NRK Meny
Normal

Demonstrasjon mot nazister: – Politimenn skadet i sammenstøt

Flere tusen personer samlet seg i Stockholm, for å demonstrere mot nazistene i Svenskarnas parti. Tre politimenn skal ha blitt lettere skadet, etter sammenstøt med en mindre gruppe demonstranter.

Demonstrasjoner i Stockholm

SKADET: En politimann skal ha blitt skadet etter at demonstranter tok seg gjennom en sperring.

Foto: Fredrik Persson / TT / NTB scanpix

– Dagens politi beskytter morgendagens Hitler

HITLER: – Dagens politi beskytter morgendagens Hitler, står det på en av plakatene demonstrantene holder opp utenfor møtet til Svenskarnas parti.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT / Afp

Det høyreekstreme pariet Svenskarnas parti holder lørdag et møte i Stockholm. Møtet har ført til massemobilisering, og 12.000 mennesker hadde på forhånd varslet at de ville møte opp for å vise sin avsky mot de om lag 70 nynazistene.

Svenskarnas parti er svært kontroversielt, og Granskningsnämnden för radio och TV har tidligere gitt SVT medhold i å omtale partiet som nazistisk, ifølge Expo.

Politiet i Stockholm anholdt i ettermiddag 15 personer for å ha brutt maskeringsforbudet i forbindelse med nazimøtet. De 15 skal ha vært tilknyttet de store motdemonstrasjonene. En person er også pågrepet for å ha klatret opp på operataket i Stockholm, ifølge politiet.

Allerede før møtet startet klokka 14, ble en person pågrepet, mistenkt for å planlegge uroligheter.

– Snørrunger

Tilhengere av Svenskarnas parti møttes på Gustav Adolfs torg i den svenske hovedstaden, og i Kungstradgården like i nærheten arrangeres en motdemonstrasjon.

Aftonbladet.se melder like før klokken 17.00 at en politimann skal ha blitt skadet, i forbindelse med at demonstranter skal ha tatt seg gjennom en sperring. Senere meldes det at tre politimenn skal ha blitt lettere skadd.

Ifølge avisa skal det ha vært en liten gruppe motdemonstranter som barket sammen med politiet. Det får andre demonstranter til å reagere med sinne.

– For å si det rett ut: Jævla snørrunger, sier demonstranten Anki Larsson til Aftonbladet.

Isolerte hendelser

Det har ikke kommet meldinger om skadde demonstranter.

Kommanderingssjef Carolina Paasikivi i politiet sa tidligere lørdag at flere tusen hadde møtt opp, og at forholdene for det meste er rolige. Samtidig la hun til at det fantes isolerte hendelser og steder i Stockholm der det var urolig.

Et stort antall mennesker har trukket ut i gatene i forbindelse med møtet til det nynazistiske Svenskarnas parti og motdemonstrasjonen.

– Vi skal vise vår motstand mot Svenskarnas partis menneskefiendtlige, rasistiske politikk, og mot at nazister tar over deler av vårt offentlige rom, sier en av arrangørene av dagens motdemonstrasjon.

Like etter klokken 17.00 meldte politiet at demonstrasjonstoget til Svenskarnas parti er avsluttet, etter at nynazistene hadde marsjert i en snau time.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Motdemonstranter i Stockholm

DÅRLIG STEMNING: Motdemonstranter roper slagord mot politiet, som har tatt stilling rundt møtet til Svenskarnas parti.

Foto: FREDRIK PERSSON / Afp

Vanskelig å komme fram

Politiet hadede på forhånd sperret av deler av Stockholm sentrum i håp om å forhindre sammenstøt.

Store politistyrker er utplassert i Stockholms gater for å hindre uro, og politiet melder om at der er vanskelig å ta seg fram både med bil og til fots i sentrumsområdet.

Både rundt møtestedet og langs nynazistenes marsjrute mot Skeppsholmen via Strömgatan er satt opp sperringer for å hindre sammenstøt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjoner i Stockholm

AMPERT: Personer som demonstrerer mot nazimøtet skal ifølge nyhetsbyrået TT ha kastet røykgranater mot politiet.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Fem alvorlig skadd sist helg

Sist helg endte med voldelige sammenstøt da antirasister demonstrerte mot Svenskarnas partis gatemøte i Malmö. Fem personer ble alvorlig skadd etter å ha blitt ridd ned av politihester.

Svenskarnas parti hadde da fått innvilget tid til å tale på torget i Malmö. Like før talen skulle begynne fikk politiet problemer med å holde motdemonstranter unna.

400 politimenn var stasjonert rundt torget for å unngå sammenstøt mellom demonstrantene og partiets støttespillere.

Partileder Stefan Jacobsson i Svenskarnas Partis under partiets møte

NYNAZISTISK PARTI: Partileder Stefan Jacobsson i Svenskarnas Partis under partiets møte på Gustav Adolfs torg i Stockholm lørdag.

Foto: Fredrik Persson / TT / NTB scanpix
Politiet i Stockholm forbereder seg til demonstrasjon

FORBEREDTE SEG: Politiet i Stockholm gjør seg klar før ettermiddagens møte og motdemonstrasjon.

Foto: Fredrik Persson / TT / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt