Hopp til innhold

Brann i atomdrevet ubåt i Russland

Brannen brøt ut i ubåten mens den lå i dokk ved et skipsverft i nordlige Russland i dag. Ifølge russiske myndigheter skal det ikke være fare for radioaktiv lekkasje.

Video Atomdrevet ubåt i brann i Russland

NETT-TV: Flammer står opp fra ubåten av type K-84.

Ifølge øyevitner som uttalte seg til lokal-TV i Murmansk, stod flammen fra ubåten 10 meter opp i luften. Samtidig kom det informasjon fra de russiske myndighetene om at de hadde full kontroll over brannen i Yekaterinburg, en atomkraftdrevet ubåt av typen K-84.

Mange ulike versjoner

Det er foreløpig usikkert om brannen på Rosljakovo-skipsverftet er helt slukket.

Det har kommet mange forskjellige versjoner av slukningsarbeidet, og en melding om at brannen var slukket tildigere i kveld, ble senere trukket tilbake. Ingen myndighetspersoner ville heller i begynnelsen bekrefte brannen.

Russiske myndigheter vurderte tidligere å ta ubåten ut av verftet dersom de ikke klarte å slukke brannen der.

De vurderte da å sende ubåten til havs, for kanskje å senke den, får NRK opplyst fra Russland.

– Ingen fare. Foreløpig

Myndighetene i Russland har ikke klart å berolige redde innbyggere i området rundt brannen.

En ordfører i området forsøkte tidligere i kveld å betrygge folk ved å si: «Det er ingen fare. Foreløpig.»

Stemningen i området er urolig og folk er bekymret, får NRK opplyst. En ung mor uttalte til en lokal TV-stasjon:

– Vi vet ingen ting og vi får ingen opplysninger. Vi vet ikke om vi kan bo her videre.

Det er nå sen kveld i Russland, og folk flest er hjemme og ser på TV. Det er mange reportasjer om brannen på lokale TV-stasjoner. Tidligere i dag fikk fotografene komme inn på området for å filme brannen, men ble senere sendt et stykke unna.

– Vurderer å senke båten i vannet

– De sier at ubåten brenner i den øverste delen der kontrolltårnet på ubåten er, og at brannen ikke har spredd seg til reaktoren ennå, sier Morten Ruud, NRKs korrespondent i Murmansk.

– Om de ikke får slukket brannen, vurderer de å taue båten ut på vannet og senke den. Dette sier noe om alvoret i situasjonen, sier Ruud.

Myndighetene har foreløpig ikke satt i gang noen evakuering av området rundt båten, forteller Ruud.

– Kan vi stole på informasjonen fra russiske myndigheter?

– Innbyggerne er skeptiske. Det var en slik brann på 1980-tallet, som først ble kjent for noen år siden. Det skjedde her i Murmansk i et lager der det var sprengladninger. Da rømte ledelsen, og det ble først kjent ganske nylig. Det er derfor grunnlag til å ikke ha god tillit til det som blir sagt, sier Ruud.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Video Brann i atomdrevet ubåt i Russland

NETT-TV: Morten Ruud rapporterer fra Murmansk.

Brudd på sikkerhetsrutiner

Brannen brøt ut da ubåten skulle repareres.

– Brannen spredte seg fra noe treverk på havneområdet og over til ytre deler av ubåten, informerte Vadim Serga som er talsmann for den nordlige russiske flåten til nyhetsbyrået Interfax.

Videre i uttalelsen fra departementet for beredskap heter det at brannen oppstod etter brudd på sikkerhetsrutinene.

Ifølge beredskapsmyndighetene skal de ha kontroll over situasjonen. Det skal heller «ikke være fare for noen radioaktiv lekkasje» fra båten.

En talsmann fra forsvarsdepartementet fortalte den statlige TV-kanalen at to av reaktorene i ubåten hadde blitt slått av i forkant av reparasjonene. En annen kilde fra marinen sa at våpnene var fjernet fra ubåten.

– Strømtilførselen var skrudd av, uttalte Igor Konashenkov.

Ifølge myndighetene er også strålingsnivåene på skipsverftet og i Murmansk-regionen normale.

Artikkelen fortsetter under bildet

Roslyakov

Tørrdokken som ubåten er plassert i. Båten på bildet er en annen båt, Thypoon, som er noe større enn den som brenner. Tørrdokken er plassert i en marienbase som heter Roslyakov.

Foto: Nils Bøhmer

– Ikke noe radioaktivt utslipp

Ingen personer skal heller ha blitt skadet da det begynte å brenne i ubåten.

– Det vi har fått opplyst fra russiske myndigheter er at det har vært en brann ved en ubåt. Ubåten har vært i dokk, og rundt den har det vært et trestillas som har begynt å brenne, sier Per Strand i Statens strålevern til NRK.

– Russiske myndigheter sier at ubåten ikke er skadet, og det har heller ikke vært noe utslipp av radioaktivitet. De sier at de har kontroll med denne situasjonen, forteller han.

Strand opplyser at det er en rutiner å følge opp slike rykter. Verken norske eller russiske målestasjoner har vist noen strålemessige utslag.

– Vi vil følge med videre på situasjonen, men dette er en brann som ikke har berørt det som er strålemessig problem. Båten er ikke ødelagt, og det har ikke vært utslipp.

– Et worst case-scenario

Atomfysiker og leder av miljøstiftelsen Bellona, Nils Bøhmer, sier han ikke blir særlig beroliget av at russiske myndigheter sier det ikke er fare for radioaktiv lekkasje.

Nils Bøhmer

IKKE BEROLIGET: Nils Bøhmer i Bellona er redd for at radiaktivt avfall kan ramme Norge etter brann i den russiske ubåten.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– En brann i en atomubåt er ett av worst case-scenariene. Det kan føre til et stort lokalt nedfall, og hvis vi er uheldige med vær og vind kan det også ramme deler av Finnmark, sier Bøhmer til NRK.

Ifølge Ola Mellem som er vakthavende meteorolog ved værvarslinga for Nord-Norge i Tromsø, går vinden fra Russland nå mot Norge.

– Akkurat nå er det svak østlig vind ved bakkenivå, og litt sterkere i høyden. Slik blir det også i morgen og lørdag, men på lørdag vil vi kanskje se en dreining mot nordøstlig vind, sier Mellem til NRK.

Venter

Bellona har kontor i Murmansk og St. Petersburg, og Bøhmer forsøker nå å få kontakt med sine kolleger der.

– Ubåten skal normalt ligge stasjonert ved Gadzjijevo-basen, lenger ut mot Barentshavet enn Murmansk, opplyser Bøhmer.

Fylkesberedskapssjef Ronny Scheldrup ved Fylkesmannen i Finnmark sier at de venter på tilbakemelding fra Statens strålevern.

– Vi foretar oss foreløpig ikke noe spesielt i forbindelse med brannen, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Yekaterinburg

K-84: Yekateringburg ved Gadzhiyevo i Murmansk tidligere i år.

Foto: Roustem Adagamov / Ap

Norske myndigheter undersøker

– Vi er kjent med ryktet om ulykken, men vet ikke noe mer foreløpig. Vi har nå bedt det norske generalkonsulatet i Murmansk om å undersøke saken nærmere, sier pressevakt Hilde Steinfeld til NRK.

– Vi har ingen informasjon om saken, men vi har satt i gang våre faste rutiner i forsvaret for å undersøke saken, sier Ivar Moen major og presse- og informasjonsoffiser ved forsvarets operative hovedkvarter til NRK.

– Det er en strategisk ubåt. Den er atomdrevet, men det blir kun spekulasjoner om de har stridshoder om bord nå, sier Moen, som legger til at siden båten ligger til reparasjon, er det utenkelig at det er atomstridshoder om bord.

– Kan frakte interkontinentale missiler

Det er en Delta 4-ubåt som brant. Ubåten ble sjøsatt i desember 1985, og ble tatt i bruk i februar 1986. Den russiske nordflåten har i alt syv ubåter i denne klassen. Ubåtene er vel 170 meter lange og veier over 11.000 tonn.

Yekaterinburg er en av fire ubåter som er i daglig drift.

Den kan frakte opptil 16 interkontinentale missiler, ifølge den russiske pressen.

Den nordlige, russiske flåten ble utsatt for en dødelig katastrofe i august 2000 da 118 sjømenn døde om bord i ubåten Kursk etter at det brøt ut brann om bord.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt