NRK Meny
Normal

Assange kan få svar på asylsøknad denne uken

Ecuadors president håper å kunne gi Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange svar på om han får politisk asyl i landet denne uken.

Julian Assange

FRYKTER UTLEVERING: Sverige krever Julian Assange utlevert på grunn av beskyldninger om voldtekt. Assange frykter han skal utleveres videre fra Sverige til USA.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

President Rafael Correa sier i et TV-intervju at han vil fatte en avgjørelse etter å ha snakket med rådgivere på onsdag, melder BBC.

Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London i juni for å unngå å bli utlevert til Sverige.

Sverige krever Assange utlevert på grunn av beskyldninger om voldtekt. Assange frykter han skal utleveres videre fra Sverige til USA og bli tiltalt for spionasje.

Komplisert avgjørelse

Det har tidligere blitt meldt at Ecuador ville avgjøre om Assange får asyl eller ikke etter sommer-OL.

Mandag kveld sa president Correa til den nasjonale kringkasteren ECTV at det var nødvendig å gjennomgå store mengder materiale på feltet internasjonal rett for å kunne ta en avgjørelse.

Forrige måned ble det kjent at Ecuador vil la svenske myndigheter snakke med Assange på ambassaden i London.

Vil snakke

En talsperson for Wikileaks sier at Assange har vært villig til å snakke i ambassaden i 18 måneder, og at han gjerne gjør det nå også.

41-årige Assange blir pågrepet hvis han forlater ambassaden, men etter internasjonale diplomatiske avtaler kan ikke britisk politi gå inn i ambassaden for å pågripe ham.

Australieren satte sinnene i kok hos amerikanske ledere i 2010, da Wikileaks offentliggjorde flere tusen konfidensielle amerikanske dokumenter med diplomatisk korrespondanse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt