Åpner eget mottak for homofile asylsøkere

BERLIN (NRK): I Tyskland åpnes nå to asylmottak som kun skal være for homofile, lesbiske og transseksuelle. Årsaken er at disse gruppene ofte ikke er trygge i vanlige mottak, fordi de blir angrepet av andre asylsøkere.

I Tyskland åpnes nå to asylmottak som kun skal være for homofile, lesbiske og transseksuelle. Årsaken er at disse gruppene ofte ikke er trygge i vanlige mottak, fordi de blir angrepet av andre asylsøkere.

Stephan Jäkel jobber for homofiles rettigheter i Schwulenberatung Berlin som nå åpner eget asylmottak for homofile. – Ideelt sett skulle alle ha kunnet bo sammen, slik at asylsøkerne lærer at homofili er tillatt i vestlige land, men situasjonen er prekær, sier han.

I mange av landene som asylsøkerne kommer fra er homofili forbudt og det problemet viser seg nå også på asylmottakene i Tyskland.

– Vi har jobbet med ideen om et eget mottak i ett år fordi stadig flere homofile, lesbiske og transseksuelle kom til oss og fortalte om problemene de hadde i de vanlige asylmottakene, forteller Stephan Jäkel til NRK.

Han jobber for homofiles rettigheter i Schwulenberatung Berlin og sier at det har vært mange alvorlige episoder.

– Det handler om alt fra vanlig diskriminering, til en homofil mann som i ukevis ble spyttet på av romkameraten sin. Vi har eksempler på at homofile og transpersoner blir banket opp og drapstruet. Noen har til og med blitt forsøkt kvelt på grunn av legningen sin, sier han.

Guri Norstrøm om asylmottak for homofile/transseksuelle asylsøkere som kommer til Berlin

Bjørnetjeneste?

Er det riktig for integreringen av de andre asylsøkerne å ta vekk denne gruppa? Bør ikke de allerede på asylmottaket lære at homofili i vestlige land er tillatt?

– Ideelt sett så er jeg enig i at man ikke skulle ha trengt nødmottak som dette, men det er en prekær situasjon og vi kan ikke vente til alle mottakene er diskrimineringsfrie. Vi er nødt til å finne en løsning nå, sier Jäkel.

Asylmottak for homofile i Berlin

Noe arbeid gjenstår før de første homofile, lesbiske og transseksuelle kan flytte inn på et eget asylmottak i Berlin.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Bedre sikkerhet

Asylmottaket som åpner i Berlin har 29 boenheter med plass til 122 asylsøkere. I tillegg er det åpnet et lignende mottak i Nürnberg.

Disse mottakene skal etter planen være tryggere blant annet fordi det er mindre boenheter. Mens 30–60 mennesker ofte må dele bad på de vanlige mottakene vil det her kun være fem til syv personer i samme leilighet. I tillegg vil det være døgnbemanning.

Likevel er de fullt klar over at et slikt mottak også er utsatt.

– Vi vet at det vil være umulig å holde adressen til mottaket hemmelig i det lange løp, men det er fint om du ikke filmer senteret utenfra, ber Jäkel.

Mahmoud Hassino

Mahmoud Hassino (40) fra Syria kom selv som asylsøker til Tyskland for drøye to år siden. Å være homofil på asylmottak var ikke alltid like lett og han ble ofte trakassert. – Men, da jeg kom hit var det ikke så mange her og det var lettere å kommunisere med folk. Dessuten var de ikke så nervøse og desperate og skuffa som de er nå. Derfor er det mer viktig nå enn tidligere å lage et eget senter for homofile asylsøkere, sier han.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Frykter ikke misbruk

Det vil ikke være slik at alle som søker asyl på grunn av homofil legning automatisk blir plassert på mottakene. Det er det foreløpig ikke plass til. Men, de som opplever utrygghet i mottak kan kontakte Schwulenberatung og se om de får plass.

De er ikke redd for at noen skal kunne misbruke ordningen.

– Det er ofte en så sterk stigmatisering i landene som asylsøkerne kommer fra, at ingen uten at det er ytterste nød innrømmer at de er homofile, fordi det gjerne betyr at man blir utestengt fra samfunnet og risikerer å bli utsatt for vold, sier Jäkel.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt