EU-valget: Innvandringsmotstanderne kan bli størst i Storbritannia

LONDON (NRK): Storbritannia velger representanter til EU i dag. Det sterkt EU- og innvandringskritiske partiet UKIP har vært under kraftig press, men ligger an til å bli størst.

Farage

TOMMEL OPP FOR UKIP: Nigel Farage og det EU- og innvandringskritiske partiet UKIP ligger an til å få størst oppslutning under Storbritannias valg til EU. Den karismatiske og omstridte lederen poserer gjerne med en pint øl.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Det er ikke mye som minner om at det er valg i Storbritannia. Knapt en eneste plakat minner velgere på at det skal velges representanter til EU-parlamentet.

Folk NRK snakker med, er også svært lite orientert.

– Hva vet du om det kommende parlamentsvalget i EU?

– Ingenting, jeg er en nybegynner, smiler «MJ» unnskyldende, en mann i 20-årene NRK møter utenfor en katolsk kirke.

Netta Pakenham-Walsh låser opp sykkelen sin fra et stativ rett i nærheten.

– Dessverre ikke så mye, er jeg redd, nei … beklager, svarer hun. Før hun raskt legger til:

– Jeg tok språkfag på universitetet, og er en stor tilhenger av EU, men jeg er redd jeg ikke følger så mye med på politikk.

Uinteressert velger

Netta Pakenham-Walsh er som briter flest ikke særlig opptatt av hva som foregår i EU-parlamentet, men sier hun er tilhenger av unionen.

Foto: Espen Aas / NRK

Hun er trolig i godt selskap.

Trolig blir valgdeltakelsen torsdag på 40 prosent – i beste fall. Andre spår ned mot 30 prosent, men fordi det også er lokalvalg i flere valgkretser samtidig, kan deltakelsen gå noe opp.

For dem som har fulgt med, er det heller ikke godt å bli klok på hva dette valget handler om. De fleste partiene snakker om innenrikspolitiske saker, som helsekøer, minstelønn, økonomisk vekst – og om et helt sentralt parti i denne valgkampen – uavhengighetspartiet UKIP.

UKIP mot røkla

Det har i lang tid ligget an til at nettopp UKIP ville gjøre et brakvalg, ledet av den karismatiske og omstridte Nigel Farage.

Ettersom partiet aldri har hatt regjeringsmakt eller hatt et eneste parlamentsmedlem i det britiske underhuset, har partiet sluppet å stå særlig til ansvar for egen politikk. Den er ikke gjennomført ennå.

Og når de viktigste kampsakene handler om å få Storbritannia lengst mulig unna EU, og i tillegg stenge grensene så mye som mulig for innvandring fra særlig Øst-Europa, ser det ut til at britene lytter.

Til stadighet er det gjentatt at det finnes 450 potensielle innvandrere der ute som kan ta både jobber og trygdeordninger fra ordinære briter. Meningsmålinger tyder på at partiet kan nesten doble antall representanter i neste periode, fra dagens 13 til 24.

Eldre velgere i utkantstrøk er kjernevelgerne for UKIP, mens folk i storbyene, hvor det er høy innvandring, og de unge ikke er like begeistret. Rett før valgkampen startet, sa Nigel Farage til NRK at han ikke gjorde noen forsøk på å tiltrekke seg yngre velgere, det var uansett de eldste som stemte på ham.

Alle de tre største partiene i parlamentet, de konservative, liberaldemokratene og arbeiderpartiet, har alle gått kraftig ut mot Farage og hans politikk. De har fått god hjelp av så godt som alle medier i Storbritannia, som har gravd opp den ene vonde historien etter den andre om enkelte partimedlemmers oppførsel eller uttalelser.

Nigel Farage selv måtte beklage et utsagn om at briter helst ville slippe å få rumenere som nærmeste nabo. Men det ser ikke ut til å rokke ved oppslutningen hans ifølge meningsmålingene.


Statsministeren rykker ned

Det blir en kamp mellom Labour og UKIP for å se hvem som blir størst.

Patrick Dunleavy, professor i statsvitenskap ved London School of Economics

Partiet, som i dag har 13 av i alt 73 britiske parlamentsmedlemmer i EU-parlamentet, ligger altså an til å kunne gå forbi både det britiske arbeiderpartiet Labour og statsminister David Camerons parti, de konservative, i oppslutning.

Patrick Dunleavy

TROR EU-FIENDTLIG PARTI BLIR STØRST: Professor i statsvitenskap ved London School of Economics, Patrick Dunleavy, tror det innvandringsfiendtlige UKIP kan bli Storbritannias største under dagens parlamentsvalg til EU.

Foto: Espen Aas / NRK

– Jeg vil tippe at UKIP får 28 prosent av stemmene, sier professor i statsvitenskap ved London School of Economics, Patrick Dunleavy til NRK.no.

– Men de kan gå så høyt som 30 prosent, de kan bli det største partiet. Det blir en kamp mellom Labour og UKIP for å se hvem som blir størst. Det er dårlige nyheter for Labour hvis de som opposisjonspartiet i Storbritannia ikke klarer å få mest oppslutning.

Uansett ligger det an til at statsminister David Camerons parti, de konservative Toryene, blir tredje største parti, noe som anses som helt unikt i britisk politisk historie.

I dag har partiet flest britiske seter i EU-parlamentet, med 25 av 73. Hans regjeringspartnere i Liberaldemokratene kan gå på en kjempesmell og få redusert sine 11 seter til to.

Selv om det er stor forskjell på EU-valg og parlamentsvalg, som britene har om ett år, vil valgresultatene som offentliggjøres først på søndag være interessante.

Partier som oppfattes å være tapende, vil få en dårligere start på den store valgkampen, mens de som gjør det godt nå, vil kunne surfe videre på den bølgen.

Selv om ikke statsministre velges direkte av folket, foretas det stadig målinger på hvem av partilederne velgerne liker best.

I en stor måling i april var Nigel Farage den eneste av dem som hadde flere fornøyde velgere enn misfornøyde velgere, men samtidig også den som flest var usikre på.

Etter dette valget har de kanskje et bedre grunnlag. Ikke minst hvis UKIP får flest medlemmer til det parlamentet de har fundert på å kjempe imot.

Sjekk ut NRKs interaktive kart over høyrepopulistiske partier i EU under:

Laster kart, vennligst vent...

Ved å trykke på et EU-land i kartet ser du hvilke land som har hvilke høyrepopulistiske partier og hvordan de kan komme til å gjøre det ved EU-valget 22–25. mai.

SISTE NYTT

Siste nytt