Assange: – Jeg rådet Snowden til å dra til Russland

Julian Assange sier han fryktet Edward Snowden kunne bli «bortført eller drept» dersom han søkte asyl i Sør-Amerika, og ba ham om dra til Russland på tross av varslerens egne betenkeligheter.

Julian Assange

Julian Assange har oppholdt seg på Ecuadors ambassade i over tre år, og sier han fortsatt frykter for sitt liv. Det samme gjorde han for Snowdens, da han rådet varsleren om å ikke dra til Sør-Amerika.

Foto: JOHN STILLWELL / AFP

Det er i et nylig intervju med den britiske avisen The Sunday Times at WikiLeaks-grunnleggeren forteller om vurderingene som ble gjort da varsleren Edward Snowden skulle finne seg et land å søke asyl i etter å ha blitt etterlyst av USA.

Artikkelen ligger bak en betalingsmur, men flere andre medier, deriblant The Guardian, har omtalt intervjuet.

Edward Snowden

Edward Snowden ville helst til Sør-Amerika, og var skeptisk til å dra til Russland, ifølge Assange.

Foto: Glenn Greenwald,Laura Poitras / Ap

Wikileaks spilte en sentral rolle da Edward Snowden unnslapp amerikanske myndigheter og dro til Hongkong. Assange sendte en av sine nære medarbeidere, Sarah Harrison, for å være ved Snowdens side i Hongkong, og hun hjalp ham med å komme seg til Russland – selv om Snowden var utilpass med å søke asyl hos USAs mektigste fiende.

– Snowden var fullstendig klar over at de negative vinklingene som ville komme dersom han søkte asyl i Russland, sier Assange til avisen.

Ifølge Assange ba han Snowden om å blåse i de negative PR-konsekvensene, fordi Russland er et av få steder i verden hvor CIA ikke kan nå ham.

– Han foretrakk Sør-Amerika, men mitt råd var at han burde søke asyl i Russland til tross for de negative PR-konsekvensene det kunne medføre, fordi jeg vurderte det slik at det var stor risiko for at han kunne bli bortført fra Latin-Amerika etter ordre fra CIA. Bortført og muligens drept, sier Assange.

Tre år på ambassade

Snowden flyktet via Hongkong til Moskva i juni 2013 og fikk til slutt politisk asyl i Russland. USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert. Snowden risikerer 30 års fengsel hvis han returnerer til USA.

Julian Assange selv har i mer enn tre år holdt seg i skjul i en leilighet i den ecuadorianske ambassaden i London sentrum.

Han har siden 2010 vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Han ble anklaget for fire tilfeller av seksuelle overgrep mot kvinnene. Tre av anklagene som skriver seg til den ene av de to, ble foreldet for drøye to uker siden under svensk lov.

Frykter fremdeles for livet

Sverige har krevd ham utlevert, men Assange benekter overgrep og frykter å bli utlevert til USA dersom svenske myndigheter får tak i ham.

I intervjuet med The Sunday Times forteller han hvordan han fremdeles frykter for sitt liv, og at det er en sikkerhetsrisiko bare å gå ut på balkongen til leiligheten han befinner seg i.

– Det har vært bombetrusler og dødstrusler fra forskjellige mennesker. Jeg er en offentlig og kontroversiell person. Derfor har det vært mange trusler fra ustabile personer, sier han.

Men han tror ikke han kommer til å bli bortført av amerikanske myndigheter eller drept av en drone.

– Jeg er hvit. Med mindre jeg konverterer til Islam er det ikke sannsynlig at de sender drone på meg, men vi har sett ting sakte utvikle seg i den retning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt