Argentinerne velger president – og drømmer om Evita

Buenos Aires (NRK): Krise og dyp misnøye preger Argentina foran dagens presidentvalg. Likevel er det regjerende peronistpartiet favoritt til å vinne. Det er noe med Argentina som vi ikke forstår.

MISNØYE

Renovasjonsarbeidere i Buenos Aires markerer sin misnøye foran dagens valg i Argentina.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Eva Peron

EVITA: Maria Eva Duarte de Peron i 1951.

Foto: AP

Det er høytid over ekteparet Betty Balesteros og Jorge Gonzales der de vandrer mellom gravene på Recoleta-kirkegården her i Buenos Aires.

Det fattige paret har hele sitt liv beundret legenden Evita Peron, men de har aldri før vært på hennes grav:

Hun var som en kjærlig mor for alle fattige mennesker i dette landet, sier Betty Balesteros.

– Hun kjempet hardt for arbeidernes sak, særlig for arbeidende kvinner. Hun gjorde mye for barna – for alle.

Savner henne

ELSKER EVITA

Det fattige ekteparet Betty Balesteros og Jorge Gonzales får oppfylt drømmen om å besøke Evita Perons grav.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Eva Peron, med kjelenavnet Evita (Lille Eva), var gift med Argentinas president Juan Peron, og hun ble den mest populære skikkelsen innen peronistbevegelsen på 1940- og 50-tallet.

Evita engasjerte seg sterkt i fattige argentineres situasjon, og satte i verk store prosjekter innen helse og utdanning. Hun fikk også innført stemmerett for Argentinas kvinner.

Men i begynnelsen av 50-tallet ble Evita rammet av kreft, og millioner av mennesker sørget dypt da hun døde i 1952, bare 33 år gammel.

Og minnet om henne er fortsatt sterkt, særlig blant tilhengerne av peronistpartiet, som Betty og Jorge har stemt på hele sitt liv. Det er derfor et stort øyeblikk for det eldre ekteparet når de legger ned blomster på gravmonumentet, og ber en stille bønn.

Krise og valg

Argentina velger i dag ny president etter åtte år med peronisten Cristina Kirchner som landets leder. Hennes styre har vært svært omstridt, og mange anklager regjeringen for maktmisbruk og korrupsjon.

I tillegg har levestandarden sunket i store deler av befolkningen, og ordet «cambio», endring, har preget valgkampen.

FAVORITT

Peronisten og sentrum-venstre-kandidaten Daniel Scioli er favoritt til å bli Argentinas nye president.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

De to fremste kandidatene er Daniel Scioli fra Peronistpartiet, som har støtte fra den sittende presidenten, og Mauricio Macri fra sentrum-høyre-bevegelsen «Cambiemos» (La oss forandre).

Begge kandidatene lover endringer, men mange hevder at Daniel Scioli vil fortsette politikken til dagens regjering. Scioli leder klart på meningsmålingene og kan avgjøre valget allerede i dag, i første valgomgang.

«Gribbefond»

Cristina Kirchner

Cristina Kirchner går av som president.

Foto: ALEJANDRO PAGNI / Afp

– Den neste presidenten får en rekke problemer i fanget, sier den kjente kommentatoren Rosendo Fraga.

– Inflasjonen nærmer seg 30 prosent, selv om myndighetene benekter det. Økonomien er i nedgang, samtidig som regjeringen strør om seg med penger blant sine kjernevelgere i den fattige delen av befolkningen, sier eksperten.

Han minner også om at Argentina teknisk sett er konkurs, og ikke kan låne penger i det internasjonale pengemarkedet. Landet skylder penger til store investorer i USA, og nekter å betale.

PROBLEMER

- Den neste presidenten får mange problemer i fanget, sier den kjente kommentatoren Rosendo Fraga.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Dette er blitt en prestisjesak for Cristina Kirchner, som kaller kreditorene «gribbefond». Når hun er gått av tror jeg dette løser seg, noe som er viktig for å skaffe penger til investeringer her i Argentina, sier kommentatoren.

Dyp fattigdom

Ekteparet Betty Balesteros og Jorge Gonzales bor i «Villa 31», et beryktet fattigkvartal i Buenos Aires, der kriminaliteten er høy, og der ingen vanlige borgere setter sin fot.

I et rom i huset de leier har de innredet et skomakerverksted, der de lager og reparerer sko for sine fattige naboer i området.

Flere hundre tusen av hovedstadens innbyggere bor i slike slumområder, og de fleste av dem er faste tilhengere av peronistpartiet. Men Betty og Jorge føler seg sviktet av peronistene, og har ingen forventninger foran dagens valg:

– Absolutt ingen. Vi kommer til å fortsette å leve som vi har gjort til nå, sier Betty.

– Har du ikke noe håp om at det blir bedre?

– Det kan det kanskje bli, men for en eldre kvinne som meg er det lite å håpe på. Kanskje det blir bedre for våre barn.

SLUMOMRÅDE

Betty og Jorge bor her i det beryktede fattigkvartalet 'Villa 31', der kriminaliteten er høy og narkotikaproblemene er store.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Parti for makt

Peronistpartiets avsluttende valgmøte i Buenos Aires er en mektig politisk markering. Mer enn 20.000 fagorganiserte og andre partivenner er kommet fra hele Argentina, og deres faner og kampsanger skaper en voldsom stemning.

Ingen slår peronistene når det gjelder massemobilisering og politisk agitasjon, og deres presidentkandidat Daniel Scioli forteller dem hvem han først og fremst vil kjempe for:

– Jeg bekrefter at jeg vil prioritere de fattige, arbeiderne og middelklassen, sier Scioli, som lover mindre skatt til de lavere inntektsgruppene dersom han blir valgt til president.

Peronismen er en bevegelse som alltid sørger for å gi velgerne det de vil ha. Det vil si: De sørger for å tilfredsstille mange nok til at partiet får flertall ved valget. sier kommentatoren Rosendo Fraga.

VALGMØTE

Peronistpartiets avsluttende valgmøte i Buenos Aires var en oppvisning i massemobilisering og politisk agitasjon.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Det er egentlig et parti uten ideologi, der målet alltid er å beholde makten, sier han.

Opposisjon

Calle Florida i Buenos Aires er Argentinas mest berømte handlegate. Men butikkeierne føler nå krisa på kroppen. Folk er blitt mindre villig til å åpne lommeboka, og turismen synker – ikke minst på grunn av krisa i nabolandet Brasil.

Julia Maena, som står på valgstand for opposisjonsbevegelsen Cambiemos, mener det nå er sterke grunner til å vende peronistene ryggen:

Økonomien er motoren i alt, og den går veldig dårlig. Vår kandidat Mauricio Macri ønsker en grunnleggende endring av Argentina. Han vil ha mindre stat og satse på dem som skaper verdier, sier valgkampmedarbeideren.

Gammel vane

Betty Balesteros og Jorge Gonzales har hatt lange diskusjoner om hvem de skal stemme på denne gangen. Men de er kommet til at de vil støtte peronistenes kandidat også ved dette valget.

– Det er blitt en tradisjon, kanskje kan du kalle det gammel vane, sier Jorge. Peronismen er tross alt vår bevegelse, og jeg tror fortsatt de vil støtte oss fattige. Hvis de andre kommer til makten blir det pengemakta som rår, sier han.

Og han minner om arven fra fortiden:

Jeg håper at velgerne vil stemme i respekt for minnet om Evita, som alle vi argentinerne har elsket så høyt hele vårt liv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt