Førstedamen viste seg for første gang på flere måneder

For første gang på flere måneder viste Asma al-Assad seg offentlig i Syria.

For første gang på flere måneder viste Asma al-Assad seg offentlig.

Statlige TV-stasjoner sendte lørdag bilder av presidenten og kona hans.

Statlige TV-stasjoner sendte lørdag bilder av president Bashar al-Assad og kona hans Asma.

De to møtte syriske journalister for å gi dem skryt for jobben de har gjort under opprøret, som startet for 18 måneder siden.

Forsvarer ektemannen

Den britiskfødte kona til Syrias president har tidligere forsvart sin presidentmann og hans gjerninger, men har det siste året vært taus overfor media om blodbadet i Syria.

«Presidenten er Syrias president, ikke bare president for en gruppe syrere, og førstedamen støtter ham i den rollen», skrev hun i en e-post til The Times i februar i år.

E-posten var hennes første offentlige meddelelse til internasjonale medier siden opprøret startet.

Ble taus etter kontroversielt oppslag i Vogue

Våren 2011 ble et portrettintervju av førstedamen Asma al-Assad trykket i Vogue. Overskriften var «En rose i ørkenen», og Asma omtalte Syria som «det tryggeste landet i Midtøsten». Stykket skapte reaksjoner fordi det sto fint lite om menneskerettighetsbruddene som ble begått i Syria eller om opprøret som var i ferd med å blusse opp. En måned etter at artikkelen havnet i trykken, startet opprøret i Syria. Siden da har lite vært skrevet om Asma.

Asma al-Assad

Asma al-Assad ble kalt Syrias svar på prinsesse Diana – en moderne kvinne med ønske om å reformere et diktatur. Men etter at opprøret startet har hun vært taus. Her foran Louvre i Paris.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Flere engelske medier har den siste tiden spekulert i om hun har reist tilbake til sin familie i England. Men videobildene lørdag bekrefter at hun fortsatt er i Syria med sin mann, som mottar hardt press fra den voksende protestbevegelsen og fra Vesten.

Mange kritiserer førstedamen for å ikke bruke sin innflytelse og kvinnelist overfor Bashar-al Assad for å stoppe blodbadet i Syria. I stedet står hun stø som fjell ved siden av sin mann.

– Ingen kan si hva som skjer bak lukkede dører, men jeg tviler på at hun føler at hun har kontroll eller noen som helst innflytelse på det ektemannen hennes velger å gjøre, sier Andrew Tabler til CNN. Han jobbet sammen med Asma og bodde i Syria mellom 2001 og 2008.

– Skjøt ned jagerfly i Syria

Samtidig som ekteparet Assad møtte pressen, fortsatte kampene ogi Syria lørdag. Stadig flere liv går tapt i de blodige kampene.

Opprørere i Syria skjøt ned et av regjeringsstyrkenes jagerfly nord i landet, opplyser et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge vitnet var opprørere i ferd med å angripe en av den syriske hærens baser i nærheten da jagerflyet kom inn i luftrommet over området og ble truffet av opprørernes luftvernartilleri.

Desperate mennesker har gravd i ruinene for å finne overlevende etter nok et luftangrep over landets største by.

Folkeopprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet i mars i fjor og har kostet over 30.000 mennesker livet.

Elleve drept i Aleppo

Også elleve syriske soldater ble drept i sammenstøt og opprørsangrep mot kontrollposter i Aleppo-provinsen lørdag, ifølge aktivister.

Samme dag skal fem medlemmer av samme familie ha blitt drept i angrep mot det opprørskontrollerte området Maysar i storbyen Aleppo.

De elleve soldatene og fem opprørere ble drept i harde kamper i områdene Orm og Kaf Jum nær grensen mot Tyrkia, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

SISTE NYTT

Siste nytt