NRK Meny
Normal

Assad på overraskende besøk i Moskva

MOSKVA (NRK): Syrias president Bashar al-Assad var tirsdag i Moskva, hvor han diskuterte krigen mot terrorgrupper med president Vladimir Putin.

Assad på overraskende besøk i Moskva

BESØK: Syrias president Bashar al-Assad har i all hemmelighet besøkt sin venn Vladimir Putin i Moskva. Trolig er det første gang Assad har forlatt det krigsherjede Syria siden 2011.

Foto: ALEXEY DRUZHININ / Afp/NTB Scanpix

Assad informerte Putin om situasjonen i Syria og regjeringsstyrkenes planer, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov til pressen onsdag.

– Presidenten i den syriske arabiske republikk, Bashar Assad, kom på et arbeidsbesøk til Moskva i går kveld og hadde samtaler med Russlands president Vladimir Putin, sier Peskov.

De to diskuterte den syriskrussiske militærkampanjen mot væpnede islamister i Syria, tilføyer han. Ifølge BBC var ikke Assads Moskva-besøk kunngjort på forhånd.

– Jeg vil først og fremst uttrykke min takknemlighet til hele ledelsen i Russland for den hjelpen de gir til Syria, sa Assad, ifølge en pressemelding som kontoret til den russiske presidenten har sendt ut.

– Hindrer et tragisk scenario

Ifølge Reuters sa Assad at «Russlands støtte i Syria går ut på å hindre et tragisk scenario» i landet.

– Hadde det ikke vært for de beslutninger og tiltak som Russland har gjort, så kunne terrorismen ha spredd seg til nye områder, sa Assad.

Russiske myndigheter har flere ganger hevdet at deres handlinger i Syria er styrt av ønske om å stoppe terrorismen – før den også sprer seg til Russland.

Assad skal også ha hevdet at «hele det syriske folket ønsker å delta i diskusjonen om Syrias fremtid, ikke bare den herskende eliten».

Assad på Moskva-besøk

TAKKNEMLIG: Assad er enormt takknemlig for Russlands krigshjelp i Syria, opplyser Kreml.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters/NTB Scanpix

– Putin roste det syriske folket

Den russiske presidenten skal under møtet ha rost «det syriske folk for at det nesten alene har stått opp mot militante islamister».

Vladimir Putin sa også at han har notert seg at den syriske hæren den siste tiden har hatt suksess på slagmarken den siste tiden. Ifølge Reuters gjentok Putin også budskapet om å forhandle med stormakter om en fredelig løsning i Syria.

Moskva-besøket er trolig det første den syriske presidenten gjør utenfor Syria etter at konflikten i landet brøt ut for fullt i 2011.

Assad skal ifølge syriske myndigheter onsdag formiddag allerede være tilbake i Damaskus, og det er trolig hensynet til sikkerhet som gjør at opplysninger om besøket først nå kommer ut i pressen.

Bashar Assad i et TV-intervju

PÅ VEI HJEM: Assads Moskva-besøk var ikke kunngjort på forhånd. Ifølge den syriske presidentens kontor er han allerede vel hjemme i Damaskus.

Foto: Uncredited / Ap

– Støtten er en prinsippsak for Russland

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen er ikke overrasket over Assads samtaler med Putin i Moskva.

– Støtten til Assad har nærmest blitt en prinsippsak for Russland. Russerne har lenge vært imot det de anser som en amerikansk praksis, der autoritære, men stabiliserende regimer i regionen vil fjernes, sier hun og fortsetter:

Møtet i Moskva er nok et signal om Russlands støtte til Assad-regimet og viljen til å stanse USAs innblanding i interne forhold, sier Wilhelmsen til NRK.

Hun har doktorgrad i statsvitenskap og driver blant annet med forskning innenfor kritiske sikkerhetsstudier og russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

– Viser det gode forholdet

Historiker, professor og Syria-ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen mener at Assads besøk sementerer det gode forholdet mellom Syria og Russland.

– Møtet symboliserer også at Russlands deltakelse i Syria trolig er å betrakte som en politisk markering, der de viser seg som en uunngåelig aktør i spillet om Syria. Russland understreker at de er viktige og vil ha en aktiv rolle om det skjer der, sier Vikør til NRK.

Syria-eksperten sier også at Moskva-besøket markerer at Assads isolasjon i Syria er brutt, og at Assad ikke er redd for kupp i landet.

Russlands president Vladimir Putin

HYLLET: Putin hyllet på sin side det syriske folket for å ha reist seg mot opprørerne nesten på egen hånd.

Foto: POOL / Reuters

Russland på regimets side

Russland, som sammen med Iran er Assads eneste gjenværende allierte av betydning, gikk for tre uker siden for alvor inn i borgerkrigen i Syria på regimets side, skriver NTB.

Russiske krigsfly har siden bombet flere hundre stillinger tilhørende Assads fiender. Putin sier luftangrepene er rettet mot IS og andre terrorister, men brorparten av angrepene har skjedd i områder av Syria som kontrolleres av andre opprørsgrupper.

Putin har også understreket at bombingen og den militære innsatsen i Syria er en støtte til det man mener er det lovlig valgte styre til Assad i Syria.

Mange av disse gruppene får støtte fra land som USA, Tyrkia og Saudi-Arabia. Assads bakkestyrker har selskap av soldater fra Iran og den libanesiske militsen Hizbollah. Med støtte fra russiske bombefly er alliansen i gang med fire større offensiver mot opprørere i flere syriske provinser.

Såret etter angrep i Idlib

IDLIB: En sivilforsvarsarbeider bærer tirsdag bort ei jente som ifølge aktivister ble såret i et luftangrep utført av Assad-lojale styrker i Marshamsha, sør på landsbygda i provinsen Idlib.

Foto: KHALIL ASHAWI / Reuters/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt