Hopp til innhold

Presidenten forlot sitt folk – hvor mye penger fikk han med seg?

Ashraf Ghani sa han ville forhandle om en fredelig løsning på konflikten i Afghanistan. Nå kan han gå inn i historien som presidenten som overlot sitt folk til seg selv, mens han selv prøvde å få med seg så mye penger som mulig ut av landet. Ghani selv kaller dette «løgn».

President Ashraf Ghani

Det siste offisielle bildet av Ashraf Ghani, tatt da han holdt en tale som ble sendt ut 14. august 2021. Nå har han søkt tilflukt i De forente arabiske emirater.

Foto: AFGHAN PRESIDENTIAL PALACE / Reuters

  • Siste: Ghani publiserte onsdag kveld en video fra De forente arabiske emirater der han sier han forlot landet for å «forhindre et blodbad». Han kaller beskyldningene om at han har tatt med seg penger for «ren løgn». Ghani hevder også at han har planer om å returnere til Afghanistan.

– Jeg måtte dra for å forhindre et blodbad. For å sørge for at en katastrofe ble avverget, sier presidenten i en video fra De forente arabiske emirater der han er i eksil.

Informasjonen om hva som skjedde i de kaotiske timene lørdag og søndag, da regimet i Kabul kollapset og Taliban overtok makten i Afghanistan, er høyst uklar og sprikende.

Men det som er helt sikkert er at da president Ashraf Ghani valgte å forlate presidentkontorene og etter hvert landet, var det hele over.

Regimet som Vesten og Norge har investert flere milliarder kroner i over en 20-års periode, kollapset foran åpne TV-kameraer.

Ashraf Ghani i Mazar

Ashraf Ghani besøkte Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan 11. august, kort tid før byen ble overtatt av Taliban.

Foto: AFGHAN PRESIDENTIAL PALACE / Reuters

Penger i bagasjen?

Nå siver det ut flere opplysninger om det som skjedde da mannen som skulle være kaptein på skuten, lede sitt folk i en kritisk situasjon, valgte å forlate landet ut bakveien. Og det med en ikke ubetydelig pengesum i bagasjen.

Lørdag 15. august var det klart at Taliban var svært nær en full militær seier over regjeringen og administrasjonen til president Ashraf Ghani.

Men ennå hadde Ghani kontroll over hovedstaden Kabul, og de fleste trodde at han med støtte fra sine spesialstyrker ville klare å stå imot Taliban.

I alle fall til det var mulig å få til en eller annen forhandlingsløsning.

Hva slags Taliban har tatt makten?

«Folket vil komme med sin dom»

Det var også dette som var hovedbudskapet i den appellen han la ut på TV samme dag.

Men søndag formiddag kom meldingen om at president Ashraf Ghani hadde forlatt Kabul og Afghanistan, en melding som ble bekreftet og fordømt av lederen for konsolideringsrådet Abdullah Abdullah.

– Gud vil holde ham ansvarlig for dette, og det afghanske folk vil komme med sin dom over dette sa Abdullah i en video som han la ut på Facebook. Abdullah Abdullah tapte presidentvalget i landet nettopp overfor Ashraf Ghani i 2019.

Også sentralbanksjefen Ajmal Ahmady har beskrevet i en rekke twittermeldinger hvordan Ghanis flukt var det endelige dødsstøtet for regimet. Det som gjorde at Taliban nesten uten militær motstand kunne overta makten i Afghanistan.

Ashraf Ghani på plakat

Ashraf Ghani hang fortsatt denne uken på plakater i Kabul, mens talibansoldater patruljerte gatene i den afghanske hovedstaden.

Foto: WAKIL KOHSAR / AFP

Sier han vil returnere

Men kilder som NRK har vært i kontakt advarer mot å være for kategorisk i denne saken. De hevder Ghani kan ha blitt utsatt for et ultimatum: Enten forlater du landet, eller så kan du bli tatt til fange og kanskje henrettet av Taliban.

Onsdag uttalte Ghani at han har planer om å returnere til Afghanistan for å fortsette å jobbe for rettferdighet.

– Akkurat nå konsulterer jeg med andre frem til jeg kan komme tilbake og fortsette arbeidet mitt for rettferdighet for afghanere, sa han.

Nekter for å ha tatt med seg penger

Ifølge en representant fra den russiske ambassaden i Kabul forlot Ghani presidentpalasset med fire biler.

Samtidig ble det lastet inn det som ifølge øyenvitner skal ha vært esker eller kasser med penger i et helikopter.

Men det ble ikke plass til alle pengene. Noe ble liggende igjen på bakken, sa pressetalsmann i den russiske ambassaden Nikita Isjsjenko til flere nyhetsbyråer, blant annet russiske RIA og Al Jazeera.

Isjsjenko skal igjen ha fått opplysninger fra personer som var til stede, og de har vært vanskelig å få bekreftet fra andre kilder.

Ghani bedyrer onsdag sin uskyld, og sier anklagene er løgner.

– Anklagene om at jeg tok med meg penger er fullstendig ubegrunnede. Det er ren løgn, sier han i videoen onsdag kveld.

Russland har valgt ikke å evakuere ambassaden i Kabul, og den russiske ambassadøren Dmitrij Zjirnov møtte tirsdag representanter for Taliban.

Den afghanske ambassaden i Tadsjikistan har bedt Interpol pågripe Ghani, mistenkt for å ha stjålet offentlige midler.

Det skriver ambassadøren på ambassadens Facebook-sider.

Taliban i presidentpalasset.

Sannhetens øyeblikk. Talibansoldater i presidentpalasset i Kabul 15. august.

Foto: Zabi Karimi / AP

Flukten nordover

Det som er relativt sikkert er at flyet med nå avgåtte president Ashraf Ghani satte kursen nordover mot nabolandet Tadsjikistan.

Der prøvde det ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax å landet i hovedstaden Dusjanbe, men ble i stedet dirigert vestover.

Dette skjedde samtidig som store deler av det afghanske flyvåpenet gjorde det samme, fløy nordover til de andre sentralasiatiske landene for å slippe unna Taliban.

Det er uklart hvor mange fly og helikoptre fra det afghanske forsvaret som har landet i Tadsjikistan og Usbekistan. Minst et fly ble skutt ned og krasjlandet nord for den usbekiske grensebyen Termez på søndag.

Grensen Afghanistan - Usbekistan

Grensen mellom Afghanistan og Usbekistan nær byen Termez. Mange afghanske flyktninger har de siste dagene prøvd å komme seg inn i Usbekistan.

Foto: TEMUR ISMAILOV / AFP

Får opphold i Emiratene

Flyet med Ashraf Ghani og noen av hans nærmeste slektninger og medarbeidere fikk så ifølge Interfax, som igjen siterer kilder i Radio Svobodas tadsjikiske redaksjon, fly gjennom luftrommet til Usbekistan og Turkmenistan.

Så skal ferden ha gått videre over Iran og så til golfstaten Oman, som er kjent som en frihavn for mange.

Onsdag ettermiddag opplyser utenriksdepartementet i De forente arabiske emirater at Ghani og familien hans har fått opphold i landet på humanitært grunnlag.

Karzai møtte Taliban

Ashraf Ghanis flukt står igjen som kroneksempelet på det nå tidligere vestligstøttede regimet i Afghanistan.

Et regime som til tross for omfattende militær og ikke minst økonomisk støtte, ikke var i stand til å løse landets problemer, og i siste hånd heller ikke hadde ryggrad til å stå sammen med sitt folk i en kritisk situasjon.

Ashraf Ghanis forgjenger i presidentstolen, Hamid Karzai, har valgt å bli igjen i Afghanistan.

Han møtte onsdag representanter for Taliban, trolig for å drøfte mulighetene for å få til en eller annen form for samlingsregjering i det sterkt splittede landet.