Hopp til innhold

Assad: – Trump kan bli en alliert

Syrias president Bashar al-Assad sier Trump kan bli en alliert hvis han følger opp det han har sagt under valgkampen. Samtidig har bombingen av Aleppo begynt på nytt igjen.

Syrias president Assad snakker om Trump

HÅPEFULL: Syrias president Bashar al-Assad sier Trump kan bli en "naturlig alliert" i et intervju med portugisisk fjernsyn.

– Vi vet ikke hva han kommer til å gjøre, men hvis han vil slåss mot terroristene vil vi være allierte, naturlig allierte sammen med russerne og iranerne, sa president Assad i et intervju med portugisisk fjernsyn.

Assad og hans regime stempler alle opprørsgruppene som terrorister og konsentrere nå kreftene sine om Aleppo hvor IS ikke finnes.

Under valgkampen sa USAs kommende president Donald Trump at det er "idiotisk" å slåss mot IS og Assad samtidig. For den syriske presidenten er dette oppløftende nytt, men han uttrykker samtidig usikkerhet om hva politikken vil bli.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT

PÅ FRAMMARSJ: Regjeringsstyrker i landsbyen Minya utenfor Aleppo. Regimet skal nå ha tatt tilbake alle områdene som opprørsstyrkene erobret i et forsøk på å bryte beleiringen av den opprørskontrollerte delen av Aleppo

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

Trump er lovende

– Det er lovende, men kan han levere? spurte han i intervjuet og mente at det var motkrefter i det amerikanske systemet og det han kaller tradisjonelle media.

USA leder en koalisjon som kjemper mot IS i både Syria og Irak. Samtidig gir de en begrenset støtte til opprørsbevegelsen som kjemper mot Assad andre steder i landet. Trump har allerede hatt en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin som er Assads viktigste internasjonale støttespiller.

USA og andre vestlige land har fram til nå sett på Assad som en del av problemet heller enn løsningen. FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura advarer i et intervju i den britiske avisa The Guardian om at en militær seier til Assad vil gjøre Europa sårbar for terrorisme og øke rekrutteringen til IS. Han mener en framforhandlet fredsløsning vil være bedre.

Bombing gjenopptatt i Aleppo

Etter en pause på tre uker, begynte luftangrepene igjen på den opprørskontrollerte delen av Aleppo i går. Minst tre mennesker ble drept.

Store ødeleggelser i Aleppo etter flyangrep

MULIG STOROFFENSIV: Den russisk-syriske bombingen av Aleppo ble gjenopptatt i går. Bildene her er tatt av aktivister og lastet opp til sosiale media.

Dette kan være starten på en storoffensiv fra Assad, Russland og forskjellige regionale militser som har samlet seg rundt byen. Russland sier også at de vil angrepene provinsene Homs og Aleppo. og at de brukte jagerfly fra hangarskipet Admiral Kuznetsov. Aleppo var Syrias største by og økonomiske drivkraft, men store deler av sentrum er nå ødelagt.

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO-SIEGE

DESPERATE: Sivilbefolkningen tar til desperate grep for å overleve i den opprørskontrollerte delen av byen, for eksempel ved å dyrke planter på hustakene.

Foto: KARAM AL-MASRI / Afp

Fordømt i FN

Bombingen av Aleppo ble kraftig fordømt av FN. En resolusjon i FNs menneskerettighetskomité ble vedtatt med 115 mot 15 stemmer. Resolusjon fordømte angrep mot sivile og ba om en våpenhvile for å få i stand en fredsavtale. Den beklager også dypt angrepet mot en nødhjelpskolonne i september.

Resolusjon ble utarbeidet av Saudi-Arabia som støtter opprørsbevegelsen i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt