Hopp til innhold

Arrestert to ganger på grunn av TV

Den franske kvinnen Florence Cassez (35) ble dømt til 60 års fengsel i Mexico for kidnapping. Nå kan løgn om arrestasjonen muligens få henne hjem til Frankrike.

Florence Cassez

Florence Cassez soner en dompå 60 års fengsel.

Foto: Ronaldo Schemidt / AFP

Florence Cassez ble i 2005 dømt for sin rolle i en kidnappingsak.

Cassez og flere andre ble arrestert 9. desember 2005 på en ranch utenfor hovedstaden Mexico City, hvor tre personer ble holdt fanget.

Ett av kidnappingsofrene, var et barn på åtte år. De tre ble holdt skjult på ranchen i to måneder, inntil de ble funnet av politiet.

Cassez selv har hele tiden hevdet at hun er uskyldig. Og at den eneste forbindelsen til kidnappingen, var at hun var kjæreste med gjenglederen, Israel Vallarta.

Også Vallarta, kjæresten, påstod at Cassez var uskyldig.

De voksne ofrene på sin side, hevdet at Cassez hadde en aktiv rolle i bortføringen av dem.

Sendt direkte på TV

I fjor sommer kom det frem at arrestasjonen av Florence Cassez og de andre, som ble sendt direkte på fjernsyn, ikke var så direkte som den kunne virke.

Kidnapperne ble nemlig rearrestert foran TV-kameraene. En formell arrest var blitt utført på et tidligere tidspunkt.

Cassez har hele tiden hevdet at hun ble arrestert på morgenen den 8. desember, og holdt i isolasjon til morgengry neste dag, den 9. desember, hvor altså arrestasjonen ble foreviget av TV-kameraene på direkten.

Florence Cazzes

Florence Cazzis og hennes daværende kjæreste Israel Vallerta da de ble vist frem til pressen 9. desember 2005 i den mediadekkede aksjonen.

Foto: STR / AP

Et hemmelig notat om saken i det mexicanske justisdepartementet, vekker nå storm i Frankrike. Her bekreftes Cassez sin historie vedrørende tidspunktene.

Ministeren for offentlig sikkerhet, Genaro Garcia Luna, som tidligere var politisjef i det sentrale mexicanske etterforskningsorganet, innrømmer at arrestasjonen «ble tøyet noe».

Den mexicanske advokaten til den franske 35-åringen sier at saken må gjenopptas.

For ifølge advokat Agustin Acosta må en arrestert person - etter mexicansk lov - fremstilles for en dommer umiddelbart etter arrestasjonen.

Han mener den ulovlige arrestasjonsmåten må få følger.

- Det er et stort skritt fremover, at mexicanske myndigheter i det hele tatt innrømmer feilen, sier faren Bernard Cassez til franske medier.

Martyr i Frankrike, skyldig i Mexico

Saken til Cassez har siden 2005 vakt enorm interesse både Frankrike og Mexico.

Mange i Frankrike mener hun er uskyldig dømt, mens mexicanere mener hun har fått en fortjent straff.

Mexicanske medier, som jevnt og trutt har hatt henne og saken på sine forsider, mener hun er blitt en fransk martyr, mens hun i virkeligheten er en kriminell som fortjener å råtne på rot i mexicansk fengsel.

Debattene på nettsteder i Mexico er heller ikke av det høflige og polerte slaget.

I Frankrike tror mange at Cassez er offer for et korrupt rettsvesen.

Bernard og Charlotte Cassez med Yolanda Pulecio

Foreldrene Bernard (t.v) og Charlotte Cassez (t.h.) kjemper for å få datteren fri. De får nå støtte av Yolanda Pulecio, moren til Ingrid Betancourt, som gjennom år holdt pressens oppmerksomhet på saken.

Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

Sarkozy i front

Saken til Cassez har stått på agendaen på mangt et møte mellom franske og mexicanske politikere, og har kastet skygger over forholdet mellom de to landene siden dommen i 2005.

Frankrike har fremmet ønske om at Florence Cassez skal kunne utleveres og sone resten av dommen i hjemlandet.

Under besøket til president Nicholas Sarkozy i fjor, ble det enighet om at en gruppe jurister fra begge land skulle se på muligheten for en overføring. Saken ble på ny tatt opp i år igjen, under møtet mellom de to presidentene i februar.

Utenriksministrene fra Frankrike og Mexico er ment å slutte seg til gruppen, som nå skal se på alle hensyn. Det er ventet en innstilling i vår, men det ser ut til å drøye. Imens nekter begge land å kommentere saken.

Franske representanter har spilt på at både Frankrike og Mexico har signert Strasbourg-konvesjonen fra 1983, som gir dømte rett til overføring til hjemlandet.

Presidenten står på sitt

Mexicos president Felipe Calderon derimot har i en tale til nasjonen uttalt at Cassez må sone dommen ut i Mexico.

Ingen i Mexico, uansett sosial eller økonomisk status eller nasjonalitet, er hevet over loven.

President Felipe Calderon om Florence Cassez

Han har satt kampen mot organisert kriminalitet og narkobandene øverst på sin politiske agenda - og høster støtte internasjonalt for dette, blant annet fra USA som bidrar med hjelp.

Boken til Florence Cassez

Omslaget til boken til Cassez.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP

Det er over 8000 kidnappinger i Mexico hvert år, og det er politisk bred enighet om å slå hardt ned på denne typen «kriminell forretning».

Franske myndigheter har også protestert på straffelengden Florence Cassez er idømt, 60 år.

Under fransk lov er maksimumsstraffen for kidnapping det halve, 30 år.

I mens har hovedpersonen selv skrevet bok, som kom ut i februar i år. Den har tittelen «I skyggen av mitt liv», der hun forteller om arrestasjonen, rettssaken og fengselsoppholdet.

SISTE NYTT

Siste nytt