NRK Meny
Normal

– En av fem tyskere fiendtlig innstilt til jøder

Jødehat er fortsatt svært utbredt i Tyskland, viser en ny rapport.

nynazist tyskland

Ifølge rapporten har 20 prosent av Tysklands befolkning en fiendtlig holdning til jøder, og er enig i antisemittistiske utsagn som «jødene har for mye makt i næringslivet».

Foto: AXEL SCHMIDT / AFP

Antisemittisme er fortsatt dypt rotfestet i det tyske samfunnet, viser en ny studie som ble publisert mandag.

Rapporten er satt sammen av en gruppe eksperter som ble oppnevnt av parlamentet i 2009, og de har i oppgave å jevnlig rapportere om antisemittisme.

Ifølge rapporten har 20 prosent av Tysklands befolkning en «fiendtlig» holdning til jøder, og er enig i utsagn som «jødene har for mye makt i næringslivet».

I rapporten heter det blant annet:

Det bør understrekes at til tross for den endeløse diskusjonen om den nasjonalsosialistiske (nazistiske) fortid, og vendepunktet ved å gjøre spørsmålet rundt antisemittisme til et tabu i det offentlige, så viser tyskere mange karakteristikker av antisemittisme, som i andre land i Vest-Europa.

Oppfordrer politikere til å slå tilbake

Jødehatet er imidltertid ikke like sterkt i Tyskland som i andre europeiske land, ifølge rapporten. Jødehatet står sterkest i Polen, Ungarn, og Portugal.

Studiepanelet oppfordrer nå politikerne til å komme opp med bedre metoder for å slå tilbake mot anti-jødiske holdninger, men understreker at antisemittisme på nettet er så godt som umulig å stanse.

– Antisemittisme i vårt samfunn bygger på utbredte fordommer, rotfestede klisjeer, og ren uvitenhet om jøder og jødedommen, sier Peter Longerich, en av ekspertene.

Panelet satte sammen rapporten etter å ha utført en rekke spørreundersøkelser.

– Vi berømmer myndigheten for å ha konfrontert omfanget av dette problemet, sier Elan Steinberg, talsperson for Holocaust-overlevende og deres etterkommere.

Verst på internett

Undersøkelsen understreker at antisemittisme er overrepresentert i høyreekstreme grupper, men at jødisk fiendtlighet finnes hos befolkningen.

Internettet er med på å spre de anti-jødiske holdningene, både fra høyreekstremister, islamister, og «vanlige folk», står det i rapporten.

Ordet jøde har blitt er et skjellsord i ulike sammenhenger. Barn på tyske lekeplasser bruker ofte «din jøde» som en nedsettende betegnelse på hverandre, heter det i rapporten, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

– Det jødiske samfunnet har vokst jevnt

I april 2002 gjennomførte Sigmund Freud-instituttet i Frankfurt og universitetet i Leipzig en felles studie som fant at 20 prosent av de spurte tyskerne var enige om at «jødene har skyld i de store konfliktene i verden».

Men til tross for tilstedeværelsen av antisemittiske følelser, har Tysklands jødiske samfunn vokst jevnt siden Berlinmurens fall, melder BBC.

Christian Wulff

Tysklands statshode Christian Wulff.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

I 1989 var den jødiske befolkningen talt til under 30.000, men en strøm av jøder, hovedsakelig fra tidligere Sovjetunionen, har hevet antallet til 200.000, ifølge BBC.

Fredag forrige uke markerte Tyskland 70-årsdagen for Wannsee-konferansen, konferansen som ble holdt for å planlegge utryddelsen av den jødiske befolkningen i Europa.

Tysklands president Christian Wulff sa at landets dystre historie fortsatt forårsaket «skam og sinne», skriver den tyske avisen Der Spiegel.

– Det er en nasjonal oppgave å holde minnet om Holocaust i live, og ikke fornekte det, sa Wulff.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt