NRK Meny
Normal

Assad «trygg» på fortsatt russisk støtte

Syrias president Bashar al-Assad sa seg i et sjeldent TV-intervju tirsdag kveld sikker på at Russland fortsatt vil støtte regimet hans.

Bashar al-Assad

Syrias president Bashar al-Assad under tirsdagens intervju med den libanesiske TV-stasjonen Al-Manar. Stasjonen drives av Assads allierte i Hizbollah.

Foto: AL-MANAR / AFP

– Vi har sterk tillit til russerne ettersom de har bevist gjennom hele denne krisen, i fire år, at der er oppriktige og åpne i forholdet sitt til oss, sa Assad i intervjuet.

Det sjeldne intervjuet skjedde samtidig som Russlands president Vladimir Putin diskuterte krisen i Syria med Jordans kong Abdullah i Moskva, skriver nyhetsbyrået AFP.

Assad beskrev «Russland» som prinsippfaste, mens «USA forlater sine allierte, forlater sine venner».

- Det har aldri vært tilfellet med Russlands politikk, hverken under Sovjetunionen eller under Russland ... Russland har aldri sagt at de har støttet en president og siden bestemt seg for å forlate ham, sa Assad.

Sier Iran-avtalen er bra for Syria

Assad avviste påstanden til president Barack Obama tidligere i august om at Russland og Iran «innser at trenden ikke er god for Assad».

Tvert imot mente Assad at den nylig inngåtte avtalen om Irans atomprogram vil styrke Irans rolle internasjonalt, og dermed også styrke Syria.

 Staffan de Mistura

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

– Irans makt er Syrias makt og en seier for Syria er en seier for Iran. Vi er i den samme aksen, motstandsaksen, sa Bashar al-Assad.

Angrep FNs spesialutsending

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, har de siste ukene startet en serie konsultasjoner med sikte på å få i stand fredssamtaler mellom det syriske regimet og opposisjonen.

I forrige uken stilte Sikkerhetsrådet seg bak planen til de Mistura, men i intervjuet angrep Assad FN-utsendingen for å være «partisk».

Presidenten sa at enhver fredsplan måtte være basert på å bekjempe det han kaller terrorisme.

– Ethvert initiativ som ikke har bekjempelse av terrorisme som prioritet har ingen verdi, sa Assad.

Ruiner i Syria

Krigsfly har angrepet Damaskus-forstaden Douma flere ganger de siste ukene og flere hundre mennesker skal være drept .

Foto: Bassam Khabieh / Reuters

– 50 barn drept

Samtidig som Assad talte sa den London-baserte gruppen Syrian Observatory for Human Rights at 247 mennesker er drept i luftangrep fra regimet i løpet av de siste ti dagene.

Blant de drepte skal det være 50 barn. I tillegg til de døde skal over 1000 mennesker være såret.

Til sammen har rundt 250.000 mennesker mistet livet og 11 millioner er drevet på flukt siden borgerkrigen i Syria startet i mars 2011.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt