Hopp til innhold

Assange skal avhøres i London

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange vil bli avhørt av svensk politi i Ecuadors ambassade i London. I seks år har han vært anklaget for voldtekt.

Britain Wikileaks Assange

BOR PÅ AMBASSADEN: Julian Assange snakker her fra balkongen til Ecuadors ambassade i London 4. februar. Assange har oppholdt seg på ambassaden i fire år fordi han frykter å bli utlevert til USA.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

– Dette er avgjørende for en beslutning om tiltale eller ikke, sier Karin Rosander i påtalemyndigheten til nyhetsbyrået TT.

Assange er anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010, men etterforskningen har stått stille siden den gang fordi 44-åringen har søkt tilflukt på Ecuadors ambassade i London, og ikke er blitt avhørt.

Ja fra Ecuador

I dag svarte Ecuador positivt på en begjæring fra Sverige om å få avhøre Assange på ambassaden, melder nyhetsbyrået AFP.

– I løpet av de kommende ukene vil det fastsettes en dato, opplyser Ecuadors utenriksdepartement.

Assanges forsvarer hevder at svensk påtalemyndighet har hatt muligheten til å avhøre ham siden etterforskningen startet.

– Å gjøre avhøret etter seks år medfører nok at den innledende etterforskningen er skadd på en måte som ikke går an å reparere, sier Assanges forsvarer Thomas Olsson til nyhetsbyrået TT.

Laster Twitter-innhold

Fikk asyl

Assange ble pågrepet av britisk politi 7. desember 2010, men løslatt mot kausjon. Etter flere runder i retten besluttet britisk høyesterett at Assange skulle utleveres til Sverige.

Assange frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA. Der risikerer han tiltale for det som blir regnet som den største lekkasjen av hemmeligstemplet informasjon i USAs historie. Han risikerer en lang fengselsstraff, i verste fall dødsstraff. Derfor søkte Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, der han nå har oppholdt seg i over fire år.

Ecuador har gitt Assange asyl, men han har ikke kunnet reise av frykt for å bli pågrepet. Dermed er han blitt værende på ambassaden i over fire år.

– Egentlig er all etterforskning gjennomført utenom avhøret av den mistenkte. Det er naturligvis helt vesentlig for etterforskningen, sier Karin Rosander, som er informasjonsdorektør i den svenske påtalemyndigheten.

– Ingen andre alternativer

Da Sverige i fjor åpnet for å avhøre Assange på ambassaden, uttalte påtaleansvarlig Mariane Ny at avhørene ville blitt bedre om de hadde blitt gjort i Sverige, men at tiden var i ferd med å løpe fra dem.

– Jeg tror derfor at jeg må akseptere et kvalitetstap i etterforskningen, og ta sjansen på at avhøret ikke bringer etterforskningen videre, ettersom det ikke finnes andre alternativer så lenge Assange ikke gjør seg tilgjengelig i Sverige, sa Ny ifølge Sveriges Radio.

I august i fjor ble deler av siktelsene mot Assange henlagt av svenske påtalemyndighet, grunnet foreldelse. Voldtektsanklagen foreldes i 2020.

Et FN-panel fastslo i februar i år at australieren er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse og har bedt britiske og svenske myndigheter gi ham friheten tilbake.

SISTE NYTT

Siste nytt