NRK Meny
Normal

Fra i dag av kan Syrias befolkning demonstrere lovlig

Syrias president Bashar Al-Assad har formelt godkjent lovforslaget som opphever landets 48 år lange unntakstilstand.

Syrias president Bashar Al-Assad med Homs-guvernør Imed Mustafa Abdelal

President Bashar Al-Assad utnevnte torsdag Imed Mustafa Abdelal til ny guvernør i Homs-provinsen. Samtidig signerte han den nye loven som opphever unntakstilstanden i landet.

Foto: SANA/HANDOUT / EPA

Med presidentens signatur er unntakslovene – som ble innført da Baath-partiet tok makta i Syria i 1963 – formelt avskaffet. Regjeringen godkjente lovforslaget tirsdag denne uka.

Alt om urolighetene i Syria

Gir etter for folkekrav

Med det samme lovforslaget får syrerne retten til å avholde fredelige demonstrasjoner, en rettighet de ikke har hatt inntil nå.

Samtidig forbeholder regimet seg retten til å «regulere» rettigheten til frie demonstrasjoner.

Den framstående regimekritikeren Haitham Al-Maleh avfeier vedtaket som meningsløst så lenge ikke man reformerer rettsvesenet og sørger for at sikkerhetsstyrkene blir gjort ansvarlige overfor myndighetene.

Like fullt har nettopp det å fjerne unntaks­lovene vært et av hovedkravene fra demonstrantene staten siden de innledet demonstrasjonene i midten av mars.

Vedtaket er foreløpig siste forsøk på å demme opp for den økende synlige motstanden mot Baath-regimet.

Tidligere denne måneden kastet regimet i Damaskus den sittende guvernøren i Homs-provinsen, der motstanden mot Assad har vært sterkest den siste tida.

I dag utnevnte Assad guvernørens etterfølger, Imed Mustafa Abdelal, en høyt ansett tidligere offiser. Menneskerettsaktivist Najati Tayara sier til Reuters at utnevnelsen av Abdelal er et «klokt steg».

Frykter ny uro fredag

Siden omfattende protester tvang Tunisias president Zine Ben Ali til å gå av i januar, har brede, folkelige opprør spredt seg som ild i tørt gress i den arabiske verden.

Nå frykter myndighetene i Syria at det skal oppstå ny uro etter fredagsbønnen i morgen. En Facebook-gruppe for protestbevegelsen oppfordrer til landsomfattende demonstrasjoner langfredag, under mottoet «Ett hjerte, én hånd, ett mål».

Vitner forteller til Reuters at tungt bevæpnede syriske sikkerhetsstyrker allerede er satt inn i Homs by, der demonstrasjonene ventes å bli omfattende.

Ifølge Amnesty International har rundt 220 mennesker blitt drept i forbindelse med protestene siden 15. mars.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt