NRK Meny
Normal

Arbeidsledigheten vokser i Hellas – Mor må forsørge tre voksne sønner

ATEN (NRK): Lea (53) må jobbe sju dager i uken som vaskehjelp for å forsørge sine tre voksne sønner. I Hellas bor 60 prosent av grekere i alderen 18–34 hjemme hos foreldrene.

Fattig familie i Thissio, Aten
Foto: Su Thet Mon / NRK

Det er ettermiddag i bydelen Thissio. Lokale artister og gateselgere sitter bak småboder med fargerike armbånd, halskjeder, portrettmalerier og skulpturer. Unge servitører frister turister inn i restaurantene langs hovedgaten Eptahalkou.

Det er lenge siden Giorgos har hatt råd til å ta en øl eller en kaffe på områdets mange barer og kafeer.

– Det er kanskje ikke rart, når verken jeg eller broren min har jobbet på flere måneder. Det blir bare strøjobber her og der, forteller Giorgos, som ønsker å være anonym.

34-åringen og lillebroren Dimitris (30) bor sammen med moren Lea i treromsleilighet. Stua og kjøkkenet er mørklagt når vi kommer inn døren.

– Vi prøver å spare strøm. Vi lager mat og vasker klær om natten fordi strømmen er billigere da, forklarer Giorgos.

Han peker ved siden av vinduskarmen mot en hvit boks.

– Aircondition, men vi har ikke skrudd den på en eneste gang i løpet av de siste seks årene.

Leter etter tilbud

Fattig familie i Thissio, Aten

Denne 34 år gamle mannen klarer ikke å finne jobb i kriserammede Hellas. Han bor hos moren og lever av morens inntekter.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Sparetiltak er uunngåelig når familiens eneste inntektskilde er lønna til mor.

Mamma Lea er 53 år gammel. I over 25 år, sju dager i uken, har hun skrubbet og vasket på en skole i Aten. Hun får utbetalt 780 euro i måneden. Det tilsvarer 7026 norske kroner.

Pengene går til å betale regninger og mat for seg selv og tre voksne sønner. Den tredje sønnen har funnet en billig hybel og flyttet ut. Men også han kommer til mor for å spise middag, når det er tøffe tider.

– Jeg pleier å gå til tre forskjellige butikker hver gang jeg skal handle for å finne de beste tilbudene. Jeg går også til Aten sentrum hver søndag for å kjøpe billig frukt og grønnsaker. Det er vanskelig å få pengene til å strekke til, forteller Lea.

Tette familiebånd

Selv om det er trange kår, er det ikke mangel på gjestfrihet hos familien. Stekt egg, grønne oliven, knallrøde tomater og fetaost.

– Spis, spis. Min mor har sendt meg osten fra landsbyen, sier Lea og byr på kveldsmat.

Besteforeldre tar vare på foreldrene som igjen må ta vare på barna. Tette familiebånd er livbøyen til mange unge grekere i dagens Hellas. Tall fra Eurostat viser at hele 63.5 prosent av grekere i alderen 18–34 bor hjemme hos foreldrene. Med en arbeidsledighet på 25 prosent, ser mange ingen annen mulighet enn å søke trøst og ly hos foreldrene.

Som mange andre eldre, gledet Lea seg til pensjonistlivet. Planen var å pensjonere seg om fem år.

– Nå sier de at jeg må jobbe til jeg er 67 år. Jeg ville egentlig bruke tiden til å reise og se mer av verden. Men slik som situasjonen er nå, så jeg vil heller gå på jobb og tjene penger, enn å sitte hjemme uten å kunne hjelpe sønnene mine, sier Lea.

Deprimert

Fattig familie i Thissio, Aten

Uten jobb og bor hos mamma. 30 år gamle Dimitris har sier det er vanskelig å holde motet oppe.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Den langvarige arbeidsledigheten har gått hardt utover selvfølelsen til brødrene som sliter med depresjoner.

– Det gjør noe med psyken når man er 34 år gammel og er økonomisk avhengig av sin mor. Mor har jobbet hardt hele sitt liv. Vi har ikke skapt et liv for oss selv, sier Giorgos.

– Jeg er 30 og klarer ikke å forsørge meg selv. Det er vanskelig å holde motet oppe, forteller Dimitris.

– Det gjør meg vondt å se at sønnene mine går uten jobb. Men jeg sier til dem at vi er heldige fordi jeg har jobb og denne leiligheten, sier Lea.

Hele familien stemte på «Nei» under folkeavstemningen og reserverer det lille håpet de har igjen for at statsminister Alexis Tsipras returnerer fra Brussel med en bedre avtale for Hellas i kofferten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt