Nagorno-Karabakh: Armenia vil snakke med Russland om militær støtte

MOSKVA(NRK): Myndighetene i Armenia ber Russland om å sette i gang hastesamtaler om militær hjelp i konflikten om Nagorno-Karabakh. Russerne sier at de vil gripe inn hvis det blir kamper på armensk jord.

A58QivsaZ28

INTENSE KAMPER: Armenske styrker skyter med kanoner i kampene om Nagorno-Karabakh. Nå vil armenerne ha russisk militær hjelp.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Den armenske statsministeren Nikol Pasjinjan ba i dag formelt Russlands president Vladimir Putin om å sette i gang hastesamtaler om militær hjelp i forbindelse med konflikten om Nagorno-Karabakh. Det melder nyhetsbyrået AFP.

481gGaWacAw

BER OM MILITÆR HJELP: Den armenske statsministeren Nikol Pasjinjan vil ha hastesamtaler med Russland om militær bistand.

Foto: ARMENIAN PRIME MINISTER PRESS SE / Reuters

Pasjinjan sier at krigshandlingene kommer stadig nærmere Armenias grenser, og at Aserbajdsjan får støtte fra sin allierte Tyrkia.

Avtale med Russland

Russland har en militærbase i Armenia, og samarbeider allerede med armenerne om å bevokte grensene.

eqcgTADHuL4

OGSÅ UTENFOR NAGORNO-KARABAKH: Kamper nær den aserbajdsjanske byen Terter.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

De to landene har en avtale om å samarbeide mililtært, men russiske myndigheter har tidligere understreket at den ikke gjelder for Nagorno-Karabakh. Denne regionen ligger som en øy inne i Aserbajdsjan, og er anerkjent internasjonalt som aserbajdsjansk territorium.

Nagorno-Karabakh er hovedsakelig befolket av etniske armenere, og har siden en blodig krig ble avsluttet i 1994, blitt styrt av armenske separatister. Armenerne ser på Nagorno-Karabakh som en del av Armenia.

I en uttalelse fra Det russiske utenriksdepartementet heter det at «Russland vil gi Armenia all nødvendig hjelp hvis krigshandlinger foregår direkte på armensk territorium».

ZPAM6b6ePM0

Armenia sender frivillige til Nagorno-Karabakh for å kjempe. Her får de militær opplæring.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Russiske myndigheter ber begge sider om å innstille kampene øyeblikkelig og sette i gang med reelle samtaler.

En talsmann for den aserbajdsjanske presidenten ønsker ikke å si noe til AFP om denne saken.

Les mer: Over 50 armenske soldater drept tross avtale om våpenhvile

Harde kamper om viktig by

Byen Shusha ligger på en hovedvei som forbinder Nagorno-Karabakh med Armenia. De siste døgnene har det kommet medlinger om harde kamper om denne byen.

lWslA4HiHBM

HARDE KAMPER: Det er intense krigshandlinger om byen Shusha som ligger strategisk viktig til i Nagorno-Karabakh, på hovedveien til Armenia.

Foto: Hayk Baghdasaryan/Photolure / Reuters

De armenske separatistenes leder i Nagorno-Karabakh sier at de aserbajdsjanske styrkene har rykket fram, og at de nå står bare fem kilometer fra byen.

– Den som kontrollerer Shusha kontrollerer Nagorno-Karabakh, sier Arayik Harutyunyan.

Shusha ligger også nær Stepanakert som er den største byen i regionen.

32Z5fJ4ZOxw

IKKE MILITÆRT MÅL: Bomber og raketter slår ned i og ved Stepanakert, den største byen i Nagorno-Karabakh.

Foto: AP

Sivilbefolkningen har blitt bedt om å reise fra byen på grunn av kampene.

Den aserbajdsjanske presidenten Ilham Alijev sa i går at hans styrker har tatt kontrollen over ni landsbyer i Nagorno-Karabakh. Presidenten krever at de armenske separatistenes styrker og deres væpnede støttespillere må trekkes ut av alle områdene som de nå kontrollerer i Aserbajdsjan.

Les også: Harde motsetninger også blant sivile i konflikten om Nagorno-Karabakh

Laster kart, vennligst vent...

Store tap

I går var utenriksministrene fra Armenia og Aserbajdsjan i Geneve for å diskutere en våpenhvile med Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE.

Det førte ikke til noe konkret. Russland har tidligere forhandlet fram to våpenhviler, og USA en. Men de ble alle brutt i løpet av svært kort tid.

amLpp3SRlzI

IKKE MILITÆRT MÅL: Ødeleggelser i den aserbajdsjanske byen Ganja, den nest største i landet.

Foto: TOFIK BABAYEV / AFP

Ifølge offisielle tall har mer enn 1000 mennesker mistet livet i krigshandlingene de siste ukene. Men Aserbajdsjan oppgir ikke militære tap, så antallet døde er trolig betydelig høyere. Russlands president Vladimir Putin sa nylig at det virkelige tapstallet i konflikten sannsynligvis ligger rundt 5000.

Begge sider anklager hverandre for å bombe byer der sivile blir drept og såret.

Les mer: Bakgrunnen for konflikten i Kaukasus forsvinner ikke med våpenhvilen

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt