Anti EU-partier kan vinne EU-valget

PARIS (NRK): De nasjonalistiske partiene fosser frem på meningsmålingene før EU-valget. I Frankrike kan anti EU-partiet Nasjonal Front vinne valget, og bli det største partiet.

Marine le Pen og hennes fra Jean-Marie le Pen foran EU-valget

Marine le Pen og hennes far Jean-Marie le Pen kan lede det nasjonalistiske Nasjonal Front til valgseier i EU-valget den 22. til 25. mai.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Julien Rochedy leder det største ungdomspartiet Nasjonal Front

Julien Rochedy håper på en plass i Brussel etter vårens EU-valg.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Frankrike har mange problemer, og vi har løsninger på alle, sier Julien Rochedy med stor selvtillit.

– Det vi påpekte for mange år siden viste seg å stemme. Vi sa at immigrasjonen måtte begrenses og at globaliseringen ikke kunne fortsette uten at nasjonalstatene hadde kontroll over egen pengeenhet. Nå ser folk at vi hadde rett, og derfor stemmer de på Nasjonal Front.

Valgkampåpning

Julien Rochedy leder det største ungdomspartiet i Frankrike. NRK møter ham på en kafé et steinkast fra Les invalides i Paris, en park som huser Frankrikes krigshistorie og der også flere krigshelter ligger begravet. Rochedy tar et drag av den elektroniske sigaretten og hviler armen lett på stolryggen.

– Jeg er en patriot og jeg elsker Europa, men jeg vil at vi skal være uavhengige, sier han, som har som mål å få Frankrike ut av EU.

– EU lytter ikke til hva franskmenn sier, og ingen i Brussel bryr seg om hva vi mener. Vi må ta tilbake kontrollen over grensene våre for å beskytte industrien og varene våre. Samarbeid mellom nasjoner er fint, men det er ikke det EU handler om. Det er et diktatur av byråkrater som krever at vi innfører lover vi ikke vil ha, mener 26-åringen.

De nasjonalistiske partiene fosser frem på meningsmålingene før EU-valget. I Frankrike kan anti EU-partiet Nasjonal Front vinne valget, og bli det største partiet.

Video: Marine le Pen er frontfigur og stemmesanker for Nasjonal Front. Denne uka gikk startskuddet for EU-valgkampen.


Denne uka gikk startskuddet for valgkampen. På en båt på Seinen midt i hjertet av Paris samlet Nasjonal Fronts partileder Marine le Pen alle kandidatene de ønsker å sende til EU-parlamentet i Brussel. Julien Rochedy er en av dem. Han står på plass nummer 13.

– Han gjør en god jobb. Derfor har han fått ansvaret som leder i ungdomspartiet og derfor er han kandidat i EU-valget, sier Marine le Pen til NRK. Hun er ikke overrasket over at ungdommer flokker seg om partiet.

– Ungdommene er de som lider mest under tidligere generasjoners feiltrinn, mener hun.

Kan bli størst

Men det er ikke bare unge franskmenn som søker seg til Nasjonal Front. Partiet kan bli Frankrikes største i EU-parlamentet etter valget. Ifølge de siste meningsmålingene ligger det an å få nærmere 25 prosent av stemmene, og det er flere enn både François Hollands regjerende sosialistparti og tidligere president Nicolas Sarkozys UMP.

Men hvorfor er EU-valget så viktig når de vil ha landet ut av unionen?

– Valget betyr alt, ikke bare for Nasjonal Front, men for Frankrike, sier Marine le Pen.

– Vi er ikke et fritt land lenger. 80 prosent av lovene som blir vedtatt her i Nasjonalforsamlingen er direktiver fra EU. Vi er en 1200 år gammel nasjon, en av Europas eldste nasjonalstater, og etter så lang tid godtar vi ikke å være et suverent land lenger? Jeg nekter for det. Jeg står opp mot teknokratene i Brussel og vil gi stemmen tilbake til folket, sier le Pen til NRK.

For å få til det har hun alliert seg med flere partier på ytterste høyre fløy i EU-landene. Geert Wilders Frihetsparti i Nederland, Østerrikes FPÖ, Belgias Vlaams Belang og Italias Lega Nord har allerede sagt ja til å bli med i en gruppe i EU-parlamentet. Sverigedemokratene er også på glid. Kravet er at de må ha minst 25 kandidater fra sju EU-land for å danne en politisk gruppe. Dersom de klarer det, får de både mer taletid og penger. Allerede nå ligger partiene til le Pen og Wilders an til å få over 25 politikere inn i EU-parlamentet.

– Franskmenn har åpnet øynene og innsett at EU er en katastrofe både økonomisk og sosialt, derfor snur de ryggen til tradisjonelle partier sier Marine le Pen, som overtok ledelsen av partiet etter faren Jean Marie le Pen for tre år siden.

Han var en omstridt høyreradikal politiker, noe hun selv nekter for at partiet er i dag. Også Rochedy mener de langt fra er et høyreekstremt parti:

– Folk på ytre høyre fløy misliker demokrati, men vi er for demokrati. Høyreradikale vil angripe andre land og drepe folk. Vi vil ikke drepe noen. Vi vil bare stanse innvandringen, sier han, og ramser opp grunnene til at han mener at den har feilet.

– Vi har tatt imot mellom ti og femten millioner innvandrere på 30 år. Det er den største folkebevegelsen verden har sett, men vi har ikke jobber til dem og stenger dem inne i gettoer der de dyrker sin egen muslimske kultur. Det er til og med flere leger fra Benin i Frankrike enn det er i Benin. Alle hjernene reiser fra de fattige landene, poengterer han.

– Ikke anti-Europa

For en uke siden ble det også kjent at flere fransktalende var blant dem som holdt fire franske journalister fanget i Syria i over 10 måneder. Trolig var de franske og belgiske statsborgere, som har reist til Syria for å kjempe på opprørernes side.

– De burde miste statsborgerskapet, mener Julien Rochedy.

Nå er det EU-valget som står for dør. Snart håper han å få en stemme i EU.

– Det er viktig å si at vi ikke er anti-Europa, slik vi har blitt karakterisert. Vi er bare imot EU, sier Julien Rochedy.

Men hvordan ser dere for dere at dere skal oppløse EU?

– Europeere vil våkne mer og mer. Ved hvert valg vil det bli flere og flere parlamentsmedlemmer som er EU-skeptikere. Ved et punkt vil det briste. Hvis vi får makt kan vi reformere EU, reforhandle avtaler og forme et nytt samarbeid der nasjonene har fått tilbake sin suverenitet, sier Rochedy.

Han kaller seg patriot, og det politiske prosjektet er også å fremme det franske.

– Vi vil ha en kultur i skolen som ivaretar det franske språket, historien og alt som kan gjøre oss stolte, og siden vi er veldig demokratiske vil vi ha mer direkte demokrati. I alle store saker skal vi ha folkeavstemning, sier han, og stryker seg over det velpleide skjegget.

Han har klart å engasjere mange ungdommer, men Marine le Pen har enda bredere appell.

– Marine le Pen er en moderne kvinne, hun har barn, er skilt og er ung. Derfor føler unge mennesker at hun snakker til dem, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt