NRK Meny
Normal

Assange kjemper mot utlevering

Britisk rett skal nå avgjøre om Wikileaks-grunnleger Julian Assange skal utleveres til Sverige. Selv frykter han fangeleiren på Guantanamo eller dødsstraff.

Video Assange snakker til pressen etter rettsmøtet

VIDEO: Assange snakker om en svart boks.

Sverige har bedt Storbritannia om å utlevere Julian Assange i forbindelse med at han er mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

Britisk rett avholder nå høring rundt kravet om utlevering i Londons Belmarsh Magistrates' Court.

Assanges advokater vil i løpet av den to dager lange høringen avvise anklagene og argumentere for at det ikke er noe grunnlag for utlevering til Sverige, all den tid det ikke er tatt ut siktelse mot ham.

Assange, som via varslernettstedet Wikileaks har vært med på å legge ut hundretusener av hemmelige diplomatdokumenter, mener at anklagene mot ham er politisk motiverte.

Frykter Guantanamo og dødsstraff

Assanges advokatlag vil i retten sannsynliggjøre at han står i fare for å bli utlevert til USA dersom han sendes til Sverige . I amerikanernes klør kan Assange bli sendt til fangeleiren på Guantanamo eller bli henrettet som straff for Wikileaks-slippene, mener de.

Disse argumentene har aktoret tilbakevist i retten mandag. Advokat Clare Montgomery hevder at det ikke finnes noe bevis for at Assange riskerer å videreformidles til amerikanske myndigheter, og at Storbritannia i så fall først måtte ha gitt tillatelse til det.

Videre sier hun at svensk rettsprosedyre slår fast at mistenkte må avhøres før eventuell straffeforfølging kan finne sted.

Utlevering for avhør?

Assanges advokater vil også legge krefter i å hevde at den svenske aktoren Marianne Ny ikke har tilstrekkelig juridisk myndighet til å sende ut en europeisk arrestordre.

Et annet spørsmål er om svenskene kan kreve å få Assange utlevert kun for å avhøre ham. Forsvarerne vil hevde at svenskene kunne fått sine britiske kolleger til å gjennomføre slike avhør - eller selv utføre det via nettet eller videolink. Assange har selv sagt at han er villig til å svare på spørsmål, men har motsatt seg utlevering.

Assanges advokater mener også at en utlevering vil være et grovt brudd på britiske, konstitusjonelle prinsipper. At svenske voldtektssaker føres for lukket rett vil ikke være noen garanti for at Assange vil få en rettferdig behandling, mener de.

– Blod på hendene

Det ble i november utstedt internasjonal arrestordre på Assange, og han meldte seg for politiet i Storbritannia tre uker senere. En uke senere ble han løslatt mot kausjon, og han har siden bodd i «husarrest» på et gods hos en britisk venn.

Den republikanske toppolitikeren Sarah Palin har sagt at Assange «opererer anti-amerikansk, og har blod på hendene», mens tidligere presidentkandidat Mick Huckabee har sagt at «den eller de statsansatte som har lekket denne informasjonen, har gjort seg skyldig i landsforræderi, og jeg mener alt som er mildere enn dødsstraff vil være en for mild straff»

Samtidig stadfester det amerikanske justisdepartementet at de har startet etterforskning av Wikileaks-saken , og Assange kan få en spionasjetiltale rettet mot seg.

Assange har sagt at arbeidet med Wikileaks fortsetter med uforminsket styrke - uavhengig av sin egen kamp i rettsvesenet.

Assange: En tom boks

Ifølge anklagene fra svenske myndigheter, skal Assange ha hatt sex med en av de to kvinnene uten kondom mens hun sov. Dette anses som en form for voldtekt, og kan straffes med inntil fire års fengsel.

Høringen forsetter tirsdag. Assange selv sier etter førsta dag av høringen at den boksen det står «Voldtekt» på, nå er åpnet.

– Når de får undersøkt innholdet i boksen, vil de finne ut at den er tom, sier Assange (se video i toppen av saken).

Julian Assange ankommer retten

Julian Assange ankommer retten i London mandag morgen for å kjempe mot utlevering til Sverige.

Foto: BEN STANSALL / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt