NRK Meny
Normal

Assange møtte pressen utenfor Ecuadors ambassade

I 15-tiden søndag holdt Julian Assange sin første tale fra Ecuadors ambassade i London. Han risikerte å bli pågrepet dersom han satte så mye som en fot utenfor ambassaden.

Julian Assange snakket til pressen.

VIDEO: Julian Assange snakket til pressen for første gang siden mars.

Wikileaks-grunnleggeren har nå sittet i frivillig husarrest i to måneder i Ecuadors ambassade. Tidligere denne uken fikk Assange innvilget asyl i Ecuador, men britiske myndigheter sier de vil pågripe ham hvis han prøver å forlate landet. Assange oppfordret USAs president om å stoppe det han kaller en «heksejakt» mot Wikileaks.

– Jeg ber Obama om å gjøre det rette. USA må stoppe heksejakten på Wikileaks og krigen mot varslere, sa Assange.

Han benyttet anledningen til å takke for støtten fra Ecuador. Han takket Ecuadors president og utenriksminister, men også alle andre latinamerikanske land.

– Så lenge Wikileaks er truet, er også ytringsfriheten truet, sa Assange.

Hvordan søndagens pressekonferanse skulle foregå, ville WikiLeaks-
talsmann Kristinn Hrafnsson imidlertid ikke ut med på forhånd.

– Av hensyn til sikkerheten kan vi ikke fortelle det, sa Hrafnsson til nyhetsbyrået AFP.

Britiske myndigheter advarte om at selv trappen utenfor ambassaden er britisk territorium, og sa de vil pågripe Assange hvis han gikk utenfor bygningen.

Assange søkte tilflukt i ambassaden 19. juni i år for å unngå å bli utlevert til Sverige. I Sverige er han mistenkt for seksuelle overgrep mot to kvinner, og britisk høyesterett har fastslått at han skal utleveres.

Assange har ikke uttalt seg offentlig siden mars.

Advarer britene

Britene har tidligere truet med å storme ambassaden, noe som har ført til en diplomatisk krise mellom landene.

Britiske myndigheter skal ha overfor den ecuadorianske ambassaden gjort det klart at hvorvidt Assange blir innvilget asyl eller ikke, ikke spiller noen rolle for dem. De forholder seg til en utleveringsplikt overfor Sverige.

Ecuadors allierte i Latin-Amerika advarer britene mot å storme landets ambassade i London for å pågripe WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange, skriver NTB.

– Vi advarer den britiske regjeringen om at det vil få alvorlige følger for dem verden over dersom de på direkte vis krenker den territorielle integriteten til Ecuadors ambassade i London, heter det i en uttalelse fra ALBA, alliansen av venstreorienterte land i Latin-Amerika.

ALBA består foruten Ecuador av Bolivia, Cuba, Venezuela, Nicaragua og flere små karibiske øystater.

Uttalelsen ble lest opp av Ecuadors utenriksminister lørdag.

Julian Assange snakker med Balthasar Garcon

Julian Assange snakker med Balthasar Garcon inne på ambassaden før han talte til pressen.

Foto: Sean Dempsey / Ap

Ber Sverige om Assange-garanti

WikiLeaks oppfordrer svenske myndigheter til å garantere at Julian Assange ikke blir sendt videre til USA dersom han blir utlevert til Sverige, skriver NTB.

– Et godt grunnlag for å forhandle fram en slutt på denne saken, ville være at svenske myndigheter erklærer uten reservasjoner at Julian aldri vil bli utlevert fra Sverige til USA, sier WikiLeaks-talsmann Kristen Hrafnsson på telefon til AFP.

Tonen mellom svenske og ecuadorianske myndigheter er heller ikke den beste. Ecuadors utenriksminister har sagt at han frykter for rettssikkerheten til Assange dersom han utleveres til Sverige.

Dette opprører Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som sier uttalelsene er helt uakseptable.

Da svenske fikk vite at Assange var innvilget asyl, ble Ecuadors ambassadør kalt inn på teppet.

– Det er helt uakseptabelt at Ecuador forsøker å stanse svenske rettsprosesser, sa Anders Jorle, talsmann for det svenske utenriksdepartementet

Reinfeldt avviser at Sverige har planer om å utlevere Assange videre til USA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt