Hopp til innhold

Asylsøkerne Tyskland ikke vil ha

POTSDAM (NRK): Asylsøkere fra Balkan fyller opp mottakene i Tyskland. Nå vil tyske myndigheter hindre at de kommer.

Asylsøkere fra Kosovo i Tyskland

Akmet og Valdete Beqiri fra Kosovo har søkt asyl i Tyskland.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– I Kosovo hadde vi ikke engang råd til å kjøpe brød. Ser du dette. Dette kan man ikke leve av, sier Akmet Beqiri til NRK.

Asylsøkeren fra Kosovo viser frem noen gamle proviantkort fra Kosovo på et asylmottak i Potsdam. Sammen med kona Valdete og sønnen Flamur har han kommet til Tyskland, i håp om et bedre liv. De har ikke flyktet fra krig, men fra fattigdom.

– Krigen er riktignok over, men etter den var det ingen jobb å få. Jeg er nødt til å sørge for at familien min får mat, sier han.

– Tar plassene til syrerne

Familien Beqiri er langt fra de eneste som har søkt om asyl fra Vest-Balkan.

Asylsøkere fra Albania, Bosnia-Hercegovina, Kosovo, Makedonia, Montenegro og Serbia utgjør 39,5 prosent av alle asylsøkerne i Tyskland, ifølge tall fra det tyske migrasjonsdirektoratet. Sjansen for at de får innvilget opphold er tilnærmet null.

Årsaken er at landene de kommer fra blir sett på som trygge og fordi fattigdom ikke gir grunnlag for beskyttelse.

Tyskland regner med å motta 800.000 asylsøknader i år. Dette er det største antallet i landets historie og har ført til overfylte asylmottak og at mange må innkvarteres i telt.

– Vi kan ikke lenger tillate at mennesker fra Balkan kommer og tar plassene til syriske flyktninger som faktisk trenger beskyttelse, sier den tidligere innenriksministeren Hans-Peter Friedrich fra CSU til tv-stasjonen ARD.

Saken har vært høyt oppe på den politiske agendaen i Tyskland den siste tiden.

Sosialdemokratene har foreslått at det skal bli lettere å gi arbeidstillatelser til dem som kommer fra Balkan, slik at de ikke fyller opp mottakene med såkalte grunnløse asylsøknader.

I tillegg er det satt i gang informasjonskampanjer på Balkan for å fortelle folk at det er nærmest umulig å få asyl i Tyskland.

Merkel møter Balkanledere

Tysklands forbundskansler Angela Merkel møter torsdag flere av lederne for landene på Balkan i Wien. En av de viktigste sakene på agendaen blir da å få svar på hvorfor det kommer så mange asylsøkere fra Balkan til Tyskland og hva de kan gjøre for å stoppe dem.

– Merkel vil bruke møtet til å finne ut hvorfor det kommer tusenvis av asylsøkere fra Balkan, når det ikke lenger er krig i området, sier talspersonen hennes Steffen Seibert til nyhetsbyrået AFP.

Tyske myndigheter har tidligere sagt at denne situasjonen ikke er holdbar, så lenge disse landene samtidig ønsker å bli medlem av EU.

SISTE NYTT

Siste nytt