Normal

Åpnet verdens lengste lyntogbane

Kina har åpnet verdens lengste lyntoglinje mellom Beijing og Guangzhou. Toget har en gjennomsnittsfart på 300 kilometer i timen de 2.298 kilometerne mellom de to storbyene.

CHINA-RAIL-TRANSPORT

Vertinner står klare til å ta passasjerer imot.

Foto: Ed Jones / Afp

Klokka ni lokal tid onsdag morgen forlot det første toget stasjonen i Beijing. En time forlot et tog Kantonprovinsen og Guangzhou med kurs for Beijing. Ifølge kinesiske medier ble 26. desember valgt som startdato i minne om tidligere leder Mao Zedong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kinesisk lyntog

Kinesisk TV overførte begivenheten live.

Foto: STR / Afp

Reisetiden mellom de to byene skal være åtte timer, tidligere tok det 20 timer å tilbakelegge samme distanse med tog. På veien blir det opptil 35 stopp. Toget stanser blant annet i Zhengzhou, Wuhan ved Jangtseelva og Changsha.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lyntog Kina

Utsikten fra toget i 300 kilometer i timen.

Foto: Merete Jansen / NRK

Jernbanen er en viktig del av Kinas transportsystem og myndighetene planlegger flere lyntog i årene som kommer. De startet byggingen av hurtiglinjer i 2007 og har allerede 8.358 kilometer lynspor.

Alt har ikke gått like knirkefritt, i juli 2011 kolliderte to tog og 40 mennesker omkom. Det førte til en kraftig kritikk av sikkerhetsarbeidet på jernbanen.

Myndighetene i Kina sier nå at de har bedret inspeksjonsrutiner og vedlikeholdsarbeidet.

At trafikken på de nye togene nå er i gang, betyr nye transportmuligheter for de mange millioner som skal ut å reise når kineserne skal feire nyttår i midten av februar neste år.

Lyntog Kina
Foto: Synne Gjul / NRK
Lyntog Kina

Passasjerene kan hele tiden se hvor fort toget kjører.

Foto: Ed Jones / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt