- Syria bak politiker-attentat

Den anti-syriske libanesiske politikeren Walid Eido ble drept da nok en kraftig bilbombe gikk av i Libanons hovedstad Beirut.  - Syria står bak, hevder minister.

Bombekesplosjon i Beirut
Foto: JAMAL SAIDI / REUTERS

- Det er den samme seriemorderen som står bak attentatet. Dette er Syrias forsøk på å  "fysisk oppløse" parlaments-flertallet, sier Libanons telekommunikasjonsminister Marwan Hamadeh.

SE OGSÅ: De dramatiske bildene fra Beiruts gater

Uttalelsen kommer kort tid etter at en kraftig eksplosjon rystet Beirut onsdag ettermiddag og tok livet av flere mennesker, blant dem var  parlamentsmedlemmet Walid Eido.

LES OGSÅ: Libanons blodige historie

Hittil er minst ti mennesker drept, og 11 såret i forbindelse med eksplosjonen. Blant de drepte var også Eidos eldste sønn og to av hans sikkerhetsvakter.

Walid Eido ble drept i en bombeeksplosjon i Beirut.

Walid Eido ble drept i en eksplosjon i ettermiddag.

Foto: MOHAMED AZAKIR / REUTERS

Behandles for sjokk

TV-bilder av brennende biler, flere lik på åstedet og knuste vinduer på nærliggende bygninger bekrefter omfanget av den dramatiske hendelsen.

Flere behandles for sjokk

Flere libanesere var vitne til den kraftige bombeeksplosjonen i et av Beiruts mest populære kafe- og strandområder.

Foto: ANWAR AMRO / AFP

Flere personer som var vitne til det grusomme synet etter eksplosjonen, som fant sted ved en fornøyelsespark og militærklubb i nærheten av Beiruts standpromenade, behandles for sjokk, ifølge AFP. Området er også kjent for å være populært blant turister.

Dette er den sjette eksplosjonen som rammer Beirut på fire uker. To mennesker har blitt drept i de tidligere bombeeksplosjonene.

Hariri-alliert

Eido var formann i parlamentets forsvarskomitè og medlem av den anti-syriske politiske fraksjonen i Libanon, ledet av Saad al-Hariri.

I løpet av de siste årene har det vært en rekke angrep og attentatforsøk rettet mot anti-syriske politikere i Libanon.

Landets tidligere statsminister Rafik al-Hariri ble i 2005 drept i en bilbombeeksplosjon i Beirut. Fremdeles er saken under etterforskning. Til tross for at det er blitt spekulert i at nabolandet sto bak attentatet, har Syria benektet anklagene på det sterkeste. 

Eido ble drept bare tre dager etter at FNs sikkerhetsråds resolusjon om å opprette en domstol i forbindelse med drapet på Hariri trådte i kraft.

 

LES OGSÅ: FN oppretter Hariri-domstol

I november i fjor ble også den anti-syriske industriministeren Pierre Gemayel skutt og drept i den kristne delen av Beirut.

Ikke overrasket

Utenriksdepartementets spesialutsending til Midtøsten Svein Sevje fastslår at drapet ikke kommer uventet.

– Det kommer dessverre ikke uventet. Vi har fryktet en opptrapping etter vedtaket om å opprette FN-tribunalet. Drapet betyr økt spenning og en opptrapping av voldsspiralen foran valget på presidenten, og er selvsagt dårlig nytt, sier Sevje.

Han legger til at FN-tribunalet ligger som et problem i bakgrunnen i det libanesiske samfunnet. Domstolen er en viktig symbolsak, men den splitter. Mens regjeringssiden gleder seg over FN-vedtaket, har opposisjonen i Libanon uttalt frykt for at domstolen blir et verktøy for USA.

– Domstolen øker spenningen i Libanon fordi tidligere rapporter om Hariri-drapet har pekt på syrisk deltakelse, sier Sevje.

Uro i Nord-Libanon

Samtidig ble to libanesiske soldater drept i nye kamper nord i landet, der hæren kjemper mot den islamistiske gruppen Fatah al-Islam. Gruppa har tilhold i den palestinske flyktningleiren Nahr al-Bared, og onsdag brøt det ut nye kamper da Fatah al-Islam angrep en libanesisk hærpost utenfor leiren.

Den siste tidens kamper om leiren, som er den blodigste siden Libanons borgerkrig mellom 1975 og 1990, har kostet 144 mennesker livet, deriblant 32 sivile.

SISTE NYTT

Siste nytt