Åtte drept i irakisk parlament

Åtte mennesker ble drept da en selvmordsbomber tok seg inn i det irakiske parlamentet i dag.

Eksplosjonen skjedde inne på ein kafe i parlamentsbygningen.
Foto: APTN TV Grab

Minst 23 andre ble såret i eksplosjonen, opplyser generalmajor William Caldwell i den amerikanske hæren. Det er både politikere og lokalt ansatte blant de som ble rammet av selvmordsaksjonen.

Et øyenvitne sier til Reuters at eksplosjonen fant sted ved kassa i en restaurant inne i parlamentet, mens mange av parlamentsmedlemmene  og ansatte spiste lunsj.

 

- Det var et stort smell. Jeg så flammene. Det var mange, mange skadde. Vinduer ble knust, sa vitnet som var lett skadet i armen.

Selvmordsaksjon

Minst to av de drepte var folkevalgte politikere. En av dem fra et lite muslimsk parti og en representerte et kurdisk parti. Flere av dei sårede er også parlamentsmedlemmer.

En irakisk sikkerhetskilde sier til Reuters at eksplosjonen skyldes en selvmordsbomber.

Han skal ha hatt eksplosivene skjult i et belte.

10 av de sårede er sikkerhetsvakter, mens 10 er folkevalgte, sier en kilde.

Dette er første gangen en selvmordsbomber har slått til inne i Den grønne sonen i Bagdad, og sammen med angrepet på en bro i det samme området tidligere i dag, viser dette at USA og de irakiske styrkene ikke har full kontroll selv i den grønne sonen.

NRKs Midtøsten-korrespondent Odd Karsten Tveit sier at hendelsene i dag først og fremst viser at det ikke finnes en militær løsning på den vankelige situasjonen i Irak

Nesten trygt

Parlamentsbygninga ligger i den sterkt bevoktede Grønne sonen i Bagdad.

De mange kontrollpostene har gjort at opprørere fram til nå nesten ikke har klart å trenge gjennom sonen og gjennomføre angrep.

Amerikanske militære skal nylig ha funnet to selvmordsvester innenfor sonen - et stort område som består av flere regjeringsbygninger og den amerikanske ambassaden.

I Washington fordømmer Det hvite hus angrepet, men sier dette ikke fører til den omfattende sikkerhetsaksjonen i Bagdad avbrytes.

Sjefen for presseavdelingen i nasjonalforsamlingen bekrefter at bombeeksplosjonen fant sted mens restauranten var fullpakket.

Det er ikke kommet meldinger om at selvmordsbomberen er  bekreftet drept.

 

Parlamentet i Irak
Foto: EBU / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt