NRK Meny
Normal

Antiabort-guvernør la ned veto mot anti-abortlov

Leger skulle straffes med tre års fengsel, og eneste grunn til å gjennomføre abort var hvis mors liv stod i fare. Det var lovforslaget den republikanske guvernøren i delstaten Oklahoma, Mary Fallin, måtte avvise eller godkjenne.

OKLAHOMA-ABORTION/

ANTI-ABORT: Selv om guvernør i Oklahoma, Mary Fallin, er imot abort, la hun ned veto mot anti-abort lovforslaget.

Foto: MIKE THEILER / Reuters

På torsdag stemte Senatet i Oklahoma for lovforslaget som ville gjøre det nesten umulig å gjennomføre abort. 33 delstatsenatorer stemte for forslaget, mens 12 stemte imot.

Anti-abort guvernør

Det var uklart om guvernøren Mary Fallin kom til å legge ned veto eller signere lovforslaget etter at det ble godkjent i Senatet.

Fallin har flere ganger sagt at hun er imot abort og har siden 2011 signert en rekke forslag som innskrenker mulighetene for legehjelp til kvinner, ifølge organisasjonen Center for Reproductive Rights. Fallin hadde etter lovforslaget ble godkjent i Senatet fem dager på seg til å bestemme seg for om hun skulle legge ned veto eller signere lovforslaget.

På fredag la hun ned veto mot anti-abort lovforslaget.

– Lovforslaget er så tvetydig og så vagt at legene ikke kan være sikre på hvilke medisinske omstendigheter som skal vurderes som «nødvendig for å bevare livet til mor», skrev Fallin i veto-meldingen.

Kjemper mot Høyesterett

Abortion Ban-Oklahoma Nathan Dahm

Nathan Dahm er mannen bak anti-abort lovforslaget som ble stemt fram i Senatet i Oklahoma.

Foto: Sue Ogrocki / Ap

Lovforslaget er lagt fram av den republikanske senatoren Nathan Dahm, som har sagt at forslaget er et forsøk på å få omgjort den amerikanske Høyesteretts avgjørelse i 1973 om å legalisere abort i USA.

– Siden alt liv begynner med befruktning, så mener jeg at livet bør beskyttes fra det tidspunktet. Staten er pliktig å beskytte alt liv mot trusler som abort, sa Dahm på torsdag, før Fallin hadde lagt ned veto.

OKLAHOMA-LGBT/

33 delstatsenatorer stemte for lovforslaget, mens 12 stemte imot.

Foto: STAFF / Reuters

Grunnlovsstridig

Lovforslaget i Oklahoma ville gjort det ulovlig for leger å utføre aborter. Hvis leger hadde utført aborter uten at morens liv var i fare ville, det kunne straffes med inntil tre års fengsel, skriver Washington Post.

Mange republikanere valgte å avstå fra å stemme på lovforslaget, mens abort-rettighetsforkjempere og legeforeninger har kalt lovforslaget grunnlovsstridig.

Hillary Clinton er blant dem som har gått hardt ut mot forslaget.

– Det er grunnleggende, konstitusjonelle rettigheter som står på spill, sa Clinton om lovforslaget i Oklahoma.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Ikke første forsøk

Oklahoma Abortion Sandy Springer

Abortmotstandere møtte opp i Oklahoma City på torsdag for å støtte lovforslaget som ville gjøre det nesten umulig å gjennomføre abort i delstaten.

Foto: Sue Ogrocki / Ap

Lovforslaget i Oklahoma er ikke det første forsøket på å innføre anti-abortlover i USA. De seneste årene har flere stater forsøkt å gjennomføre anti-abortlover, blant annet i Nord-Dakota, Sør-Dakota, Colorado og Mississippi.

I 2013 ble det i Arkansas ulovlig å gjennomføre abort etter 12 uker, mens man i Nord Dakota gjorde abort ulovlig etter seks uker, men begge lovene ble stoppet av domstolene.

Abort har vært et av de mest omstridte spørsmålene siden kjennelsen Roe v. Wade i 1973, som slo fast at kvinner har en grunnlovsfestet rett til å ta abort. Hadde lovforslaget i Oklahoma blitt tatt opp i retten, hadde det vært det første forsøket på å velte kjennelsen fra 1973.

FLERE SKADET: Evakuerte blir tatt med til en armert bil

Abortmotstand er ikke noe nytt tema i USA. I november 2015 ble tre personer drept ved en abortklinikk i Colorado.

Foto: STRINGER / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt