Hopp til innhold

Arabiske land stiller seg bak IS-bombing

10 arabiske land sier seg villig til å delta i den kommende militæraksjonen mot IS som USA skal lede.

USAs utenriksminister John Kerry under møte i Jeddah

USAs utenriksminister John Kerry under møte i den saudiarabiske havnebyen Jeddah hvor bekjempelsen av IS ble diskutert.

Foto: POOL / Reuters

USAs utenriksminister John Kerry møtte utenriksministrene fra en rekke arabiske land i den saudiarabiske havnebyen Jeddah i dag, torsdag, for å diskutere bekjempelsen av den sunnimuslimske ekstremistgruppen Den islamske stat.

Og Kerry fikk noen av svarene han ønsket seg.

For etter møtet sa representantene for Egypt, Irak, Jordan, Libanon, Saudi-Arabia, Kuwait, Bahrain, Oman, Qatar og De forente arabiske emirater at de kan inngå i militærkoalisjonen som har som mål å knuse IS.

Spesielt støtten fra Saudi-Arabia anses som viktig, selv om landet også til vanlig er en av USAs nærmeste allierte i regionen. Men landet har stor betydning nettopp for sunnimuslimer.

En del av luftangrepene som amerikanske jagerfly skal utføre, vil gå ut fra baser i den kurdiske delen av Nord-Irak. Angrepene som er utført mot IS hittil, for å beskytte eller frigi sivile irakere, har gått ut fra amerikanske hangarskip eller baser utenfor Irak.

Tyrkia sier nei

NATO-landet Tyrkia, som også deltok på møtet, vil derimot ikke delta i de kommende angrepene, verken mot mål i Syria eller mål i Irak.

De vil også nekte enhver bruk av landets flybaser, slik de gjorde i forbindelse med invasjonen av Irak i 2003.

– Tyrkia vil ikke bli involvert i noen form for væpnede operasjoner, men vil kun konsentrere seg om humanitære operasjoner, sier regjeringskilde til internasjonale nyhetsbyråer.

Ifølge en amerikansk diplomat har USA forståelse for Tyrkias tilbakeholdenhet, gitt at 49 tyrkere - inkludert flere barn og diplomater - fortsatt holdes som gisler av IS etter at de ble bortført fra det tyrkiske konsulatet i Mosul i Irak.

Landet grenser også både mot Irak og mot Syria.

I morgen, fredag, kommer Kerry til den tyrkiske hovedstaden Ankara for å ha samtaler med det tyrkiske lederskapet, gitt at de fortsatt betraktes som en viktig alliert i kampen mot islamrelatert terror.

Religion og bomber

Utenriksministrene som var samlet i Jeddah erklærte «en felles forpliktelse til å stå sammen mot trusler forårsaket av terrorisme», inkludert IS, og at «de deltakende stater skal ta sin del av den omfattende kampen», både militært og på andre måter.

Strategien er at IS skal knuses gjennom systematiske luftangrep, støtte til irakiske sikkerhetsstyrker og mer moderate opprørere i Syria, samt et tettere etterretningssamarbeid mellom USA og land i Midtøsten.

Det er også enighet om å forsøke å stanse flyten av penger til den sunnimuslimske terrorgruppen og ikke minst rekrutteringen av soldater, straffeforfølge IS-medlemmer for forbrytelser de har begått samt at landene skal bidra med gjenoppbygging av byer og tettsteder som har blitt ødelagt.

I tillegg skal de arabiske landene arbeide med å tilbakevise den ekstreme formen for sunniislam som gruppen har utviklet og som de forlanger at andre skal følge.

John Kerry gjentok i etterkant av møtet i Jeddah at bakkestyrker fortsatt ikke er aktuelt å sette inn, fra noen land i den nydannede koalisjonen.

USA håper andre land vil støtte USAs bombing i Syria

Pressetalsmannen i Det hvite hus, Josh Earnest, sier at USA forventer aktiv støtte fra allierte.

Tyskland nei, Frankrike ja

Av europeiske land sier Tyskland tvert nei til å delta i en militæraksjon. Det gjorde den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier klart på en felles pressekonferanse med sin britiske kollega Philip Hammond i Berlin.

Hammond var på sin side ikke fullt så avvisende, men svarte at Storbritannia helhjertet støtter USAs planer om en internasjonal koalisjon mot IS, men at britene ikke har noen planer om å delta i angrep mot IS-mål i Syria.

Svaret var likevel såpass avvisende at statsminister David Cameron kort tid etter fikk sin talsmann til å understreke at den britiske regjeringen og statsministeren ikke har utelukket noe, heller ikke deltakelse i luftangrep.

Frankrike skal også være villig til å stille seg fullt og helt bak USA og den amerikansk/arabiske koalisjonen.

Russland kritisk

Russland derimot er svært kritisk til den amerikanskinitierte strategien, spesielt at det kan komme luftangrep mot mål i Syria. Russland er fortsatt det syriske regimets nærmeste allierte.

– Amerikanske angrep mot IS-stillinger i Syria uten godkjennelse fra syriske myndigheter og uten mandat fra Sikkerhetsrådet, vil være et grovt brudd på Folkeretten, understreket en talsmann for det russiske utenriksdepartementet.

Det fikk Kerry i Jeddah til å reagere.

– Dersom ikke situasjonen var så alvorlig i Ukraina, kunne man le av tanken på at Russland skulle være opptatt av Folkeretten eller FN i det hele tatt, mente den amerikanske utenriksministeren.

Den russiske FN-ambassadøren har i Sikkerhetsrådet kjempet imot de fleste resolusjonene som har vært forsøkt vedtatt om borgerkrigen i Syria og med kritikk av regimet til president Bashar Al-Assad.

Saken oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt