Assange kan utleveres til Sverige

Høyesterett i London har i dag bestemt at Julian Assange kan utleveres til Sverige. Hans anke er dermed avslått.

Julian Assange

Høyesterett i London har i dag bestemt at Julian Assange skal utleveres til Sverige.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Det er alvorlige anklager, uttalte høyesterettsjustituarius Nicholas Phillips da han talte i høyesterett i London i formiddag.

Phillips uttalte likevel at det ikke hadde vært så lett å komme fram til dommen, som han leste opp like etter klokken 10, norsk tid.

– Ikke begjært av en dommer

Australske Julian Assange og hans forsvarere har forsøkt å unngå utlevering ved å vise til at utleveringen ble uriktig begjært av en statsadvokat, og ikke av en dommer.

I Sverige har de imidlertid argumentert med at det er slik systemet virker der, som i mange andre europeiske land. I høyesterett i dag valgte de å støtte svenskenes forklaring.

– Ordet rettsmyndighet bærer meningen at det inkluderer statsadvokater, uttalte dommeren.

Phillips forklarte at avgjørelsen ble nådd med fem mot to stemmer. Avgjørelsen er den samme som High Court kom fram til i november i fjor.

– Begjæringen om å få Mr. Assange utlevert er godkjent, og hans anke om å slippe utlevering er dermed avslått, uttalte Phillips.

Les også: – Det er et evig mareritt

Voldtektsanklager i Sverige

40-åringen har sittet i husarrest i London i over ett år fordi han har motsatt seg å reise til Sverige.

Svensk påtalemyndighet ønsker å avhøre Assange om voldtektsanklager fra to kvinner i Stockholm i 2010.

Les også: Julian Assange er pågrepet

Den ene kvinnen hevder at Assange skal ha voldtatt henne mens hun sov, mens den andre hevder at Assange skal ha tvunget henne til å ha samleie uten kondom. Begge kvinnene hadde tidligere hatt samtykkende sex med australeren.

Ifølge Assange hadde kvinnene frivillig sex med ham.

Kan ta saken til Strasbourg

Da dommen var lest opp ba Assanges advokat Dinah Rose om å få to uker til å skrive en søknad om å gjenåpne saken i Storbritannia. Dette fikk hun lov til, og utleveringen vil bli utsatt i påvente av søknaden.

Assanges forsvarer har tidligere uttalt at han kan anke saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om nødvendig, for å stanse en utlevering til Sverige.

– Politisk motivert

Julian Assange er mest kjent for å stå bak varslernettstedet WikiLeaks.

Gjennom det har Assange stått bak lekkingen av tusenvis av hemmelige dokumenter om blant annet krigene i Irak og Afghanistan.

40-åringen tror på grunn av dette arbeidet at voldtektsanklagene i 2010 var politisk motivert, en forklaring hans tilhengere støtter fullt ut.

Han har uttalt at han tror en utlevering til Sverige kan være første steg mot en utlevering til USA, hvor han frykter å bli siktet for spionasje og konspirasjon.

Assange var ikke selv til stede under domsavsigelsen i høyesterett i dag, men det skal ha vært tydelig sukking blant hans tilhengere som hadde møtt opp, da dommen ble avsagt.

SISTE NYTT

Siste nytt