NRK Meny
Normal

Assange vil anke til menneskerettighetsdomstolen

Dersom britiske myndigheter står i veien for Wikileaks-grunnlegger Julian Assange sitt asylopphold i Ecuador, vil han anke til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Flere viste sin støtte til Julian Assange utenfor den Ecuadorske ambassaden i London

Flere viste sin støtte til Julian Assange utenfor den Ecuadorske ambassaden i London.

Foto: WILL OLIVER / Afp

Julian Assange, februar 2012

Julian Assange, februar 2012.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp
Equadors ambassade i London

Equadors ambassade i London.

Foto: NEIL HALL / Reuters

– Storbritannia må be Flyktningkonvensjonen om å la han forlate landet og en trygg reise. Dersom de ikke gjør det går vi til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Det opplyser den spanske advokaten, Baltasar Garzon som er med å forsvare Assange, til den spanske avisen El Pais.

Ifølge Garzon må Storbritannia forholde seg til Flyktningkonvensjonen og respektere den overhengende risikoen med at Assange er et offer for politisk forfølgelse.

LES OGSÅ: Wikileaks til NRK: – En veldig modig avgjørelse å gi Assange asyl

Fikk asyl i Ecuador

Torsdag ettermiddag kunngjorde den ecuadorianske utenriksministeren at landet er villig til å gi lekkasjenettstedets grunnlegger asyl, men britiske myndigheter sier at de på ingen måte vil tillate at Assange forlater landet.

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño understreket på en pressekonferanse i dag at Assange etter slik de ser det, kan være offer for politisk forfølgelse, brudd på pressefriheten og misbruk av hans rettigheter.

På pressekonferansen i Quito sa Patiño at Assange risikerer politisk forfølgelse om han utleveres fra Sverige til USA.

Det brygger opp til full diplomatisk krise mellom Ecuador og Storbritannia på grunn av saken rundt Julian Assange som søkte tilflukt i ambassaden til det latin-amerikanske landet i London.

Hague: Assange får ikke dra

Utenriksminister Hague understreker Assange ikke på noen måte vil få forlate landet fritt selv om han har fått asyl av Ecuador.

– Vi vil ikke gi Assange noen mulighet til forlate landet, sier Storbritannias utenriksminister William Hague etter at Wikileaks-grunnleggeren har fått innvilget asyl av Ecuador.

– Jeg er takknemmelig og skylder det ecuadorianske folk, presidenten Rafael Correa og hans regjering. Det var ikke Storbrittania eller mitt hjemland, Australia, som stod opp for å beskytte meg mot politisk forfølgelse. Det var en modig av en latinamerikansk nasjon, uttaler Julian Assange i en pressemelding.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt