NRK Meny
Normal

Assads imam måtte flykte til Norge

Han var imam i en av de fremste moskeene i Damaskus, og rådgiver for både Hafez og Bashar al-Assad. I dag er Ihsan Baaradani politisk flyktning i Norge.

Assads tidligere imam Ihsan Baaradani

Ihsan Baaradani var tidligere en av Assads familiens rådgivere, nå er en politisk flyktning bosatt på Grønland i Oslo.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Bashar al-Assads tidligere imam Ihsan Baaradani

Ihsan Baaradani kom på kant med Assad-familien og måtte flykte til Norge.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Det gode forholdet til Assad-familien varte ikke.

Da opprøret mot regjeringen og president Bashar al-Assad brøt ut i mars 2011, tok imamen bladet fra munnen. Fra Morabet-moskeens prekestol manet han til fornuft. Kritiserte regjeringshæren som arresterte barn og drepte sivile i byen Daraa. Han tok til orde for reformer og endringer. Svaret fikk han i form av et brev fra myndighetene.

– Se her, sier Ihsan Baaradani, og viser NRK brevet som er undertegnet og stemplet av syriske myndigheter.

I brevet får han beskjed om at han er kastet ut av moskeen og fratatt alle verv. Han blir nektet retten til å preke.

– Jeg fortsatte å forkynne mitt budskap andre steder og deltok i fredelige demonstrasjoner i byer i nærheten av Damaskus, sier imamen.

Han ble angrepet av det han kaller regimets pøbler.

Da begynte han å tenke på å flykte.

Politisk flyktning i Norge

Slik har det seg at vi møter den lærde imamen på Grønland i Oslo. For det var til Norge han kom, blant annet fordi han har en datter her i landet. Resten av familien er spredt for alle vinder.

I den lille leiligheten viser han frem alle bøkene han har skrevet, 16 i tallet. De fleste dreier seg om islam. Om kjærligheten i Koranen, om å leve i fred med hverandre, uansett religion, hudfarge eller politisk ståsted. En liberal form for islam.

– Helt siden jeg var 20 år gammel har jeg undervist i islam og drevet med sosialt arbeid. Jeg ble mer og mer synlig, og det endte med jobb i den kjente Morabet-moskeen i Damaskus.

President Hafez al Assad, faren til dagens president, kom til fredagsbønnen i moskeen og dukket også opp ved diverse høytider.

Slik ble de kjent og Baaradani endte som presidentens rådgiver i religiøse spørsmål.

– Hafez al Assad var en beinhard mann. Opptatt av sikkerhet og politikk, en sta personlighet. Han knuste all motstand da han tok makten og viste ingen hensyn, sier Baaradani.

– Men jeg trodde det gikk an å påvirke ham. Jeg mente det var veier å gå for å skape forbedringer og endringer i samfunnet. Få landet inn på et mer demokratisk spor. Men jeg lyktes ikke med den oppgaven, sier Baaradani.

Bashar al-Assads tidligere imam Ihsan Baaradani viser bildet av seg selv og Assad-familien

Bashar al-Assads tidligere imam Ihsan Baaradani viser bildet av seg selv og Assad-familien.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Forhåpninger til Bashar al Assad

Imam Baaradani ble kjent med Bashar al-Assad i 1997. Da var det kjent at han kom til å overta etter sin far Hafez. Tre år etterpå, i juni 2000, døde Hafez al-Assad etter å ha styrt Syria med jernhånd siden 1971.

– Jeg møtte Bashar al-Assad flere ganger etter at han ble president, sier imam Baaradani og viser bilder av seg selv sammen med den syriske presidenten.

Mange hadde troen på at Bashar ville legge seg på en mykere kurs enn faren. Men imamen skjønte snart at heller ikke Bashar al-Assad var villig til å slå inn på mer demokratiske veier. Forholdet mellom de to ble stadig dårligere, inntil det altså endte med at imamen ble kastet fra moskeen og alle sine verv.

Da var den syriske borgerkrigen i gang. En krig hvor regjeringsstyrkene slo hardt ned på opprørere, som slo hardt tilbake. Den brutale krigen er nå inne i sitt fjerde år.

Nyheter hjemmefra

Imamen sitter foran sin PC og følger med på nyheter fra hjemlandet. Det er dystre historier som fortelles på Al Jazeera og andre TV-kanaler.

– Når du ser på nyhetene – hva tenker du da om ditt lands fremtid?

– Fremtiden er uviss og jeg får vondt når jeg ser TV-bildene. Jeg ser at såret kommer til å bli større og det kommer til å renne mere blod. Her sitter jeg i Norge og tenker at dere, som deler ut Nobels fredspris, kan ikke dere gjøre dere fortjent til å få den selv? For det trengs internasjonalt samarbeid som kan stoppe blodsutgytelsene og sikre det som er igjen av land og folk. De som blir med på det har gjort seg fortjent til en fredspris, sier Ihsan Baaradani.

Han tror ikke at Bashar al-Assad kan vinne denne krigen.

– I tilfelle må han drepe absolutt alle syrere, sier han.

– Den eneste løsningen er at Assad går av. Det bør skje med det samme, hvis presidenten vil unngå Allahs vrede, fortsetter imamen.

Lengter hjem

– Lengter du hjem?

Den 67 år gamle imamen blir stille. Plutselig renner noen tårer ned under brilleglassene.

– Jeg lengter så hjem at jeg ikke klarer å sove om natten. Jeg savner landet mitt veldig, og håper at jeg en dag kommer tilbake. Det finnes intet som er vakrere enn ens eget land. Hver eneste lille bit av landet mitt er dyrebar. Hvor er familien? Hvor er våre kjære? Selv om jeg lever her med full verdighet, slik dere lever, håper jeg at jeg kan leve i mitt eget land.

Han fortsetter:

– Hadde det ikke vært for at jeg har Allah med meg hvert sekund, hadde jeg ikke klart å sitte sammen med dere nå. Jeg ber min store Gud om å finne en løsning – en utgang for vår nasjon, vårt folk, vårt land Syria og menneskeheten.

– Tror du at du noen gang kommer tilbake til Syria?

– Jeg vet ikke. Jeg vet ikke om jeg kommer tilbake før jeg dør. Jeg kommer kanskje aldri til å se landet mitt igjen, sier imamen Ihsan Baaradani.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt