Hopp til innhold

– Det står om liv og død for Assange

LONDON (NRK): Hundrevis av Julian Assange sine tilhengere møtte opp utenfor domstolen i London for å demonstrere mot at Wikileaks-grunnleggeren kan bli utlevert til USA. En ny runde i retten kommer 30. mai.

Assange-demo

– Alt er bare løgn for å få utlevert Assange til USA, sier May Ayres til NRK mens hun knytter nevene.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

En utlevering til USA har hele tiden vært Julian Assanges (47) sitt største mareritt. Han har fryktet at han skulle bli tiltalt for landsforræderi og på et tidspunkt var han og sikker på at han ville bli sent til den beryktede fangeleiren Guantánamo.

– Det står det om liv og død for Assange og det står om liv og død for journalistikk, sier redaktør Kristinn Hrafnsson i Wikileaks til den frammøtte verdenspressen.

Assange-demo

Assange-tilhengere har satt seg ned på bakken utenfor rettsbygningen og blokkerer trafikken.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Hovedpersonen selv stilte i olabukse, T-skjorte og svart dressjakke, og var med på videolink fra høyrisikofengselet han sitter i i London.

– Jeg overgir meg ikke frivillig for å drive journalistikk, sa han da dommeren spurte om han ville utleveres til USA frivillig.

Assange nekter for påstandene om hacking, ifølge Kristinn Hrafnsson. Han tror det kan bli en lang rettsrunde.

– Det er uhørt at en redaktør skal tiltales og dømmes for å publisere dokumenter, sier han.

Representanten fra amerikansk påtalemyndighet sa at de hadde tilgang til chattelogger mellom Assange og Manning som støtter opp oden ulvovlige hackingen de vil tiltale Assange for.

Under rettsmøtet i Westminster Magistrates’ Court torsdag ble det bestemt å utsette behandlingen av utleveringsbegjæringen til 30. mai. Da vil også Assange sine advokater ha fått innsyn i alle papirene i saken.

Assange-demo

Flere av Assange sine tilhengere hadde kommet langveis fra for å støtte ham. Xavier Deparis hadde kommet helt fra Paris for å følge første dag av høringen mot Assange. – Han er den beste journalisten som finnes. Han står bak mange viktige avsløringer om amerikansk utenrikspolitikk, sier Deparis.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

USA vil fengsle Assange for hacking

Wikileaks har publisert hundretusenvis av sensitive dokumenter om blant annet amerikansk etterretning og krigene i Afghanistan og Irak.

I 2010 publiserte de en video tatt opp av USAs militære i Irak. Den viste at maskingeværild fra et amerikansk helikopter drepte mellom 8 og 12 personer, blant dem to journalister knyttet til nyhetsbyrået Reuters.

Julian Assange

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange hilser til sine tilhengere utenfor Southwark Crown Court i London 1. mai. Han ble fraktet til rettssalen i en varebil fra fengselet der han soner en varetektsdom.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Wikileaks har naturligvis vekket harme hos amerikanske myndigheter. Men saken de nå mener de har mot Julian Assange handler ikke om publisering av dokumenter, men om hacking av Pentagons datamaskiner.

I samarbeid med varsleren Chelsea Manning skal Assange ha bidratt til å knekke passord for å komme inn på myndighetenes datamaskiner slik at det ikke skulle kunne spores tilbake til Manning. Deretter skal Assange ha lagt til rette for at innholdet skulle kunne publiseres (via en «sky»).

Assange-tilhenger

Mange demonstrerer mot at Julian Assange kan bli utlevert til USA.

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Dermed vil ikke striden stå om Wikileaks driver med journalistikk eller ikke, men om simpelt datatyveri.

Strafferammen for dette er fem år. Assange frykter at dette bare vil være starten på flere rettsrunder i USA.

Wikileaks-demo

– Dette legger er enormt press på internasjonal journalistikk som vi må kjempe mot, sier Julian Assange sin advokat, Jennifer Robinson.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Vil unngå dødsstraff

Britiske myndigheter har foreløpig gjort det klart at de ikke vil utlevere Assange til et land der han risikerer dødsstraff.

Julian Assange-tilhenger

Julian Assange har mange svært mange støttespillere og mange av dem følger rettshøringene mot ham i London.

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Det er ventet at rettsprosessen kan ta lang tid. Til syvende og sist vil det være opp til Storbritannias justisminister Sajid Javid og avgjøre Assanges sin videre skjebne.

Det er også usikkert om også svenske myndigheter vil kreve å få Assange utlevert. Kvinnen som hevder å ha blitt voldtatt presser på for å få sin sak gjenopptatt.

Sitter i høysikkerhetsfengsel

Julian Assange sitter nå i høysikkerhetsfengselet Belmarsh i Greenwich i sørøst-London. Onsdag ble han dømt til 50 ukers fengsel for å ha brutt betingelsene for løslatelse mot kausjon.

Pågrepet ved Ecuadors ambassade

Julian Assange (47) ble pågrepet ved Ecuadors ambassade 11. april. Assange hadde hatt politisk asyl ved ambassaden i sju år.

Foto: Social Media / Reuters

Svensk politi var ute etter Assange som var anklaget for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner på en tur til Stockholm i 2010. Assange hadde fått politisk asyl og flyttet inn i Ecuadors ambassade i London.

– Jeg gjorde det jeg trodde var best ut ifra de rådende omstendigheter, sa Assange i domstolen Southwark her i London.

På galleriet satt tilhengerne hans og ropte «Skam deg!» da dommeren ga Assange den straffen hun syntes at han fortjente; to uker mindre enn maksstraffen på 52 uker.

Assange ble ført ut av rettslokalet mens han knyttet nevene som til kamp.

Anklaget for å ha griset til ambassaden

Assange ble slept ut av Ecuadors ambassade og inn i en politibil av sivilkledde politifolk den 11. april.

Julian Assange

Julian Assange kom ved jevne mellomrom ut på balkongen ved Ecuadors ambassade for å møte sine støttespillere og internasjonal presse.

Foto: Frank Augstein / AP

Pågripelsen skjedde etter at Ecuadors nye president Lenin Moreno trakk tilbake Assanges politiske asyl. Ecuador anklager ham for å ha forsøkt å spionere både landet deres.

Det har også kommet en rekke påstander om at Assange skal ha griset til veggene med avføring, at han ikke trakk ned på do, og at han la fra seg skitne klær på gulvet og glemte å skru av komfyren de årene han hold til inne på ambassaden.

SISTE NYTT

Siste nytt

Al-Mawasi, sør på Gazastripen.

Hamas trekker seg fra forhandlinger om våpenhvile

Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh har informert om at de trekker seg på grunn av de israelske angrepene den siste tiden.

Thomas Matthew Crooks ligger livløs på taket etter å ha avfyrt flere skudd mot Donald Trump.

Øyenvitne så skytteren klatre opp et tak med en rifle

Et vitne så den 20 år gamle gjerningsmannen klatre opp på et tak 150 meter unna scenen. FBI har identifisert Trump-skytteren.

Donald Trump ble eskortert av scenen under et valgkamparrangement i Pennsylvania lørdag.

Donald Trump: – Jeg ble skutt

Den antatte gjerningspersonen er død. Han var registrert republikaner, ifølge Washington Post. En publikummer ble drept og to er kritisk skadd. Skytingen etterforskes som et attentatforsøk.