Assad tilbyr opprørere i Aleppo amnesti

Russland vil sammen med regjeringshæren i Syria innlede en storstilt «humanitær operasjon» i Aleppo. Samtidig tilbyr Syrias president Bashar al-Assad amnesti til opprørerne i byen.

Harde kamper i Aleppo

Over 200.000 mennesker kan være innesperret i nabolagene rundt Aleppo. Byen er omringet av regimevennlige styrker, og nå sier russiske myndigheter at de vil dem ut.

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

MIDEAST-CRISIS/SYRIA File photo of Syria's President Bashar al-Assad speaking during an interview with Russia's RIA new agency

Syrias president Bashar al-Assad kommer med et nytt tilbud om amnesti til opprørere i landet.

Foto: SANA / Reuters

– Alle som bærer våpen, og som søker rettferdighet, vil slippe straff hvis de overgir seg og legger ned sine våpen, melder det statlige nyhetsbyrået SANA.

Amnestiet skal ha en varighet på tre måneder, og gjelder også for opprørere som løslater gisler. Medlemmer av ekstremistgruppen IS vil også få amnesti om de melder seg.

Tilbudet om amnesti kommer like etter at russiske myndigheter fortalte at de har iverksatt en stor «humanitær operasjon» sammen med den syriske regjeringen i byen Aleppo.

De vil opprette en korridorer som skal gjøre det mulig for sivile og opprørere som legger ned våpnene, å komme seg ut av byen. Så mange som 200.000 mennesker kan være innesperret i den krigsherjede byen.

Store områder i storbyen Aleppo er for tiden omringet av regimevennlige styrker, og situasjonen skaper mye usikkerhet for dem som oppholder seg i byen.

Russisk korridor

Den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu sier at tre humanitære korridorer er i ferd med å åpnes for å hjelpe sivile med å flykte, og for opprørere som vil legge ned våpnene.

Han sier videre at de også vil åpne en korridor nord for Aleppo for opprørere som vil flykte med våpen.

Assad har ved flere anledninger tidligere tilbudt ulike grupper amnesti. Sist gang var i juli 2015 da militære desertører som hadde hoppet av regjeringshæren kunne slippe full straff.

Borgerkrigen i Syria antas så langt å ha kostet minst 280.000 mennesker livet og halve befolkningen er drevet på flukt i og utenfor eget land.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt