Hopp til innhold

Arbeiderparti-veteran mislyktes i Sør-Sudan-mekling

Arbeiderparti-veteran Halle Jørn Hansen reiste Sør-Sudan i oktober for å megle i den gryende konflikten i SPLM. Men det var for sent for å redde landet fra en opprivende konflikt som har drevet 100.000 på flukt.

soldater i sør-sudan

Konflikten i Sør-Sudan har vart i over en måned. Allerede i oktober forsøkte en utsending fra Arbeiderpartiet å få til en løsning mellom president Salva Kiir og den avsatte visepresidenten Riek Machar.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Halle Jørn Hansen

Tidligere generalsekretær i Norsk folkehjelp og Arbeiderparti-veteran Halle Jørn Hansen klarte ikke å få partene i Sør-Sudan til å snakke sammen.

Foto: Georgsen, Tone / Scanpix
Kiir og Machar

Riek Machar og Salva Kiir ledet Sør-Sudan sammen. Nå står frontene steilt mot hverandre, også på slagmarken.

Foto: ANDREEA CAMPEANU / Reuters

President Salva Kiir hadde sparket visepresident Riek Machar bare noen måneder tidligere. De to etniske gruppene deres, dinkaer og nuere, begynte å rasle med sablene. Verdens yngste land stod på vippepunktet. I oktober bestemte sentrale folk i Sør-Sudan-miljøet i Norge seg for at noe måtte gjøres.

Utsending de satte på flyet til Juba var ingen hvem-som-helst: Halle Jørn Hansen var æresgjest på kongressen til regjeringspartiet SPLM (Sudan People's Liberation Movement) bare for noen år siden. Han har vært generalsekretær for Norsk Folkehjelp og ledet et storstilt hjelpearbeid i Sør-Sudan.

Norsk Folkehjelp har en stor stjerne i Sør-Sudan, siden de helhjertet støttet partiet som nå regjerer landet. Halle Jørn Hansen har i en årrekke sittet i Arbeiderpartiets utenrikspolitiske utvalg.

Hansen reiste ikke på oppdrag fra Arbeiderpartiet, men hadde partiets velsignelse og fulle støtte i forsøket på å skape forsoning mellom partene, forteller partisekretær Raymond Johansen til NRK.

Hansen kom til Juba 20. oktober og spaserte rett til en av sine gamle kamerater, selveste president Salva Kiir.

Hør Tomm Kristiansen fortelle historien om meklingsforsøket i Verden på lørdag.

Partistrid

Etter at landet ble selvstendig for to og et halvt år siden, har mye gått galt. Sør-Sudan har vært på randen av krig med arvefienden Sudan i nord flere ganger, men etter hvert er de interne konfliktene blitt like uforsonlige.

Salva Kiir så at ministre stjal av lasset. Mange var i tillegg udugelige. Noen av partikameratene var dessuten farlige utfordrere. Visepresident Riek Machar kritiserte presidenten offentlig og sa han ville stille som kandidat til neste valg i 2015. Pagan Amum, generalsekretær i partiet, sa han ville utfordre Salva Kiir som partileder.

Hele regjeringen ble avsatt, inkludert visepresident Riek Machar. Samtidig avsatte presidenten partiets generalsekretær og beskylte Pagan Amum for økonomisk mislighold og illojalitet.

Bestemt på å sparke ministrene

Salva Kiir ble beskylt for å bruke autoritære metoder som partileder. Kanskje ikke så rart, siden han var etterretningssjef for den sør-sudanske frigjøringsbevegelsen SPLA. Partiet har sprunget ut av denne opprørshæren, og kommandolinjen er blitt med på kjøpet.

Halle Jørn Hansen hadde på forhånd fått presidentens ord på at han var velkommen til samtaler om dialog og forsoning. Men da Hansen satte seg ned med Salva Kiir røpet han sine reservasjoner:

De han skulle forsones med var menn som var sparket fordi de var korrupte. I tillegg hadde de vist sin udugelighet. Alt som ikke var gjort var deres ansvar, mente presidenten. Hva var vitsen med å forsones med gårsdagens menn? spurte Kiir.

Rasende generalsekretær

Pagan Amum

Avsatt generalsekretær i SPLM var ikke villig til å snakke med president Salva Kiir.

Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / Reuters

Hansens neste besøk var avsatt generalsekretær Pagan Amum. Han var rasende. Ikke nok med at han var avsatt og beskylt for økonomisk mislighold.

Amum fikk heller ikke lov å uttale seg offentlig. Han hadde møter med Salva Kiir, og språket hadde vært hardt - de skjelte hverandre ut.

Presidenten følte seg fornærmet. Pagan Amum hadde ikke tenkt å be om unnskyldning for noe, men innrømmet at Salva Kiir nok var presset og stresset og hadde vanskelige dager. Pagan Amum ønsket seg tilbake i politikken, og i Sør-Sudan finnes det knapt noe alternativ til SPLM.

Lyktes ikke med dialog

Halle Jørn Hansen lyktes ikke. Han kom for sent. Mistro og ydmykelse hadde fått gro. Derfor ble det ingen dialog. I dag sitter dessuten Amum i husarrest.

Sammen med et dusin andre sentrale politikere ble han arrestert da kampene begynte. Og alle kritikere samler seg nå bak den avsatte visepresident Riek Machar, også de som sitter i husarrest.

Arbeiderpartiet i Afrika

sør-sudan flyktninger

Ifølge FN er over 100.000 mennesker drevet på flukt som følge av konflikten i Sør-Sudan.

Foto: PHIL MOORE / Afp

Hvorfor ønsket sentrale politikere i Sør-Sudan at Det norske arbeiderparti skulle hjelpe dem ut av flokene?

Det er lang historie som starter med Kirkens Nødhjelps engasjement i 1973, siden Norsk Folkehjelps arbeid fra 1986. Det var SPLM som ba Folkehjelpen om politisk hjelp "fra det største partiet i Norge". Og dengang som nå var det Arbeiderpartiet.

– Det var Pagan Amum som henvendte seg, forteller Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til NRK.

De trengte råd til bygging av partiorganisasjonen. Hvordan medlemskap skulle registreres, partilag etableres, informasjonstjenesten utbygges og hvordan partiprogrammet skulle skrives.

– Senere har de også bedt om hjelp til å utvikle sin politikk, særlig om hvordan man tar vare på naturressursene. De har oljeproduksjon, og de har Nilen, sier Johansen.

– Men skal et europeisk politisk parti fortelle afrikanere hva som er best for dem?

– Det er de som har søkt om råd. De har vært begeistret for den måten vi i Norge praktiserer blandingsøkonomi, og de har interessert seg for hvordan velferdsstaten er blitt til, svarer partisekretæren.

Skrev partiprogrammet

Raymond Johansen

Partisekretær Raymond Johansen ønsker at Arbeiderpartiet skal bidra i Sør-Sudan når deres venner i SPLM ber om støtte.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Foran det første valget i Sør-Sudan sendte Arbeiderpartiet to saksbehandlere til Juba for å hjelpe dem med å redigere og skrive partiprogrammet. SPLM møter ellers Arbeiderpartiet i internasjonale fora hvor de begge er medlemmer.

Striden nå står i partiet. Salva Kiir beskyldes for å ha tatt sin militære erfaring med til partikontoret. Arbeidet med å bygge et demokratisk parti har gått trått, og med motstand fra partilederen selv. Skal Arbeiderpartiet bli del i denne partistriden?

– Den holder vi ute av. Det er når vi blir bedt om råd at vi gir råd. Ikke ellers. SPLM har dessuten god kontakt med det sørafrikanske ANC. De har mange gode råd om hvordan man løser konflikter på afrikansk, sier Raymond Johansen.

Børge Brende prioriterer

Utenriksminister Børge Brende har satt Sør-Sudan høyt på sin prioritetsliste. Ingen andre bistandsland får mer penger fra Norge for tiden, en halv milliard i året.

Raymond Johansen er ikke redd for at Arbeiderpartiets diplomati i Sør-Sudan vil skape vanskeligheter for en regjering fra et annet parti.

– I Sør-Sudan har vi alle samme mål. Det er Team Norway som opererer, og vi støtter regjeringens bestrebelser, sier han.

Halle Jørn Hansen selv befinner seg ved Det indiske hav, og har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

SISTE NYTT

Siste nytt