Hopp til innhold

Assange vil fortsatt nekte utlevering

Wikileaks-gründeren Julian Assange stilles for retten igjen i London i dag, i en ny høring om begjæringen fra svensk politi om utlevering av ham til Sverige.

Julian Assange i retten i London

Det var stort medieoppstyr da Julian Assange møtte i retten i London i forrige uke.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Det er nøyaktig en uke siden han måtte møte i retten i London første gang. Da hadde han selv først meldt seg for politiet i Storbritannia, for å kunne forklare seg om sex-anklagene.

Assange er anmeldt av to svenske kvinner for voldtekt, seksuell utnyttelse og trakassering. Selv nekter han og hevder han er utsatt for en sammensvergelse.

Den 39 år gamle australske Wikileaks-gründeren sitter isolert i fengslet i London, angivelig på grunn av hans egen sikkerhet. Han vil igjen nekte utlevering til Sverige når han møter i retten i dag.

WIKILEAKS-ASSANGE/ARREST

Julian Assange.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

I en dokumentar laget av Sveriges Television, hevder han at det svenske rettsvesenet blir misbrukt.

- Jeg er skuffet og lei meg for at det svenske rettsvesenet blir misbrukt på denne måten, sa Wikileaks-gründeren til de svenske journalistene som har fått følge ham i et halvt år.

Se hos SVT: Med läckan som vapen

Om SVTs Dokument inifrån Med läckan som vapen

Svertekampanje

Assange sier han kom til Sverige som flyktning, fordi han som utgiver var involvert i en voldsom kamp med amerikanske myndigheter om offentliggjøring av dokumenter på nettstedet Wikileaks.

Assange hevder at anklagene fra Sverige er ledd i en svertekampanje, satt i scene av amerikanske myndigheter, for å stanse publiseringen av hemmeligstemplede dokumenter.

- Det ble først gjort forsøk på å stille meg for retten for spionasje, sier han i dokumentaren.

Det startet med dokumenter fra krigene i Afghanistan og Irak, mens de siste lekkasjene er avslørende korrespondanse fra amerikanske diplomater hjem til utenriksdepartementet i Washington DC.

Det amerikanske justisdepartementet ser på mulighetene for å tiltale Assange i der. USA mener lekkasjene fra Wikileaks truer USAs sikkerhet.

Angriper USA

Assange på sin side mener USA står bak at VISA, MasterCard og PayPal har stengt mulighetene for personer å donere beløp til Wikileaks.

Assange kaller kredittfirmaene «et redskap for USAs utenrikspolitikk».

- Dette er noe vi ikke visste fra før, men som nå er avslørt, skal han ha sagt til sin mor, Christine Assange, som hun formidlet videre til den australske fjernsynskanalen Channel 7.

Christine Assange er i London for å støtte sin sønn. Hun har ikke fått lov til å møte ham ansikt til ansikt, men skal ha fått telefonert med ham.

Selskapene nekter på sin side at de er under press fra USA.

- Min overbevisning er uendret. Jeg vil fortsette å være tro mot og jobbe for de idealene jeg har. Avsløringene vil fortsette, skal han videre ha sagt fra cella.

Han ba verden slå ring rundt arbeidet til Wikileaks og nettstedets medarbeidere.

Blant Assanges advokater er den kjente menneskerettsadvokaten Geoffrey Robertson. Han vil gå for at Assange løslates, og ikke utleveres til Sverige.

Assange skal ha tilbudt seg å gå med en elektronisk fotlenke, som en garanti for at han ikke kommer til å flykte fra Storbritannia.

Mer enn 600.000 personer har signert et opprop med støtte til Wikileaks på nettstedet Avaaz .

I hjemlandet Australia har aviser og TV-stasjoner sammen offentlig fordømt kommentaren til statsminister Julia Gillard, som kalte Wikileaks-lekkasjene ulovlig.