Hopp til innhold

Argentina elsker fortsatt sin Evita

Hun var ung og fattig, men vakker og ambisiøs. Eva Duarte ville opp og frem – og lyktes. Derfor ble hun elsket av sine egne og hatet av de rike.

De fleste av oss husker ikke Eva Peron, men vi minnes Madonna i rollen som Evita i filmen fra 1996.

Den spinkle skikkelsen står på presidentpalassets balkong i Buenos Aires.

Det er august 1951 og midtvinters på den sydlige halvkule. De «skjorteløse» massene hyller sin førstedame og vil ha henne til visepresident, men hun er syk og må avslå deres bønn.

«Men det er ingen grunn til å synes synd på henne», synger Madonna på vegne av Evita.

Hun har aldri sviktet dem og vil alltid være med dem.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Argentina markerer 60 år siden ikonet Eva Perons død. Kilde: APTV

Argentina markerer 60 år siden Eva Perons død.

«La Renunciacion»

Det var umulig for henne å fremføre avslaget fra Casa Rosadas balkong, mens to millioner Evita-beundrere taktfast ropte «Evita! Visepresident! Evita! Visepresident!»

Kunngjøringen som er blitt kjent som «La Renunciacion» kom i en radiotale noen dager senere.

Kanskje var hun ikke ambisiøs på egne vegne, slik hun hevdet. Mer sannsynlig er det at de militære hadde presset president og offiserskollega Juan Domingo Peron til å sørge for at hans 32 år gamle hustru ikke ble forfremmet fra førstedame til visepresident.

Den slående parallellen

I 2007 gjorde president Nestor Kirchner ikke som Peron.

Da Kirchners fireårsperiode som president gikk mot slutten støttet han konas kandidatur, og Cristina Fernandez de Kirchner ble Argentinas første folkevalgte kvinnelige president.

Nestor Kirchner og Cristina Fernandez de Kirchner

Nestor Kirchner og Cristina Fernandez de Kirchner var ett av Argentinas mektigste ektepar.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters
Argentinas president Cristina Kirchner

Som sin manns etterfølger har Cristina Fernandez de Kirchner markert seg som en sterk president.

Foto: Gerardo Garcia / Scanpix/Reuters
Cristina Fernandez Kirchner foran maleri av ekteparet Peron

Presdienten foran et maleri av ekteparet Peron.

Foto: Natacha Pisarenko / Ap
Cristina Fernandez de Kirchner foran bilde av Eva Peron

Under politiske arrangmenter er det gjerne et bilde av Evita i bakgrunnen.

Foto: Natacha Pisarenko / AP

De to bodde i Peron-parets gamle residens i Los Olivos og Kirchner - som Peron - hadde sine kontorer i Casa Rosada, presidentpalasset på Maiplassen i verdensmetropolen ved Rio de la Plata.

Det var fristende for journalister å trekke paralleller mellom det originale Peron-paret og peronistparet Kirchner.

Begge herrene litt grå og klønete, de to damene: Flotte og elegante, velpleide og stilige. Og det er en politisk realitet, ikke et kjønnspolitisk feilskjær.

Dødsfall i Casa Rosada

I 1951 sa Evita nei til å bli visepresident, men som et lite malapropose: Perons neste ektefelle Isabelita ble president i Argentina i 1974, etter ektemannens død, før militærjuntaens maktovertagelse.

På 2000-tallet hadde den skarpe og utadvendte senator Cristina Fernandez vært mye mer enn en tradisjonell førstedame, og det var ingen overraskelse at peronistpartiet nominerte henne til å etterfølge sin mann.

I 1952 døde førstedame Evita og president Peron ble enkemann.

I 2010 døde landets førstemann Nestor Kirchner og presidenten ble enkefrue.

Da Cristina ved nyttårstider fikk diagnosen kreft og fjernet skjoldbruskkjertelen ble skjebnelikheten enda mer slående. Heldigvis for Cristina var diagnosen feil.

Spiller på likheten

Som representant for den samme politiske bevegelsen, justitialismen, ser Cristina seg selv som peronismens rettmessige arving.

Riktignok har det politiske innholdet i peronismen forandret seg i løpet av et halvt århundre, og det er mange som gjør krav på å være Perons etterfølger, men som president har Cristina en fordel.

Hun bruker bevisst Evita-bilder og opptrer på «Evita-steder». Hun er like glamorøs og opptatt av utseendet. Alltid sminket og med høye hæler, kostbare smykker og dyre kreasjoner – som bare brukes offentlig én gang.

På samme måte som Evita kritiseres hun for å sløse. Dermed har motstanderne tatt poenget og gjennom kritikken befestet Cristinas posisjon som Evitas, på flere måter, «etterfølger».

OL 1952 – OL 2012

Den 26. juli 1952 var det olympiske sommerleker i Finland. Den argentinske båten i drakeklassen knivet med Thor Torvaldsen om gullmedaljen, men endte til slutt på fjerde plass.

Ondsinnede rykter skal ha det til at de argentinske seilerne feiret allikevel – de hadde vunnet! Oppkomlingen fra pampasen var død.

Foran dette årets sommerleker i London er det også en politisk dimensjon ved argentinernes deltagelse.

Den argentinske regjeringen har fått produsert en video der en av deres egne OL-deltagere trener i gatene i Port Stanley, med andre ord på de britiske Falklandsøyene.

– For å kunne konkurrere på britisk territorium forbereder vi oss på argentinsk jord, er budskapet som – ikke uventet - har provosert det britiske OL-vertskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

President Cristina Kirchner avdekker seddel med Evita

Argentinas president Cristina Kirchner avdekker 100-pesosseddelen med bilde av Peron, 60 år etter hennes død.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

Santa Evita

I 1944 da den 25 år gamle skuespilleren Eva Duarte ble kjent med den 24 år eldre oberst Peron, var Argentina et ekstremt klassedelt samfunn.

En liten klasse av jordeiere og biffeksportører var ubeskrivelig rike, mens millioner av fattige landarbeidere levde opp til Evitas kjælenavn på dem – «de skjorteløse».

Eva vokste selv opp i enkle kår og hun glemte aldri hvor hun kom fra. Som førstedame delte hun ut symaskiner og dukker til kvinner og barn. Nok til å gi dem en mulighet og en glede. Og et minne for livet.

Dette var mennesker som aldri hadde fått noe. Så dukker det plutselig opp en ung engel i hvit Dior-drakt og tenner et håp. Et medmenneske som bryr seg.

De elsket henne inderlig og oppriktig og mange gjør det den dag i dag.

Politiske realiteter 2012

Det argentinske samfunnet har endret seg siden Evita døde i 1952.

Vanskelig økonomi, indre stridigheter og interne oppgjør i justitialistbevegelsen de siste årene har gjort livet surt for Cristina Fernandez.

Hun har lagt seg ut med både bønder og mediene, men den 59 år gamle juristen ble allikevel gjenvalgt med 54 prosent av stemmene i oktober i fjor.

Bok som Eva Peron skrev

Boken som Eva Peron skrev om sitt liv er stilt ut i en antikvitetsforretning i Buenos Aires.

Foto: ALEJANDRO PAGNI / Afp
Banner med bilde av Eva Peron i Buenos Aires

Et banner med bilde av Eva Person er hengt opp på bygningen hvor hun hadde kontor i foran markeringen av hennes dødsdag.

Foto: ALEJANDRO PAGNI / Afp

Uroen til tross, de ti årene som snart er gått siden hennes ektemann ble valgt første gang betegnes som rolige i argentinsk sammenheng.

Fravær av militærdiktatur og kupprykter er det samme som politisk stabilitet i Argentina.

Mens 50-tallets Evita er redusert til en musikal, har Cristina oppnådd respekt og internasjonal anerkjennelse som en tøff og markant politiker.

Porteñas

De to kvinnene er ikke født i selve byen, så de er ikke ekte porteñas, altså født i Buenos Aires. Men begge er fra provinsen Buenos Aires og typisk argentinske i sin væremåte.

Cristina har måttet finne seg i å bli sammenlignet med Evita, noe hun neppe misliker.

De er begge populistiske agitatorer, de er folketalere som appellerer til følelsene og de gir av seg selv.

Og som Evita elsker Cristina sitt land og sitt folk, pampasen og gauchoen, tango og fotball.

I utstrekning er Argentina verdens åttende største land, mens de drøyt 40 millioner argentinerne skaffer hjemlandet en 32. plass på listen over de mest folkerike.

Men det spiller ingen rolle: Argentinerne er overbevist om at de lever i verdens mest fantastiske land og synes oppriktig synd på alle som er født andre steder.

Sånn sett er de to kvinnene ektefødte barn av sitt land.

SISTE NYTT

Siste nytt