Hopp til innhold

Isolert i London på ubestemt tid

Nok et diplomatisk forsøk på å få Wikileaks-grunnlegger Julian Assange ut av ambassade-asyl slo feil denne uka. Onsdag har han tilbrakt nøyaktig ett år i Ecuadors London-ambassade.

Wikileaks grunnlegger Julian Assange i Ecuadors ambassade i London

Assange – under bevoktning på balkongen til Ecuadors London-ambassade – anklaget i august i fjor USA for å kjempe mot ytringsfrihet og drive heksejakt på Wikileaks.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

Amerikanske diplomater, politikere og offiserer hater ham, men for ytringsfrihetskjempere, sannhetssøkere og datahackere over hele verden er han en helt:

Julian Assange og Wikileaks har blitt beskyldt for høyforræderi og terroriststøtte, men også for å ha etablert «framtidas gravejournalistikk» og kjempet for vern av varslere, journalister og deres kilder.

Intelligent kodeknuser

Medarbeidere har beskrevet Assange som intens, besatt og meget intelligent, med en uvanlig evne til å knuse datakoder. Han er født i Queensland i Australia i 1971, og tilbrakte barndommen i foreldrenes omreisende teater.

I 1995 kom den første dommen for datahacking. Han tilsto, godtok boten og lovet bedring – og startet matematikk- og fysikkstudier på universitetet i Melbourne. Sammen med likesinnede opptatt av åpenhet, hacking og politisk etikk startet han Wikileaks i 2006 – og resten er historie.

Assange og Patiño

Assange og Ecuadors utenriksminister i et vindu i ambassaden sist søndag.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Den australske eks-hackeren og sjefredaktøren har gitt mye for saken han tror på. Onsdag har han sittet ett år i asyl i Ecuadors London-ambassade. Ett nytt politisk forsøk denne uka på å løse situasjonen førte ikke fram.

De hundretusentalls dokumentene fulle av militære og diplomatiske avsløringer og hemmeligheter som er lekket fra Wikileaks siden 2006, har skadet mange regjeringer, og spesielt USA. Utallige motangrep er rettet mot Assange og organisasjonen hans.

Nettstedet er lukket og gjenåpnet, gått konkurs og gjenoppstått, sentrale medarbeidere har hoppet av og samarbeidspartnere og finansinstitusjoner har vendt dem ryggen.

Men han har også vunnet eller fått avvist flere hundre søksmål og rettssaker, og fått enorm oppmerksomhet rundt debatten om åpenhet og ytringsfrihet. I 2010 kåret Time Magazines lesere ham til «Årets navn», og den franske storavisen Le Mondes «Årets mann» samme år.

Uløst floke

Den diplomatiske floken rundt Asanges ambassade-asyl ble ikke løst under møtet mellom Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño og hans britiske kollega William Hague i London mandag.

Men noe skjedde: En gruppe juridiske eksperter fra begge land skal sette seg ned sammen og prøve å bli enige om en løsning på Wikileaks-stifterens framtid.

Julian Assange

Julian Assange i en pause under en pressekonferanse mens han satt i husarrest i fjor.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Før Assange søkte tilflukt i ambassaden, satt han en lang periode i husarrest i mer luksuriøse omgivelser på godset til en venn på den engelske landsbygda. Han hadde meldt seg til britisk politi etter at det ble utstedt arrestordre på ham.

Svenske myndigheter krevde ham utlevert, mistenkt for overgrep og voldtekt etter et besøk i landet. Etter at hans anke over den svenske utleveringsbegjæringen ble forkastet sist sommer, fryktet han for sitt eget liv og søkte asyl i Ecuador.

Det har han fått. Men britiske myndigheter har sverget på å arrestere ham idet han setter sin fot utenfor ambassadens eiendom.

Samtidig mistet vennene som hadde kausjonert for ham, kausjonssummen på til sammen 1,8 millioner kroner.

Frykter dødsstraff i USA

USA-WIKILEAKS/MANNING File photo of U.S. Army Private First Class Manning departing the courthouse at Fort Meade in Maryland

Bradley Manning står for retten i USA for å ha lekket tusenvis av hemmelige dokumenter.

Foto: JOSE LUIS MAGANA / Reuters

Hovedgrunnen til flukten er at han frykter svenskene vil sende ham videre til USA. I disse dager står Bradley Manning, som lekket størsteparten av Wikileaks-dokumentene fra USAs militære, for retten under en svært alvorlig tiltale.

USA sier at de verken har tiltalt Assange eller krevd ham utlevert. Men Wikileaks er under etterforsking der for å ha publisert konfidensielle dokumenter fra USAs diplomati. Han frykter å bli dømt til døden hvis han sendes til USA.

USAs tidligere visepresidentkandidat og guvernør Sarah Palin har sagt i raseri at Assange bør behandles som USA behandler Taliban- og Al Qaida-medlemmer.

USAs forsvarsdepartement beskylder ham for å ha satt menneskeliv i fare ved å sende ut sensitive opplysninger.

WikiLeaks

Forsidene til fire av Wikileaks' samarbeidspartnere 29. november 2010.

Foto: STAFF / Reuters

For ett år siden sa Assange at han var forberedt på at det kunne ta fra et halvt til ett år å løse saken hans og få ham ut av ambassaden. Nå sier Ecuadors utenriksminister at den tidligere data-hackeren er forberedt på å tilbringe de neste fem årene innenfor London-ambassadens vegger.

– Vi kommer ikke til å forsøke å smugle ham ut i bagasjerommet på en bil, lovet utenriksminister Patiño denne uka.

Han fortalte også at Assange er ved godt mot, til tross for ett år i det «begrensede losjiet».

Trolig ønsker også britiske myndigheter en rask løsning. De samlede utgiftene til vaktholdet utenfor ambassaden – i tilfelle Assange skulle rusle en tur ut – er oppe i 30 millioner kroner.

– Memoarer er prostitusjon

Selv forblir 41 år gamle Julian Assange gåtefull og privat, og vi vet lite om hvordan han tilbringer «ventetiden» i Ecuadors ambassade.

For to år siden signerte han en avtale med et forlag for å skrive sin selvbiografi – med hjelp fra en medforfatter – og tilbrakt timevis i husarrest med å skrive og bli intervjuet. Han erklærte at boka ville forklare hans «globale kamp for å tvinge fram et nytt forhold mellom folket og deres regjeringer».

Men etter å ha lest førsteutkastet, ga han beskjed om at han ville kansellere kontrakten.

– Alle memoarer er prostitusjon, erklærte han da.

Han mente boka inneholdt altfor mange personlige biografiske detaljer og var langt fra blitt det politiske manifestet han ønsket.

Forskuddet var forsvunnet

Dermed var melodramaet i gang. Det viste seg at Assange hadde brukt opp hele forskuddet – over 4,5 millioner kroner – for å betale sine advokater. Forlaget valgte derfor å gi den ut som en «uautorisert selvbiografi». Hele 38 utenlandske forlag hadde kjøpt rettighetene på forhånd.

Assange gikk til voldsomme angrep på forlaget, på advokatene sine og på forfatteren som egentlig hadde skrevet boka i hans navn, men som nå trakk seg ut av hele prosjektet.

Julian Assanges biografi

Selvbiografien

Boka ble gitt ut full av faktafeil, uferdig og ukritisk, og med tallrike angrep på tidligere samarbeidspartnere og medier. (New York Times-redaktør Bill Keller kalles «en moralsk pygmé med en selvrettferdighet på størrelse med San Andreas-forkastningen»).

Vi fikk også for første gang høre Assanges versjon av den svenske tiltalen:

Han beskylder de to kvinnene som anmeldte ham for å være nevrotiske, sure fordi han ikke ringte dem tilbake, eller agenter som ville lokke ham i en honningfelle. Dessuten: Han ble utsatt for «en beinhard feminisme» i Sverige.

Dermed falt hele det lukrative bokprosjektet sammen, kontraktene ble kansellert og bare de aller mest interesserte Wikileaks-tilhengere ville bruke penger på boka.

Samtidig fikk motstanderne hans bekreftet hans rykte som kamplysten og konfliktglad.

Eller som New York Times’ redaktør skrev om ham, muligens med et lite snev av hevntørst: «Han er vanskelig å få tak på, manipulativ og upålitelig».

Wikileaks måtte flytte fra wikileaks.org til wikileaks.ch i Sveits i desember 2010

Wikileaks måtte flytte fra wikileaks.org (øverst) til wikileaks.ch i Sveits (under) i desember 2010, etter at to nettleverandører i USA kastet dem ut og Frankrike prøvde å nekte franske servere å slippe dem inn.

Foto: VALENTIN FLAURAUD / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt