen er basert på opplysninger fra arkiv, bøker og ulike publikasjoner. Forskerne har regnet seg frem til at naturkatastrofene har forårsaket åtte millioner dødsfall siden 1900.

Video Tsunami

TSUNAMI: Den dødelige flodbølgen slo innover Japans nordøstlige kystbyer i 2011.

2,5 millioner døde i én naturkatastrofe

Oversvømmelser og stormer skal ha ført til en tredjedel av materielle tapene, ifølge avisa Daily Mail.

Det største økonomiske tapet i én naturkatastrofe led Japan etter jordskjelvet og den etterfølgende tsunamien i 2011. Katastrofen kostet over 16.000 menneskeliv og ødela atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Den verste naturkatastrofen med tanke på antall liv som gikk tapt, er ifølge forskerne storflommen i Kina i 1931. Der kan så mange som 2,5 millioner mennesker ha omkommet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt