Vil at arbeidsledige må jobbe for trygden

Arbeidsledige briter som ikke har fått seg jobb etter to år på trygd, skal utføre samfunnstjeneste. Møter de ikke opp, får de ikke penger. Det konservative regjeringspartiet i Storbritannia varsler nå en langt strammere linje for folk på trygd.

Storbritannias finansminister George Osborne
Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Så mange som 200.000 arbeidsledige briter har gått på trygd i to år, uten å ha kommet seg i arbeid. Den samfunnskostnaden vil regjeringspartiet nå ha ned, og lover tøffere krav til dem som ikke jobber.

Finansminister George Osbourne varsler i dag at de må gi noe tilbake for stønaden de får fra det offentlige.

I et intervju med BBC radio i morges sier Osbourne at velferdsordningene skal være rettferdig for dem som bruker dem, men også for dem som tar regningen – altså skattebetalerne.

Finansminister George Osborne holdt i dag en flammende tale til sine partikolleger ved de konservatives partikonferanse i Manchester. «Vi skal avslutte det vi startet på», sa han.

VIDEO: Finansminister George Osborne holdt i dag en flammende tale til sine partikolleger ved de konservatives partikonferanse i Manchester. «Vi skal avslutte det vi startet på», sa han.

Søppelplukking

«Hjelp til arbeid» heter det nye programmet finansministeren vil innføre. Titusenvis av ledige forventes da å utføre samfunnsarbeid for stønadene de får.

Blant annet vil det handle om å lage mat for eldre, plukke søppel, fjerne tagging og jobbe for lokale veldedighetsorganisasjoner.

I første omgang gjelder dette en tredel av alle langtidsledige i Storbritannia.

Dersom de ikke møter opp på jobb, mister de stønaden i opptil fire uker i første omgang. Dersom de fortsatt ikke møter opp for å utføre samfunnstjeneste, vil stønaden falle bort i tre måneder.

I tillegg til samfunnsarbeid, er det forventet at de bruker minst ti timer i uken for å lete etter jobb.

For få kommer ut i jobb

I likhet med resten av Europa, har arbeidsledigheten økt kraftig i Storbritannia gjennom finanskrisen.

I fjor innførte regjeringen et program for å få folk som har gått ledige i over tre måneder ut i jobb. Men, nye tall viser at bare 14 prosent kom seg i jobber hvor de ble værende.

Siden 2011 har kun 168.000 av til sammen 1,3 millioner langtidsledige involvert i offentlige jobbprogrammer, funnet seg arbeid. Dermed stiger de offentlige trygd- og stønadskostnadene kontinuerlig.

Støtte i folket, bråk internt

En ny måling utført for den konservative tankesmien «Policy Exchange» – eller «Politisk utveksling» – viser at over halvparten av britene mener det er riktig at folk skal jobbe for trygden de får.

Derimot er støtten lavere for ordninger som skal gi arbeidsledige en jobb langt mindre, bare 17 prosent av de spurte mener slike ordninger er viktige.

Det spesielle er at det er finansministeren som i dag presenterer de tøffere kravene til langtidsledige, og ikke arbeidsminister Ian Duncan Smith som har dette som sitt ansvarsområde.

Ifølge avisen The Guardian er årsaken at de to ministrene er rykende uenige om hva som er den riktige medisinen for å få ned ledighetstallene.

Finansdepartementet skal være frustrert over dårlige resultater fra de store summene som betales ut til folk som ikke er i arbeid.

– For aller første gang blir det stilt krav til alle langtidsledige som kan jobbe, til å gjøre i gjengjeld for pengene de får til hjelp for å komme seg i jobb, kommer Osbourne til å si i talen sin til landsmøtet til det konservative partiet i Manchester senere i dag.

–Ingen skal få noe for ingenting

De konservative er frem til onsdag ettermiddag samlet til sitt årlige landsmøte. Mange kommentatorer regner med at David Cameron og hans parti nå vil styre politikken sin mer mot høyre enn tidligere.

Årsaken er krav fra egne partimedlemmer, men også for å begrense velgerlekkasjen til det EU-skeptiske uavhengighetspartiet, UKIP.

UKIP har de siste årene tatt for seg en stor del av velgerne ytterst til høyre blant konservative briter.

De tøffere kravene til arbeidsløse er trolig en av omdreiningene frem mot valget våren 2015.

SISTE NYTT

Siste nytt