Assad: Vi må lykkes for at det skal bli fred

Syrias tidligere så mektige mann Bashar al-Assad mener kun Russland, Iran og Irak kan bidra slik at han igjen kan bringe stabilitet i Syria.

Bashar Assad i et TV-intervju

Irakisk TV intervjuet Syrias president Bashar al-Assad denne helgen.

Foto: Uncredited / Ap

I et nytt TV-intervju med iransk fjernsyn hyller Assad Russland inntreden i konflikten i hjemlandet.

– Alliansen mellom Russland, Syria, Irak og Iran må lykkes, ellers vil hele regionen bli ødelagt. Men sjansene for at koalisjonen lykkes, er store, mener han.

Laster Twitter-innhold

Kritiserer Vesten

Og han er ikke nådig mot den vestlige koalisjonen som i nesten ett år har bombet hovedsakelig IS-mål i Syria og Irak.

– Vesten har mislyktes i Syria og at de amerikanskledede angrepene mot Den islamske staten (IS) i Syria har virket mot sin hensikt.

For femte dag på rad flyr russiske fly over Syria og ifølge russiske myndigheter har de bombet IS-mål. En treningsleir og en bombefabrikk skal være truffet av de russiske bombene.

Mens syriske aktivister hevder at de nok en gang har truffet sivile mål og tatt livet av fem mennesker i byen Talbiseh nord for storbyen Homs.

– De kommer brått, uten forvarsel. Når syriske regjeringsstyrker bomber, får vi som regel et forvarsel. Men russerne kommer brått og uanmeldt, sier en lokal redningsarbeider til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har russiske jagerfly bombet mål både i Homs og Hama i dag.

– Fryktelig feilgrep

Også Storbritannias statsminister David Cameron er svært kritisk til russerne deltakelse i krigen, og kaller det et «fryktelig feilgrep».

– De støtter slakteren Assad, noe som er et fryktelig feilgrep for dem og for verden. Det vil gjøre regionen mer ustabil, sier Cameron til BBC. Han mener Russlands angrep vil føre til mer radikalisering og økt terrorisme. Samtidig annonserte han i dag at britene vil engasjere seg mer i kampen mot IS og vil doble antallet droner som nå slipper bomber mot IS-mål i Syria og Irak, melder den britiske allmennkringkasteren.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier det er nødvendig å bruke militærmakt i Syria, men erkjenner at bomber ikke kan få slutt på krigen. Både Russland, USA, Saudi-Arabia, Iran, Tyskland Frankrike og Storbritannia kan dessuten spille en viktig rolle i et fremtidig arbeid med å komme fram til en politisk løsning, mener Merkel til Deutschlandfunk søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.