AP: – Svensk Wikileaks-medarbeider arrestert i Ecuador

En svensk statsborger mistenkt for å jobbe for Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, skal ha blitt pågrepet da han forsøkte å forlate Ecuador etter at Assange ble arrestert i Ecuadors ambassade i London.

demo Ecuador mot arrestasjon av Assange

En kvinne demonstrerer mot arrestasjonen av Julian Assange utenfor utenriksdepartementet i Quito. Nyhetsbyrået AP hevder at en svensk statsborger som står Assange nær er arrestert.

Foto: Dolores Ochoa / AP

Det er en svensk dataekspert som er arrestert, melder nyhetsbyrået Associated Press. Byrået siterer en myndighetsperson i Ecuador som krever å være anonym.

Ifølge SVT skal svensken ha blitt arrestert på flyplassen i det han skulle om bord i et fly til Tokyo.

Ecuadors innenriksminister Maria Paula Romo sa torsdag at myndighetene hadde identifisert en Wikileaks-medarbeider som de mener står Assange nær.

Samarbeid med russiske hackere?

Det skal dreie seg om en svensk statsborger bosatt i hovedstaden Quito, som jobber som programvareutvikler, melder AP.

Myndighetene i landet mener han er en nær medarbeider av Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Innenriksministeren hevder svensken har samarbeidet med russiske hackere i et forsøk på å skade regjeringen i Ecuador.

Ecuadors innenriksminister Maria Paula Romo

Ecuadors innenriksminister Maria Paula Romo mistenker den svenske statsborgeren for å tilhøre et nettverk som vil skade Ecuador og som knyttes til Wikileaks.

Foto: Cristina Vega / AFP

SVT har vært i kontakt med det svenske utenriksdepartementet som ikke kan bekrefte om en svensk statsborger er arrestert i Ecuador.

– Vi har ikke fått inn opplysninger om dette, sier talsperson i svensk UD Elisa Högman.

 WikiLeaks founder Julian Assange

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange ble arrestert torsdag.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Presidenten i Ecuador har den siste tiden vært mer og mer kritisk til Julian Assange, som inntil i går fikk beskyttelse inne på Ecuadors ambassade i London. Presidenten mener Assange flere ganger har brutt vilkårene for å få beskyttelse i landets ambassade.

Det var hans forgjenger Rafael Correa, som innvilget Assange asyl i 2012.

«En myk datanerd»

Venner av svensken, som bor i Quito, stiller seg uforstående til arrestasjonen, skriver Expressen.

Den svenske statsborgeren blir av dem beskrevet som «en myk nerd som er blitt urettferdig anklaget».

president i Ecuador Lenin Moreno

Ecuadors president Lenin Moreno mener at Julian Assange flere ganger har brutt forutsetningene for å få beskyttelse i landets ambassade i London. Assange ble arrestert torsdag.

Foto: Pablo Cozzaglio / AFP

En mann som kjenner ham, sier han er «den siste som ville være innblandet i et komplott for å forsøke styrte en regjering».

Vil unngå utlevering

Britisk politi arresterte grunnleggeren av Wikileaks i går etter at han har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London i sju år. Politiet skal ha blitt invitert inn i ambassaden for å arrestere ham.

Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade fordi han fryktet utlevering til USA, hvor han ville bli straffet for publisering av hemmelige dokumenter som avslørte krigsforbrytelser, tortur og massiv ulovlig amerikansk inngripen i andre stater.

Den frykten viste seg raskt å være berettiget med pågripelsen av Chelsea Manning som ifølge FNs spesialrapporter for tortur, ble utsatt for "grusom og umenneskelig behandling" i fangenskap i USA.

Julian Assange grunnla i 2006 nettstedet Wikileaks som publiserte hemmeligstemplede dokumenter blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan. USA krever Assange utlevert.

demo mot arrestasjon av Assange

En demonstrant protesterer mot president Lenin Moreno som gav ordre til at britisk politi kunne arrestere Julian Assange inne i landets ambassade i London torsdag.

Foto: Cristina Vega / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt