Har startet å åpne graven til Arafat

Yasir Arafats grav i Ramallah er i ferd med å bli åpnet for at eksperter skal undersøke liket for giftrester.

Graven til Yasir Arafat

Graven til Yasir Arafat er en del av hovedkvartalet til de palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah.

Foto: Majdi Mohammed / Ap

– Arbeidet med å fjerne betong og stein og jernkonstruksjonene til mausoleet er i gang, og arbeidet vil pågå i 15 dager, sier en palestinsk kilde til nyhetsbyrået AFP.

Den mangeårige PLO-lederen døde 11. november 2004 på et militærsykehus i Paris.

Arafat led av Parkinson og det var ikke den gang knyttet spesielle mistanker om at han døde av forgiftning – selv om de franske legene ikke gi noen eksakt diagnose for hva som førte til sykdomsforløpet og til slutt døden.

Arafat var syk i vel en måned før han døde. Avisen The New York Times fikk i 2005 en kopi av legejournalen, som viste at PLO-lederen døde av en massiv hjerneblødning, som resultat av store indre blødninger. Årsaken til de store blødningene klarte visstnok aldri legene å finne.

Etter hans død ble det bygget et stort mausoleum i Ramallah, det palestinske lederskapet ønsket på denne måten å hedre mannen som viet sitt liv til palestinernes kamp for frihet etter at forholdene i regionen ble snudd opp ned ved opprettelsen av staten Israel i 1948.

Selve graven vil bli forbli urørt inntil ekspertene fra Sveits og Frankrike er på plass 26. november. De vil da starte prøvetakingen.

Veiene rundt presidentens palass i Ramallah, hvor mausoleet ligger, er sperret av og store plasduker er satt opp for å hindre innsyn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Yasir Arafats mausoleum i Ramallah

Under betong- og steinblokkene leder det ned til Arafats kiste.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

Fant radioaktivitet

Franske rettsmyndigheter åpnet drapsetterforskning i august, etter at sveitsiske eksperter påviste funn av rester etter det radioaktive stoffet polonium på ulike klær og gjenstander som hadde tilhørt Arafat.

– Jeg kan bekrefte at vi målte et uforklarlig høyt nivå av polonium-210 på Arafats eiendeler som inneholdt spor av biologisk væske, sa François Bochud, direktør for laboratoriet ved universitetssykehuset i Lausanne som undersøkte gjenstandene tidligere i år.

Blant annet ble Arafats undertøy undersøkt.

Det var Arafats enke Suha som ønsket eiendelene gransket. Hun har i mange år vært overbevist om at mannen ble forgiftet.

Suha Arafat

Suha Arafat avbildet i sitt hjem på Malta i november i fjor.

Foto: Matthew Mirabelli / Afp

Det var også hun som begjærte at graven måtte åpnes, noe den palestinske selvstyrepresidenten Mahmoud Abbas samtykket til.

– Men på grunn av Arafats posisjon og status får ingen under noen omstendighet ta bilde av kroppen mens det tas prøver, har familiens talsmannen uttalt.

Ikke hele Arafats familie er enige i hva som nå skjer. PLO-lederens nevø uttalte i helgen at oppgravingen og prøvetakingen er en ide basert på hat.

Myrdet av hvem?

Abbas opplyste i går at også Russland har tilbudt sin bistand i etterforskningen, uten at det ble opplyst hva de skulle bidra med.

– Vi håper at nye fakta i saken kan gi svar til både palestinerne og resten av verden, sa Abbas på søndag da åtteårsdagen for Arafats død ble markert.

Polonium, som er svært giftig, er vanskelig å få tilgang til utover i militære og vitenskapelige øyemed.

Kreml-kritikeren og den tidligere russiske spionen Alexander Litvinenko ble forgiftet av det samme stoffet i London i 2006 , en sak som vakte oppsikt verden rundt og som førte til brudd i de diplomatiske forholdene mellom Storbritannia og Russland.

I de palestinske selvstyreområdene er det mange som mener Arafat ble forgiftet – og myrdet – av Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ny tribunekollaps – to døde

To mistet livet og 132 ble skadd da en tribune kollapset i en synagoge ved Jerusalem, melder AP. Synagogen skal ha vært under oppussing.