Hopp til innhold

Assange kan utleveres til Sverige

High Court i Storbritannia avgjorde i dag at Julian Assange kan utleveres til svenske myndigheter.

Julian Assange utenfor High Court

I dag falt kjennelsen i utleveringssaken mot Julian Assange.

Foto: LEON NEAL / Afp

Assange kan nå bli overført til Sverige innen ti dager, selv om det trolig vil ta lengre tid. Hovedpersonen selv har nå 14 dager på å anke saken til Supreme Court.

Ifølge BBC har Assanges advokater allerede uttalt at de ønsker å anke avgjørelsen, men avgjørelsen er ennå ikke tatt.

– Jeg har ikke gjort noe galt her i Storbritannia, og retten har ikke vurdert faktaene mot meg i saken fra Sverige. Vi vil nå vurdere våre neste steg i de kommende dagene, sa Assange i en svært kort kommentar til pressen.

For at en eventuell anke skal tas til følge må retten finne saken av «allmenngyldig interesse», skriver den britiske avisen The Guardian. Assange vil i tilfelle fortsette å ha møteplikt frem til en ny kjennelse vil finne sted en gang over nyttår.

Hvis han derimot ikke får en eventuell anke godkjent kan han bli utlevert til Sverige i løpet av ti dager.

Anke til Strasbourg

Assanges forsvarer har tidligere uttalt at han kan anke saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om nødvendig, for å stanse en utlevering til Sverige.

– I utgangspunktet er det britiske domstoler som avgjør om Assange kan utleveres eller ikke, sier Geir Ulfstein, jussprofessor ved Universitetet i Oslo, til NRK.

Ulfstein forklarer at Wikileaks-grunnleggeren kan påberope seg at han ikke har fått en rettferdig rettergang ved britiske domstoler i en eventuell anke om utlevering.

– Menneskerettighetsdomstolen kan stanse utleveringer, men den muligheten er relativt begrenset, mener jussprofessoren, som understreker at det hittil har vært mest aktuelt i saker hvor det er en risiko for at personen kan bli utsatt for dødsstraff og tortur.

Julian Assange på vei inn til retten 2. november

Julian Assange ble omringet av pressefolk på vei inn til retten i dag.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Husarrest

Utenfor rettslokalet i London hadde det samlet seg mange mennesker som ropte slagord og bar plakater til støtte for den 40 år gamle australieren, som ble pågrepet i Storbritannia i desember i fjor, etter at to kvinner anklaget ham for å ha voldtatt og begått seksuelle overgrep mot dem i Sverige.

Assange har hele tiden nektet for dette og frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA.

Demonstranter foran High Court i London i forbindelse med Julian Assanges utleveringssak

Demonstranter utenfor High Court ropte slagord til støtte for WikiLeaks-gründeren.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

I påvente av en avgjørelse har han sittet i husarrest i snart et år. WikiLeaks varslet nylig at nettstedet slutter med å offentliggjøre lekkede dokumenter på grunn av pengemangel.

Assange selv har også slitt økonomisk den siste tiden og har byttet ut sine advokater i forkant av dagens rettshøring i High Court, som er en instans som behandler de største og viktigste sivile saker i førsteinstans. Saken kan ankes til Supreme Court.

Frykter dødsstraff

Bakgrunnen til Assange frykt for å bli utlevert til Sverige er at han mener svenskene videre kan utlevere ham til USA, der han frykter dødsstraff for å ha publisert graverende informasjon om blant annet amerikanernes krigføring i Irak.

Assanges sitt nettsted, WikiLeaks, ble for alvor kjent i april 2010 da de publiserte videoen «Collateral murder» fra Irakkrigen. De har senere publisert hundretusener av hemmeligstemplede dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan, og fra det amerikanske diplomatiet, og Julian Assange er WikiLeaks' ansikt utad.

SISTE NYTT

Siste nytt