NRK Meny
Normal

Assad får informasjon om IS-angrep

Syrias forhatte president Bashar al-Assad sier han blir informert om hvilke mål den USA-ledede koalisjonen mot IS skal angripe.

Bashar al-Assad blir intervjuet av BBC

Syrias president Bashar al-Assad nekter for at landet slipper tønnebomber i et nytt intervju med BBCs Jeremy Brown.

Foto: - / Afp

I et nytt intervju med BBC sier Syrias tidligere så sterke mann at han og hans regjering får informasjon via tredjepart som sikrer landet informasjon om hva og hvor angrepene kommer.

  • Les:

Ingen direkte kontakt

– Vi snakker ikke med de amerikanske flyene som bryter internasjonal lov og vår suverenitet hver eneste dag. De snakker ikke med oss og vi snakker ikke med dem, sier Assad til BBC.

Men siden det ikke har vært noen hendelser mellom syriske fly, som også er i luften, og amerikanske så må det våre noen form for kontakt?

– Det er riktig, men det er ingen direkte kontakt. Det er kontakt gjennom andre land. Ingen strategisk kontakt, kun generelle beskjeder, men det er ikke noe samarbeid kun informasjon, sier Assad.

Nekter for tønnebombing

Presidenten, som ifølge FN er skyldig i krigsforbrytelser, sier det er uaktuelt å bli med i USAs koalisjon mot IS.

– Vi kan simpelthen ikke, og vil ikke, av en enkel grunn: Vi kan ikke inngå en allianse med land som støtter terrorisme, sier Assad, som også benekter at hans styrker slipper de forhatte tønnebombene som har tatt livet av tusenvis av sivile syrere.

– Vi har bomber, raketter og kuler, men det finnes ingen tønnebomber, sier han og avviser beskyldningene som rent oppspinn.

Men øyenvitneskildringene fra bakken stemmer dårlig overens med Assads virkelighetsbeskrivelser.

I forrige uke fortalte frilansjournalisten Zeina Irhaim til NRK hvordan hun og flere med henne flyttet til frontlinjene i Aleppo for å unngå å bli truffet av de forhatte tønnebombene som har ødelagt store deler av den tidligere så stolte kulturbyen.

– Jeg bor ved en av frontlinjene og har valgt det for å unngå tønnebombene. Så du kan si at jeg har valgt raketter fremfor tønnebomber, fortalte hun NRK.

Over 210.000 mennesker er drept i Syria siden demonstrasjonene mot regjeringen startet i mars 2011, og ifølge FN har 3,8 millioner syrere flyktet til naboland og andre land i regionen, mens 6,5 millioner syrere er på flukt i eget land.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt