– Det har vært et kaos uten like

Det hersker fullt bagasje-kaos på Gran Canaria etter helgas streik. – Dette må være av de mest hektiske dagene jeg har opplevd på jobb, sier daglig leder i Apollo Reiser Leo Bærbu.

Gando-flyplassen på Gran Canaria

Tusenvis av turister har vært samlet i frustrasjon på flypassen på Gran Canaria i helga. Mandag hersker det bagasje-kaos.

Foto: Arcadio Suárez / Canaria 7

Apollo Reiser er en av de norske reiseoperatørene som har sendt sine reisende ned til kaoset på flyplassen i Gran Canaria i helga. Lørdag streiket bakkemannskaper fra selskapet Iberia på ferieøya, noe som også har skapt problemer i dagene etter.

– Det har vært et kaos uten like. Bare askeskyene fra Island slår dette, sier Bærbu i Apollo til NRK.no.

Flere hundre norske flypassasjerer ble stående igjen på Gran Canaria lørdag på grunn av streiken, og tusenvis av reisene fra hele Europa mangler fortsatt bagasjen sin.

Les også: Slakter SAS' kundebehandling under Gran Canaria-streiken

– Folk er desperate

6000 kofferter står stablet i hauger på flyplassen i dag, skriver danske Ekstra Bladet.

Selv om streiken nå er over, har problemene hopet seg opp på flyplassen. I dag kom nye fly inn fra hele Skandinavia, og stemningen på Gando-flyplassen er spent.

Leo Bærbu

Daglig leder i Apollo Reiser Leo Bærbu.

Foto: Apollo

– Folk er desperate. Vi ventet først seks timer ved bagasjebåndet lørdag, før vi ble kjørt tomhendt til hotellet. Folk går rundt i langbukser og genser her, sier Kim Ellehammer til ekstrabladet.dk.

– Ikke alle nordmenn hjemme

På et kontor i Oslo sitter sjefer, kundeservicemedarbeidere og andre ansvarlige. Det er ikke en enkel oppgave å være operatør når lokale mannskaper streiker, forteller Bærbu.

– Det har mildt sagt vært en hektisk helg. Det mest frustrerende er når de reisende vil ha informasjon fra oss, men så vet vi ikke noe selv. Vi synes det er fryktelig når våre kunder havner i en slik situasjon, sier han.

Bærbu forteller at lørdag er den største trafikkdagen på øya, med enormt mange fly som lander og tar av. De prøvde å ordne opp i noe av kaoset selv, men måtte bare gi opp.

– Vi i Apollo har fått de fleste av våre reisende hjem i dag. 40 personer fra Trondheim venter på et fly nå, men ellers begynner ting å gå seg til.

– Får for lite oppmerksomhet

Bente Storsveen Åkervall

Redaktør i Natt&Dag Bente Storsveen Åkervall.

Foto: Dag&Natt

Bente Storsveen Åkervall har bodd på øya i 23 år og driver den skandinaviske avisen Dag&Natt, som når ut til 250 steder hvor skandinaviske turister holder til. Hun har fulgt streiken tett.

– Det er litt uklart hvorfor Iberia streiker, men det er varslet at det skal gjenta seg hver helg i hele november. Begge lokalavisene og nettsidene meldte om streiken lørdag, men den får for lite oppmerksomhet tatt i betraktning at øya står og faller på turismen, sier Åkervall.

– Jeg er livredd for en ny streik. Det er mitt verste mareritt, sier Apollo-sjefen hjemme i Norge.

Tragikomisk

Bærbu sier at helgas situasjon er tragikomisk.

– Vi har jobbet på spreng, og jeg kan skjønne de reisendes frustrasjon. Vi som sitter her hjemme har også jobbet ute i felten.

Apollo forteller at til sammen 1900 nordmenn tilknyttet deres reiseselskap har blitt rammet av helgas streik. Tar man med de andre reiseselskapene som opererer på øya, blir antallet høyt.

Og med bagasjehaugene og svette nordmenn i bakhodet, lurer han inn en morsom kommentar.

– Det er nok snart tomt for kortbukser i butikkene på Gran Canaria, for å si det sånn, sier han med et smil.

Streik på flyplassen på Gran Canaria

De bakkeansatte på Gando-flyplassen på Gran Canaria streiket lørdag. Flere hundre norske flypassasjerer ble stående fast på ferieøya (Arkivbilde).

Foto: Wenche Bødtker-Lund

SISTE NYTT

Siste nytt